Karting • Chrono

INTERVIEW: Lorenzo en Pim van Riet; racers in hart en nieren

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 november 2014 13:23 • Print artikel

Familie van Riet is een echte racefamilie. Pim van Riet kwam jarenlang uit in de Renault Clio Cup en werd daarbij kampioen in 2008. Zijn vader Jan van Riet was jarenlang op bestuurlijk niveau de stuwende kracht achter de kartbonden. Zijn zoon Mario van Riet kartte vroeger op het hoogste niveau, maar richt zich momenteel op zijn Autobedrijf in Aalsmeer. De jongste telg, Lorenzo van Riet, rijdt de laatste drie seizoen in de kart en laat mooie dingen zien. Dit seizoen komt Lorenzo uit in het Nederlands en Europees kampioenschap karten en reed dit jaar al in de Rotax Max, DD2 en KZ2 klassen. Tijd voor een interview met Pim en Lorenzo.

Pim van Riet Radical

Begin dit seizoen reed Pim van Riet veel. Heel veel! Zoals met de spectaculaire Radical. De auto ziet er veelbelovend uit? “Ik reed samen met Henk Thuis in de nieuwe Radical GT coupe, dat is een auto van 2014, een geweldige auto! Veel downpforce. We hebben 480 pk en maken jongens met auto’s van 600 pk het leven zuur. Het is een beleving om in dit ding te racen. Intrax heeft nieuw veersysteem. Dat is zo geweldig.”

Ook nam Van Riet op de Nürburgring deel aan Acceleration in de Pick-up racer en in de SuperCar Challenge met een Radical. Hoe was die marathon? “Het was gaaf racen in de Pick-up. De beleving is fantastisch en het is Spartaans racen; een hoge temperatuur in de cockpit, echt werken, maar desondanks heb ik heel veel plezier en voldoening gehad. En ik reed niet tegen de minsten; mannen als Danny van Dongen, Jacky van der Ende en Alex Danielson zijn snelle coureurs. Als je dan mee doet om de winst en op het podium komt, dan doe je het niet verkeerd”

Pim van Riet vliegt over de baan


En ook nog deelname aan de SuperCar Challenge dat weekend in Duitsland? “Ja, daarnaast pakten we de zege in de GT-klasse van de Super Car Challenge en nog eens een tweede plaats in de Radical light.”

Daarna volgde een pauze. Waarom?: “Het was een drukke periode. Ik moest even pauze nemen, omdat ik het druk had met de zaak, ook hadden we een verhuizing en dan nog het karten van Lorenzo.”

Maar het bloed kruipt, waar het niet gaan kan en Pim van Riet zat bij het Racing Festival weekend na lange tijd weer eens achter het stuur van een Clio Cup. De voormalige kampioen nam voor deze gelegenheid de auto van Sebastiaan Bleekemolen over. Hoe kwam dat tot stand?
“Dat weekend reed Sebastiaan op Road Atlanta in Amerika. Normaal heb ik het heel druk met mijn werk. Maar het was een goede aanbieding waardoor ik geen nee zeggen. Het begon te jeuken en had er erg veel zin om weer eens te racen.”

Pim van Riet podium

Was het wennen?
“Ik had vanaf mei niet meer gereden, ik was verbaasd dat ik gelijk mee kon doen in de top. Tijdens de kwalificatie kwalificeerde ik me als derde en vierde voor de twee races, ondanks dat ik alleen reed en geen gebruik kon maken van de slipstream.”

Was het bij de kwalificatie nog droog, bij de races regende het. In de eerste race vertrok Pim sterk en kon de tweede plaats overnemen. Gedurende de rest van de race was er een spannend gevecht met Marcel Dekker, maar uiteindelijk kon Pim de tweede positie vasthouden. Ook in de tweede race was het weer close racen tussen vier rijders, namelijk Pim, Niels Langeveld, Marcel Dekker en Melvin de Groot. Uiteindelijk reed Pim van Riet weer naar het podium op een verdienstelijke derde plaats. Gelijk weer op het podium. Je bent het niet verleerd. Hoe heb je het ervaren?: “Het was een lekker weekend en zeker gezellig met de Bleekies. Ik had het helemaal naar mijn zin. Er wordt hard en agressief gereden in dit competitieve veld. Ik stond er dan ook van te kijken dat ik gelijk vooraan mee kon rijden. Ik moet dan ook zeggen dat de Clio Cup zeker leuker op is geworden.”

Zo vader, zo zoon
Race ziet in het bloed bij familie Van Riet. Zo vader zo zoon: De 15-jarige Lorenzo van Riet komt uit in de kartsport en racet voor Brand Racing. Het jonge talent komt uit in het Nederlands en Europees kampioenschap karten in de KZ en DD2. Aanvankelijk startte hij in de DD2 en rijdt sinds kort in de KZ2 klasse. De zoon van Pim van Riet zit momenteel in een leerproces om de klasse onder de knie te krijgen. Hoe gaat het?

Lorenzo van Riet

“In Kerpen kwam ik voor het eerst uit in de KZ2. Het ging niet slecht, alleen nog wat ongelukkig met tijdrijden in een situatie op de baan, waar een rijder voor mij spinde en ik hem niet kon ontwijken. Dat kostte me een goede startplaats. En ja dan wordt het moeilijk in zo’n sterk veld.“

Bij de volgende race in Eindhoven begon het voorspoedig. Vertel eens?
“Ik had me goed gekwalificeerd. Ik had amper getraind en nog nooit met een KZ op deze baan gereden. Waardoor een vijfde plaats zeker niet slecht was.”

Lorenzo van Riet

Hoe gingen de wedstrijden?
“In de eerste race was ik in het begin niet scherp genoeg waardoor ik plaatsen verloor. Daarna herstelde ik me waardoor ik toch nog op de zevende plaats eindigde. In de tweede race behaalde ik een negende plaats, maar dit was vooral een race om te leren. Bij de derde race was het een en al pech. Iemand reed over me heen en even later reed er iemand bij me naar binnen. Bij de vierde race merkte ik al dat ik gewend begon te raken aan de snelheid. Ik dacht dat het nog wel kon, maar helaas viel ik uit.”

Hoe bevalt het in de schakelkart?
“De KZ klasse is voor mij een nieuw. Het is in Nederland van een hoog niveau. Maar ik zit er aan te komen. Ik moet nog wel veel trainen. Danny ( Brand van Brand Racing red.) zag dat ik in de DD2 gelijk de rijstijl voor de KZ zou hebben. Als alles goed was gegaan op Eindhoven had ik vijfde kunnen eindigen in het dagklassement. De starts waren goed, en ook fysiek ging het top.”

Lorenzo van Riet 125cc schakelkart

Familie van Riet zit ondertussen niet stil en er is nog meer in de pijplijn. Wat zijn je plannen voor de komende tijd?
“We hebben een deelname gepland aan het Las Vegas Super Nationals evenement in Las Vegas. In totaal zullen daar in November 600 deelnemers aan de start staan.”

In welke klasse rijd je daar?
“Ik zal daar uitkomen in de S2 (Semi-Pro Stock Moto) klasse met ondersteuning van Tony Kart en het 2-Wild Karting Team. Aan de S2 klasse zullen 89 rijders deelnemen.”

Jong geleerd is oud gedaan: racing en babes

Hoe kwamen jullie op dit evenement?
“Mijn pa vond het een leuk idee om naar Las Vegas te gaan om ervaring op te doen. Vroeger ben ik daar al eens met m’n ouders geweest, maar daar kan ik me niet veel meer van herinneren. De karts zullen vergelijkbaar zijn met de KZ2, maar dan met een iets minder krachtige Honda motor. We zullen samen met Mike Bartels en Denise de Rooy bij hetzelfde team rijden. Ik hoop het beste ervan te maken en als ik de finale haal ben ik blij.”

Lorenzo van Riet wordt ondersteund door: Febo, Formula K, Danny Brand en Van Riet Auto’s.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS