Dakar

Bernhard ten Brinke knokt zich van 43ste naar toptien: "Dit was absoluut een heel speciale dag"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 januari 2019 07:22

“We hebben echt alles gegeven.” Bernhard ten Brinke en Xavier Panseri namen sportieve revanche op de pech van de dag daarvoor. Tijdens de vijfde etappe van de Dakar Rally reed de fabrieksequipe van Toyota Gazoo Racing van de 43ste startpositie naar de tiende plaats in het dagklassement.

Bernhard ten Brink Dakar 2019 zand en veel stof gehapt

Na de teleurstellende dag van etappe 4 stond voor de Nederlandse Toyota fabriekscoureur weer een frisse Toyota Hilux klaar. De vaste monteurs mochten tijdens deze marathonetappe niet aan de Hilux werken. Gelukkig konden Bernhard en Xavier gisteren bij het repareren van hun rallywagen rekenen op hulp van de crew van de Toyota Gazoo Racing wedstrijdtruck. “Wij hebben eerst zelf gesleuteld, waarna de monteurs van de truck ons hebben afgelost. Dit bewijst opnieuw wat voor fantastisch team het is.”

Vanaf de eerste meter van de special stage over 517 km was duidelijk dat Bernhard en Xavier iets recht wilden zetten. “Dit was absoluut een heel speciale dag. Ik denk dat we wel 60 deelnemers hebben ingehaald. En ook héél veel stof gehapt!”

De dag opende met WRC-achtige rallypaden, waarna het parcours overging in off road met heel veel flinterdun fesh fesh. “Normaal is dat al zwaar, maar als je als 43ste auto moet starten wordt het echt enorm zwaar.” Ook door het intermezzo met 15 kilometer zware duinen kwam de Toyota-equipe soepel doorheen.

“Inhalen betekent ook veel momenten met langzamere deelnemers”, schetste Bernhard. Zeker in combinatie met veel stof, zoals tijdens het tweede deel van de etappe tot aan de finish in Arequipa. Na het doorkruisen van de droge rivierbeddingen eindigde de monsteretappe opnieuw met de offroad paden vol fesh fesh. De Toyota Hilux gaf tijdens de opmars op ruim 500 kilometer geen slag verkeerd.

“Dit was een echte Dakar-etappe. Een zeer lange dag met alles erop en eraan. We wilden iets rechtzetten en dat is gelukt. Ik ben trots op Xavier, die opnieuw goed navigeerde, en op de Hilux. We hebben flink geleden vandaag, maar onze tiende plaats is een mooi resultaat”, sprak Bernhard tevreden met de rustdag in het vooruitzicht.

“Aan die rustdag zijn we nu echt toe! In de resterende etappes gaan we op zoek naar dagsuccessen en proberen we Nasser (Al-Attiyah, teamgenoot en leider in het algemeen klassement) te helpen in zijn jacht op de overwinning.” Na de opmars van vandaag is de Toyota Hilux met startnummer 309 in het algemeen klassement gestegen van de 17e naar de 13e positie.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS