Dakar

Oververhitte band Gerard de Rooy vat vlam: "Verder stonden de schokbrekers nog iets te zacht afgesteld"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 januari 2019 05:03

Uitstekende Dakar-start voor Team De Rooy op 2, 3 en 4! Ton van Genugten had zich voorgenomen om rustig aan te beginnen aan de Dakar Rally van 2019. In ‘tactische modus’ zou hij de eerste special van 84 km, in de duinen bij Pisco, te lijf gaan. Maar nog voor de start werd de tactiek in overleg met monteur Bernard der Kinderen en navigator Peter Willemsen bijgesteld. Het leverde Van Genugten in zijn Iveco vrachtwagen de tweede tijd op, op slechts 18 seconden van dagwinnaar Eduard Nikolaev. Federico Villagra werd derde op 53 seconden, Gerard de Rooy vierde op 1.44. Maurik van den Heuvel stuurde zijn Iveco Powerstar als achttiende over de finish.

gerard de Rooy Team de Rooy Dakar 2019 Iveco truck

Gerard de Rooy had tot 20 km voor de finish zicht op meer dan de vierde plaats, maar liet wat tijd liggen door een oververhitte band en een haperende turbosensor. De band was zo heet geworden dat die vlam vatte. “Verder stonden de schokbrekers nog iets te zacht afgesteld, vooral bij de afdalingen”, vertelde De Rooy aan de finish in Pisco. “Maar verder ging het prima, zeker in de duinen. Ik heb onderweg een Kamaz ingehaald en moest één keer even terugdraaien, maar dat moesten er wel meer. In de tweede etappe met z’n drieën vooraan starten is geen probleem. Ik denk dat het juist wel goed is zo.”

Ton van Genugten Team de Rooy Dakar 2019

Ton van Genugten opent morgen in die tweede etappe (342 km van Pisco naar San Juan de Marcona) het bal voor Petronas Team De Rooy Iveco. “Dat moet dan maar”, vond hij. “Iedereen had vooraf gezegd dat ik rustig aan moest doen en dat was ik ook echt wel van plan, om in tactische modus te gaan. Maar bij de start heb ik aan Peter en Bernard gevraagd of ze het goed vonden als ik gas zou geven, als het lekker zou gaan. Als dat zou betekenen dat ik vooraan moet starten, dan is dat maar zo. En het ging zo lekker. Ik heb genoten in de duinen.”
Het was vooral aan de nieuwe automatische versnellingsbak te danken dat het zo lekker ging. “Daarmee rijd je nog vloeiender door de duinen”, merkte Van Genugten. “Het is ergens ook wel een beetje link, want het gaat zo gigantisch vooruit dat het in je hoofd gaat zitten.”

Maurik van den Heuvel was minder blij. De motor van zijn Iveco schoot in de noodloop, waardoor hij slechts met moeite over de duinen kwam. “Ze vlogen me in de duinen met zijn allen voorbij omdat ik er niet overheen kwam. Gelukkig was het maar 84 km, zodat de schade beperkt is gebleven. Ik hoop dat de monteurs het vanavond kunnen oplossen, anders wordt die 342 km van morgen echt niet leuk.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS