Karting • Iame X30 Euro Series

Veelvoudig kartkampioen Sam Claes kent raketstart seizoen: grijpt leiding in IAME Benelux-kampioenschap!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 maart 2023 04:15

MARIEMBOURG - Veelvoudig kartkampioen Sam Claes is zijn seizoen in het IAME Benelux-kampioenschap op uitstekende wijze begonnen. De 29-jarige kartpiloot uit het Belgische Peer eindigde zondag in Mariembourg in de finale op P2 in de SuperShifter-klasse. Eerder op de dag had hij de beide heats gewonnen. Daardoor gaat hij nu aan de leiding van het prestigieuze kampioenschap.

Sam Claes sterk begonnen aan het Benelux kampioenschap


“We hebben een goede dag achter de rug”, luidde Sams logische conclusie. “In de ochtend in de regen had ik niet verwacht dat het zo goed zou gaan. Op een natte baan ging het iets minder omdat mijn concurrenten ook heel goed zijn in de regen. Maar ik heb op dat gebied wel vooruitgang gemaakt. Daar ben ik heel tevreden over.”

“Ik wist ook dat als het zou gaan opdrogen ik een heel grote kans had om te winnen. Toen het was opgedroogd ging het dan ook super.” Dat bewees hij ook tijdens de droge kwalificatiesessie. Daarin was hij naar de derde tijd gedenderd.

“Daarna voelde ik in race één dat de kart heel goed was. Toen heb ik ook meteen kunnen aanvallen. Dat lukte goed en dat gaf heel veel vertrouwen. Race twee was iets moeilijker. Christophe (Huibers, red.) had wat probleempjes, waardoor ik hem kon inhalen. Als hij die problemen niet had gehad, was het moeilijk geweest. Dan zou het gelijk geweest zijn, denk ik. Al met al was ik toch tevreden.”

De finale begon iets minder voor Sam. “Het datakastje deed het niet, dus ik kreeg geen informatie over de motor door, geen informatie over de motortemperatuur, niks”, legde hij uit. “Dat kruipt in je hoofd en dan begin je je een beetje zorgen te maken. Maar al met al heb ik goed mijn mannetje kunnen staan en ben ik tweede geworden.”

Dankzij die klinkende resultaten gaat de snelle Vlaming direct aan de leiding van het Benelux-kampioenschap – rijders kunnen ook punten verdienen in de heats. Het is het enige kampioenschap dat Sam dit jaar rijdt. Daarnaast wil hij opnieuw een gooi doen naar de titel tijdens de Las Vegas Supernationals, het jaarlijkse evenement waar Sam met zijn vader Roy als monteur elk jaar aan de start verschijnt.

Hij heeft daar voor zijn gevoel iets recht te zetten. “Vorig jaar viel Las Vegas tegen omdat we niet de ondersteuning kregen die we gevraagd hadden. Nu gaan we het goed doen.” Dat hij relatief weinig wedstrijden heeft, komt omdat hij gekozen heeft voor zijn gezin. “En ik heb een piloot die ik ga coachen en met wie we elke week gaan karten. Ik vind het supergaaf dat ik mijn kennis kan overbrengen.”

Sam Claes in actie


Het aantal wedstrijden mag dan wat minder geworden zijn, hij staat nog altijd even fanatiek aan de start. “Ik wil altijd en overal winnen. Ik ben nog redelijk goed in vorm; ik ben gestopt met roken. Ik kan het racen beter volhouden nu. Ik moet wel mijn conditie verbeteren en mijn gewicht is iets te hoog. Twee jaar geleden moest ik twaalf kilo lood meenemen en nu niets niet meer. Dat is een groot verschil. Maar het komt wel goed.”

Nog altijd rijdt hij op zijn vertrouwde Sodikart. Sam: “We hebben veel getest, hebben veel geprobeerd in de winter en dat heeft goed uitgepakt. We hebben nu een goede basis. Ik heb bovendien een nieuw type frame besteld. Dat zou beter moeten zijn dan mijn huidige frame. Als het weer het toelaat, gaan we er mee testen. Het weer moet goed zijn, anders kun je niet goed vergelijken. Het mooie is dat ik het nog altijd kan doen met mijn vader en Randy (Nauwelaers van SLC Karting, red.). Daar ben ik heel blij om.”

Sam Claes bedankt zijn vader, Randy Nauwelaers, SLC Karting, Kevin Poets, zijn teamgenoten en Pl8 Design voor hun ondersteuning en zeker ook zijn dochter en vriendin.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS