Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Wie zijn de 186 coureurs die zullen deelnemen aan de honderdste verjaardag van de 24 uur van Le Mans?

Uitgegeven door Peter Vader • 6 mei 2023 09:30

Met de 24 uur van Le Mans die op 10 en 11 juni 2023 zijn honderdste verjaardag viert, wordt de vierde ronde van het FIA World Endurance Championship een historische gebeurtenis. De voorlopige lijst van de 186 coureurs die zullen deelnemen is vrijdag 5 mei bekend gemaakt. Een opmerkelijk veld van 62 auto's, die het heden en de toekomst van de enduranceracerij vertegenwoordigen, zal zich opstellen voor de 24 uur van Le Mans 2023 - een prachtige onderscheiding voor een evenement dat in juni zijn 100ste verjaardag viert.

Le_Mans_2023_deelnemers

Een uitzonderlijke deelnemerslijst
Maar liefst zestien Hypercars van zeven verschillende fabrikanten strijden in de topklasse. De race om de eindzege zal dus worden uitgevochten tussen Porsche, Peugeot, Ferrari, Vanwall, Glickenhaus, Toyota en Cadillac. Constructeurs die een stempel hebben gedrukt op de autosportgeschiedenis. Met recente 24 uur van Le Mans-legendes zoals Sébastien Buemi (vier overwinningen), André Lotterer (drie overwinningen) en Romain Dumas (tweemaal winnaar en afstandsrecordhouder) als deelnemers, zal de Hypercarklasse een geweldig spektakel bieden.

Le_Mans_2023_track

Een zwaarbevochten strijd in petto in de LMP2
Zoals gewoonlijk ontstaat er een intense strijd van 24 uur in de LMP2-klasse. Met eersteklas teams zoals Jota, United Autosports, Prema Racing, Team WRT en Alpine Elf Team in hun gelederen, beloven de 24 deelnemers een hoog niveau van competitie, in een klasse die ontluikend talent combineert met veteranen met indrukwekkende staat van dienst. Het combineert de explosieve flair van de 17-jarige Josh Pierson en Charles Milesi, die al een overwinning in de 24 Uur van Le Mans op zijn naam heeft staan, en de ervaring van Simon Pagenaud, Nicolas Lapierre en winnaar van 2016, Neel Jani.

Le_Mans_circuit_nieuwe_ingang

Het LMGTE Am-veld in het hart van de actie
Het publiek kan erop rekenen dat de LMGTE Am-klasse hun 91e 24 uur van Le Mans in vuur en vlam zal zetten! Met enkele gedenkwaardige worstelingen door de jaren heen, is het niet verwonderlijk dat deze categorie zo populair is bij de toeschouwers. Dit jaar strijden 21 line-ups van over de hele wereld, om een plek op het Le Mans-podium. Hollywood-acteur Michael Fassbender blijft zijn racedroom waarmaken na zijn debuut in de 24 uur van Le Mans in 2022. Natuurlijk zullen de vaste GT-sterren – waaronder Ben Keating, Daniel Serra en Richard Lietz – allemaal aanwezig zijn, in de hoop later een positieve ervaring te kunnen delen met hun fans.

Le_Mans_wallpaper

Een sterke vrouwelijke uitdaging
Bij de TotalEnergies 6 Hours of Spa-Francorchamps werd Lilou Wadoux de eerste vrouw die een klasseoverwinning behaalde in het FIA WEC. Tijdens de 24 uur van Le Mans zullen vier anderen ernaar streven hun naam toe te voegen aan de lijst van racewinnaars. Doriane Pin heeft in de vroege stadia van het seizoen een geweldig tempo laten zien in het Prema Racing LMP2-prototype. Ondertussen heeft het Iron Dames-trio van Sarah Bovy, Michelle Gatting en Rahel Frey in LMGTE Am de vaardigheid om het enthousiasme van het publiek op te zwepen en helemaal voor het podium te gaan!

Le_Mans_1923_-_2023

Schakelen tussen disciplines
Verschillende voormalige Formule 1-coureurs zetten de traditie voort om tijdens de 24 uur van Le Mans Centenary over te schakelen naar enduranceracen. Sinds de oprichting van het belangrijkste eenzitter kampioenschap in 1950 zijn tal van helden de Le Mans-uitdaging aangegaan en 2023 zal daarop geen uitzondering zijn. Zo zal Jacques Villeneuve, wereldkampioen F1 in 1997, deelnemen met de Floyd Vanwall Racing Team Hypercar. De wereldkampioen van 2009, Jenson Button, zal ook op de grid staan, aan het stuur van de Henrick Motorsports NASCAR Chevrolet Camaro ZL1. Naast deze twee levende legendes zullen Antonio Giovinazzi, Paul Di Resta, Robert Kubica en nog veel meer, zich in de schijnwerpers willen zetten tijdens dit uitzonderlijke evenement.

Le_Mans_wallpaper

Een NASCAR tijdens de 24 Hours
Een NASCAR heeft zich aangesloten bij het avontuur voor deze mijlpaaleditie. In Garage 56 kunnen fans genieten van de aanblik – en het geluid – van een Chevrolet Camaro ZL1 die sterk lijkt op de auto die deelneemt aan het prestigieuze Amerikaanse kampioenschap. Henrick Motorsports heeft drie grote namen aangemeld om het stuur te delen. Jenson Button wordt vergezeld door Mike Rockenfeller, winnaar van de 24 uur van Le Mans 2010, en Jimmie Johnson, zevenvoudig winnaar van het NASCAR-kampioenschap. Zij rijden in een Chevrolet Camaro ZL1. Er staat de fans een geweldige show in Amerikaanse stijl te wachten!

Klik hier voor de entry list voor de 24 uur van Le Mans 2023

Le_Mans_2023_programma

Le_Mans_2023_event_poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS