Autosport NL • Autosport NL Diversen

Snelle Grand Prix Midgets keren in 2016 terug naar Nederland

Uitgegeven door Dirk Kempen • 13 januari 2016 13:47

De snelle midget klasse keerde in 2015 terug naar Nederland. Een van de snelste klassen van de ovals reed op acht en negen augustus op het JaBa Circuit in Posterholt. De klasse heeft een rijke historie in Groot-Brittanië, Nederland, België en Duitsland. Tegenwoordig rijden de auto's voornamelijk in Groot-Brittanië met een enkel uitstapje naar Nederland.


In de jaren zeventig en tachtig veroverden de midgets de Europese ovals. Nederlandse coureurs haalden grote successen op ovals in Tilburg, Baarlo, Venray en Posterholt. Henk Hanssen (vader van voormalig NASCAR coureur Joey Hanssen) en Harry Maessen (eigenaar van Raceway Venray) reden beiden in de klassen en haalde daar ook overwinningen en zelfs wereldtitels. De Tilburger Toni Scheepens was de laatste Nederlandse wereldkampioen in 1996. Na 1998 verdween de klasse volledig van het Europese continent. Op de ovals in Nederland werd de klasse vervangen door Formule Toyota. In Groot-Brittanië bleef de klasse bestaan.


In 2007 keerden de midgets terug op het JaBa Circuit in de Limburgse plaats Posterholt. Toni Scheepens en zijn zoon Richie Scheepens brachten de klasse terug naar Nederland samen met de organisatie op de Limburgse oval. "Midgets zijn snelle, vaak zelfgebouwde, racemachines," sprak Richie Scheepens tegenover Racexpress.nl. "Er zijn natuurlijk regels, maar de positie van de 1400cc motor in de auto is vrij." Door auto's met middenmotor of met de motor voor- of achterin, is het een gevarieerd veld. De klasse niet duur. "Een goede race auto heb je al voor rond de € 2.000," sprak Scheepens. In tegenstelling tot andere oval klassen is de midget klasse geen contact klasse. "Een aanrijding kan erg veel schade veroorzaken. Tussen de coureurs is de sfeer erg gemoedelijk en we proberen elkaar, waar mogelijk, te helpen." De Nederlander mist wedstrijdritme. "We rijden de races hier in Nederland en een enkele race in Engeland.


In 2016 rijden Richie Scheepens samen met Francois Damen voor SST Racing in Posterholt. "Ik heb de auto van mijn vader overgenomen voor het nieuwe seizoen," aldus Scheepens. De auto van de snelle Tilburger heeft een Westfield chassis met een FORD KENT motor. Damen rijdt in de oude auto van Scheepens. De tweede auto van het team is een kopie van de Westfield voorzien van een Suzuki 16v.

In 2015 stonden er twaalf snelle eenzitters aan de start op de 383 meter baan van Posterholt. In het weekeinde van zeven en acht augustus keren zij terug samen met, onder andere, de Stockcar F2. 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS