Karting • Iame X30 Euro Series

Karter Jorn Helder heeft zich opgewerkt tot de toppers in de IAME Benelux Series: sterke P2 in Ostricourt

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 mei 2024 14:52

OSTRICOURT – Karttalent Jorn Helder heeft op het circuit van Ostricourt opnieuw zijn snelheid bewezen in de IAME X30 Junioren-klasse. De dertienjarige coureur uit Peize snelde op de Franse piste naar de tweede plek tijdens de tweede ronde van het Benelux-kampioenschap.

Krestho Kootstra, Jorn Helder en Bas Harting

“Het was een goed weekend”, concludeerde Jorn meer dan tevreden. “Donderdag waren we al snel in de training. Daarna heb ik vrijdag tijdens de kwalificatie poleposition gepakt in mijn groep en ook overall.” Dus mocht het talent van Fusion Motorsport Benelux diezelfde dag zijn eerste wedstrijd starten op P1. Om die vervolgens op overtuigende wijze te winnen! “Met zes seconden voorsprong op de nummer twee”, zei Jorn triomfantelijk. “Ik was ook constant snel.”

Op zaterdag won hij ook de tweede heat. Hij hoopte uiteraard op hetzelfde resultaat in de derde heat, maar helaas kwam Jorn in die race net wat snelheid tekort om er drie zeges op rij van te kunnen maken. “We hadden iets geprobeerd aan de afstelling van de kart. Dat werkte niet helemaal zoals we hadden gehoopt en zo werd ik derde.”

Niettemin had Jorn met twee overwinningen en een derde plaats in de heats een absolute topprestatie geleverd. Dat bleek ook uit zijn startpositie voor de finale, want die mocht hij vanaf poleposition beginnen. “Ik had een heel goede start en kwam de eerste ronde als eerste door. Ik zakte later naar plek twee en nog iets later naar plek drie. Uiteindelijk ben ik tweede geworden. Daar ben ik wel tevreden mee, maar als je van pole start, wil je de finale ook winnen.”

Een logische redenering voor een fanatiek sportman als Jorn, maar toch was ook die tweede plek een resultaat om trots op te zijn. Zeker ook omdat hij net uit Italië kwam, waar hij op het circuit van Franciacorta had geracet tijdens de tweede ronde van de IAME Euro Series, het EK voor IAME-rijders.

Ook daar reed hij in de finale op de derde positie. Totdat hij in de laatste bocht moest uitwijken om een crash te voorkomen. Hij kwam daardoor als elfde over de finish, wat in dit veld ook een topresultaat is. “Op die baan lag heel veel grip. In Frankrijk was het afgelopen weekend veel warmer dan in Italië en dus was de grip op de baan weer heel anders. Dat was wel even wennen. Gelukkig hadden we de afstelling meteen voor elkaar.”

Jorn Helder als motorcoureur Valentino Rossi over het rechte stuk

Dat terwijl Ostricourt een behoorlijk technische baan is. “Ik vind het één van de moeilijkste banen die er zijn. Hij heeft veel moeilijke bochten. Je moet daardoor steeds goed blijven focussen.”

Met de berg punten die Jorn in Frankrijk pakte, én het bewijs dat hij om de overwinning kan meedoen, is zijn ambitie voor dit seizoen niet minder dan de titel winnen in het Benelux-kampioenschap. Dat telt nu nog drie ronden. “Ik kan nog kampioen worden, dus dat wil ik ook.”

Het eerstvolgende grote event is de derde ronde van de IAME Euro Series in het Duitse Wackersdorf. “Dat is ook een heel technische en snelle baan met snelle bochten”, wist Jorn. “Het zou gaaf zijn als ik in de buurt van het podium kan komen!”

Jorn Helder bedankt zijn team Fusion Motorsport Benelux, Bas Harting, Krestho Kootstra, Kinesis Fysio en zijn ouders en familie voor alle ondersteuning en begeleiding.

Hij bedankt ook zijn sponsoren versAlert Boonstra, Food in Balance en Eurol.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS