Karting • Karting Diversen

Wout Kurstjens kan het maar amper geloven: podium bij NK! En Wout is met zijn vader Leo alweer aan het racen in gokparadijs Las Vegas, USA

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 november 2023 03:02

GENK – Hij kon zijn geluk niet op, direct na afloop van de finale van de Rotax Max Senioren-klasse in Genk. Karter Wout Kurstjens, uit het team van Kombikart racing was sterk derde geworden tijdens de laatste ronde van het NK van chrono Karting. En dat prachtresultaat kwam tamelijk onverwacht, bekende hij. De negentienjarige coureur uit Esch noemde Vlaamse piste namelijk ‘totaal niet mijn baan’.

Wout Kurstjens

“In het droog niet en het nat niet”, zei hij met een brede lach. “De baan in Genk is heel anders rijden dan ik gewend ben.” Maar dit weekeinde waren de wisselende weersomstandigheden blijkbaar in zijn voordeel. In de kwalificatie werd hij zesde op een natte baan. “En dat was al heel goed.”

Daarna was het in de prefinale even aanpoten voor Wout. “Ik had een slechte start en ben uiteindelijk als negende gefinisht.” Maar er was gelukkig ook nog de finale. “Toen had ik wel een goede start. Ik ging een aantal rijders aan de binnenkant voorbij en na de eerste bocht lag ik al vijfde.”

Hij vervolgde: “Op een gegeven moment lag ik zelfs tweede. Die plek heb ik proberen vast te houden door constant te rijden. Dat lukte op zich wel, maar Dion (van Werven, red.) was veel te snel. Vooral aan het einde. Aan het begin was ik snel, maar daarna ging ik niet hard genoeg. Uiteindelijk ben ik naar P3 gereden, dus dat is mooi!”

Wout Kurstjens

Een onverwachte podiumplaats voor Wout dus. En dat was een mooie opmaat naar zijn volgende race, de SKUSA Supernationals in Las Vegas in de Verenigde Staten, waar hij samen met zijn vader Leo zal racen.. “Daar rijden we voor PSL Karting, het fabrieksteam van Birel.” Een makkie wordt de wedstrijd in de VS zeker niet. “Er rijden daar wereldkampioenen mee.”

Voor Wout is de race niet meer nieuw. Vorig jaar deed hij er al mee. “Toen had ik wat motorproblemen. Dit jaar rijden we voor een echt topteam. Ik weet dat er weinig grip ligt op die baan omdat het circuit is uitgezet op een parkeerplaats, dus dat is heel anders rijden. En de baan is vuil.” Wout gaat voor een zo goed mogelijk resultaat tijdens de race die voor hem geldt als een heel speciaal toetje van het seizoen.

Wout en zijn vader Leo Kurstjens racen deze week in Las Vegas en doen mee aan de jaarlijkse Skusa Supernationals. Leo reed dit seizoen al in de 250 cc Superkarts tijdens bijvoorbeeld de Jacks Racing Days en hij kwam in actie in de KZ2. Na het laatste NK in Genk ging de reis gelijk richting de Verenigde Staten. “Het is voor mij de derde keer dat ik mee doe”, zei Leo.

Leo moet het in zijn klasse opnemen tegen ervaren mannen als Davide Foré. “Ik rij in de klasse KZ Master. Gisteren hadden we de eerste keer trainen en vandaag de kwalificatie”, zei Leo Kurstjens, die vooral geniet van dit mega kart evenement. “Het is erg goed georganiseerd, super strak, leuke sfeer en alle mensen van de organisatie zijn enthousiast dat wij als Nederlanders komen racen in Las Vegas. En het weer is lekker! Het zonnetje schijnt “

Want wat de Rotax Max-wedstrijden betreft voor Wout, zit zijn seizoen erop. Wat hij volgend jaar gaat doen, wist hij al. “Weer racen bij de Senioren. Het is een heel druk veld. In Le Mans tijdens de Rotax Max Challenge International Trophy staan er wel honderd man aan de start. Dat is gewoon moddervet!”

Wout bedankt zijn monteur Jose Grana, zijn vader en moeder, zijn vriendin, zijn teambaas Willem-Jan de Loos, familie de Loos en zijn team Kombikart Racing.

Wout Kurstjens wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Kurstjens BV en Jan Cramer.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS