Karting • Karting Diversen

Zevenjarig karttalent Julian van de Coterlet scoort eerste Benelux-podium in Genk en maakt zich op voor eerste WSK-wedstrijd: "Veel zin in"

Uitgegeven door Frank Korsel • 24 augustus 2023 17:30

GENK – De zevenjarige snelheidsduivel Julian van de Coterlet liet zich tijdens de vierde ronde van het IAME Benelux-kampioenschap in de Mini Rookie-klasse op het Belgische circuit van Genk van zijn allerbeste kant zien. De PdB Falcon Racing-coureur uit Spakenburg kwam ijzersterk als tweede over de streep en scoorde daarmee zijn eerste podiumplek in de IAME Benelux Series. Aankomend weekend gaat hij eerst naar Max Verstappen kijken in Zandvoort en daarna mag hij naar het circuit van Franciacorta in Italië voor zijn allereerste WSK-wedstrijd.

Julian van de Coterlet

“Het was heel leuk, omdat ik tweede ben geworden. Het voelt wel een beetje als een overwinning”, zei de pas zevenjarige coureur van PdB Falcon Racing. "De kart voelde heel erg goed, omdat Michael hem goed heeft gemaakt.” Vader Jeroen zat iets hoger in zijn emoties: “Ik ben er achter gekomen dat ik een hart heb en dat ging flink tekeer.”

In de finale was er een grote crash in de beginfase, toen stond ook Julian achterstevoren. “Het was heel veel botsen. Iemand kwam aan mijn binnenkant en hij reed tegen mij aan. Ik dacht toen: ‘nou, daar gaat mijn podium’. Gelukkig kwam er een rode vlag en was ik heel blij dat ik nog vanaf mijn eigen plek kon beginnen. Toen was ik wel opgelucht. Het was wel moeilijk met kapotte kart, maar ik moest gewoon focussen, snel en netjes rijden. Dat heb ik gedaan.” Zijn vader Jeroen voegt toe: “Het hele chassis was krom, de spoorstang was krom en we denken dat hij ongeveer een halve seconde per ronde verloor. Het is erg knap dat hij dan alsnog als tweede is geëindigd.”

In de laatste bocht van de race spinde zijn voorligger van de baan af en kon Julian de tweede positie overnemen. “Ik was al blij omdat ik als derde zou eindigen, maar als tweede eindigen is natuurlijk nog een beetje beter. Het is wel bijzonder, want het is mijn eerste podium in de Benelux Series.”

Julian blikte ook nog even terug op de heats. Daarin toonde hij al zijn raceskills! In de eerste manche ging het na een moeilijke start steeds beter. Het is een sterk veld en Julian finishte knap als vierde. Daar was hij heel blij mee en de jonge karter zette die snelheid door. “In de tweede heat was ik ook snel en was ik veel aan het vechten. Daardoor mocht ik de finale als derde starten”, vertelde hij. Die finale race resulteerde uiteindelijk in een knap podium van het jonge talent.

Julian van de Coterlet

Zijn vader Jeroen vertelt dat er de afgelopen weken veel is gebeurd om Julian op zijn allerbeste te laten presteren: “We hebben hier nu twee wedstrijden dicht achter elkaar gehad. In eerste instantie ging het gewoon niet goed genoeg. We zijn toch heel erg gaan trainen en nu rijdt hij ineens met de Europese top mee. En dat resulteert in dit podium en dat is heel bijzonder”, aldus Jeroen. “Het trainen heeft mij wel geholpen en ik ben wel een stukje sneller geworden”, voegt Julian zelf toe op het verhaal van zijn vader.

Er staan nog meer spannende races op het programma voor Julian: “Komende week gaan we eerst lekker drie dagen naar Zandvoort kijken naar Max Verstappen. Dan volgt voor Julian zijn eerste WSK-wedstrijd op het Italiaanse circuit van Franciacortia. "Ik heb er wel heel veel zin in en ik vind het leuk dat ik daar mag gaan rijden”, sluit Julian opgetogen af.

Julian wil graag zijn ouders en team PdB van Peter en Nick de Bruijn en Michael Kuiper bedanken voor de fantastische samenwerking en ondersteuning.

Julian van de Coterlet wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Smink Kok Lentink, de Marktbakker en AP Events.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS