Dakar

De redenen waarom Gerard de Rooy weer terug is in de Dakar Rally: "Duinen en zand ligt ons goed"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 januari 2019 18:19 • Print artikel

Natuurlijk is Gerard de Rooy afgereisd naar Peru met als doel de Dakar Rally van 2019 te winnen. Maar de tweevoudig Dakar-kampioen is ook tevreden als er iemand anders van Petronas Team De Rooy Iveco op het hoogste podium staat. “Of dat nou Ton van Genugten, Maurik van den Heuvel, Federico Villagra is of ikzelf: Team De Rooy op de hoogst haalbare plaats aan de finish krijgen is het belangrijkste. Iedereen moet elkaar helpen.”

Gerard de Rooy Dakar Rally 2019

De vier Iveco Powerstars kwamen zonder problemen door de keuring in Lima, waar zondag om 15.00 uur lokale tijd (21.00 uur Nederlandse tijd) de ceremoniële podiumstart van de Dakar is, en waar maandagochtend de rally echt van start gaat. De eerste trucks beginnen dan omstreeks 13.30 uur (18.30 uur) aan de openingsproef van 84 km.

Goede herinneringen aan de duinen
Gerard de Rooy kijkt er naar uit. “Ik heb goede herinneringen aan de duinen van Peru”, zegt hij. “In 2012 heb ik hier de Dakar gewonnen. Toen heb ik er niet veel van meegekregen, omdat ik toen zo bezig was met gecontroleerd rijden om mijn overwinning niet te verspelen, maar de eerste dagen van de Dakar van 2013 staan me helder voor de geest. Het was echt super.”

De duinen in Peru zijn een van de redenen dat De Rooy na een jaartje afwezigheid zin heeft in de Dakar. “Duinen en zand ligt ons goed – het hele team – maar er kan ook van alles gebeuren. Je kunt er heel veel winnen, maar ook ontzettend veel verliezen. Je moet goed je kop erbij houden en niet teveel riskeren. Je hoeft geen etappes te winnen om de Dakar te winnen. Van de top 5 van vorig jaar zijn er maar twee níet omgevallen in de duinen. Als je geluk hebt, sta je snel weer overeind, maar als je pech hebt, lig je daar een uur. Op de rustdag kijken we hoe we er als team voor staan: wie er het beste bij staat en wie de backup-rijder wordt. Als Villagra of ikzelf een uur in de duinen hebben gelegen, heeft het weinig zin meer. Dan kun je nog voor een paar dagoverwinningen gaan, maar het belangrijkste is dan toch om iemand anders van Team De Rooy op het podium te krijgen. Alleen al daarom is het belangrijk dat we hier met vier sterke rijders zijn: we moeten elkaar helpen.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS