A1 Grand Prix

A1 GP vecht terug in ander jasje; A10 World Series landen racen tegen landen

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 januari 2011 15:49 • Print artikel

De revival van de A1GP World Cup of Motorsport is aanstaande. Onder de naam A10 World Series zal er geracet worden met formulewagens, voorzien van een 600 pk sterke V10-motor. Het bijbehorende geluid doet denken aan de F1-motoren. Het nieuwe landenkampioenschap zal volgens planning in de herfst van 2011 van start gaan. De afgelopen weken gaf de organisatie steeds meer informatie vrij, nu kwam de informatie vrij dat landen tegen elkaar racen. Precies zoals in de A1GP.

A10 al la A1 GP; nations against nations

Elk team in de A10 World Serie zal een natie vertegenwoordigen. Met internationale teams op de grid wordt een hevige competitie verwacht. Coureurs komen uit het land dat zij vertegenwoordigen, met in elk team een of twee coureurs voor het raceweekend.

Alle punten zullen ten goede komen aan het team-land, waardoor het aan het team is welke rijders te kiezen.

Al eerder gaf men onderstaande feiten vrij.

Raceformat
Het raceweekend van de A10 World Series bestaat uit twee vrije trainingen en drie kwalificaties. Op zondag wordt een sprintrace van twintig minuten gehouden, en een hoofdrace van 65 minuten. Waar hebben we dit raceformat eerder gezien?

Pitstops
De crew bij de pitstops zal bestaan uit vijf man per team. Elke ‘wielman’ is verantwoordelijk voor een kant van de bolide tijdens het wisselen van zowel voor als achterbanden. Er komt een pitstop window voor de bandenwissel en er mag tijdens de stop niet getankt worden. Verder is er een verplichte stop in de sprintrace, die in de ochtend plaats heeft en twee verplichte stops in de hoofdrace.

Kalender
De organisatie plant een kalender bestaande uit twintig races, met twee wedstrijden per weekend. In totaal zullen er tien landen als gastheer van het nieuwe kampioenschap op gaan treden. Zoals de naam van de klasse al zegt worden de wedstrijden over de gehele globe verreden, te weten in Afrika, Azië, Centraal Amerika, Europa, Oceanie, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS