A1 Grand Prix

Organisatie achter A1GP nog steeds in zwaar weer

Uitgegeven door Casper Bekking • 27 februari 2011 16:52 • Print artikel

De afgelopen drie maanden zijn steeds meer berichten van fraude binnen de A1 Grand Prix Operation en A1 Holdings naar buiten gekomen. De twee bedrijven waren samen betrokken bij de organisatie van de klasse en worden nu gelinkt aan Tony Teixeira, de voorzitter van de A1GP. De fraudeonderzoekers duiken de komende tijd in de financiŽle boeken van beide bedrijven, zo meldt The Sunday Telegraph. Mocht de Zuid-Afrikaanse diamantenhandelaar daadwerkelijk verdacht worden van fraude dan zal er een lange rechtszaak beginnen.


Met name de Australische overheid hoopt ooit nog wat van het geÔnvesteerde geld terug te zien. De A1GP zou in de herfst van 2009 het seizoen beginnen met een race op het stratencircuit van Gold Coast, en de lokale overheid had veel geld in de klasse gestoken. Vlak voor de race werd het materiaal en de bolides in beslag genomen door andere schuldeisers, en ging de wedstrijd niet door. Teixeira had enkele weken eerder echter aan de Australische minister van sport Phil Reeves beloofd dat het evenement door zou gaan. Daardoor heeft Gold Coast veel verliezen geleden.

Op dit moment zijn er vijftien aanklachten tegen de A1 Grand Prix Operations, en twee tegen A1 Holdings. Daarnaast heeft Team USA een persoonlijke rechtszaak aangespannen tegen de organisatie, waarbij bijna vijf miljoen dollar mee gemoeid is. Al met al blijft het ook twee jaar na dato onrustig omtrent het kampioenschap. Ironisch is dan ook de oprichting van de A10 World Series, dat met een vergelijkbaar concept het nieuwe landenkampioenschap is dat in de herfst van dit jaar van start moet gaan. Tot op heden is nog onduidelijk of de investeerders die in verband worden gebracht met de A10 ook een verleden in de A1GP hebben.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS