Karting • Iame X30 Euro Series

Als een duvel uit een doosje! Thomas van Vliet als beste Rookie op podium in IAME Benelux Series: “Heel blij met mijn beker”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 mei 2024 16:01

OSTRICOURT – Het jonge racetalent Thomas van Vliet (14) uit Houten werd afgelopen weekeinde op het circuit van Ostricourt in Frankrijk knap vijfde van 88 deelnemers in de klasse IAME X30 Senioren tijdens het Benelux kampioenschap Karting. Bovendien ontving de snelle rijder uitkomend voor het topteam van RSD Karting de grote beker als beste Rookie!

Thomas van Vliet RSD Karting


Deze prestatie is extra knap, omdat Thomas met zijn 14 jaar één van de jongste deelnemers is in de Europese seniorenklasse in de leeftijd van 14-29 jaar. En het is nog knapper omdat hij 1,5 jaar geleden nog in de miniklasse reed en de tussenliggende junioren klasse min of meer heeft overgeslagen. “Vorig jaar heb ik gekozen om een tussenjaar te houden en heel veel te tennissen. Hierdoor heb ik heel weinig getraind en wedstrijden gereden in de kart”, aldus Thomas.

Overigens pakte Thomas vorig jaar tijdens de twee wedstrijden die hij heeft gereden wel een podium en dus ook een beker mee. Thomas bewijst hiermee dat hij maar weinig training nodig heeft om tot goede resultaten te komen.

De grote verassing in Ostricourt
“Ik ben heel blij met mijn beker”, was de logische reactie van Thomas op het resultaat tijdens de Benelux wedstrijd in Ostricourt. “Toen ik aan de trainingssessies begon op donderdagochtend, had ik dit niet verwacht. Mijn doel was om de finale te halen bij de eerste 36 rijders om van daaruit zo hoog mogelijk te eindigen.” Maar hoe de verhoudingen daadwerkelijk lagen, werd tijdens de laatste training op vrijdag vlak voor de kwalificatie duidelijk. “Toen wist ik dat ik een goede snelheid had. Mede met dank aan mijn team RSD die alles heel goed voor elkaar heeft.”

Even later ging het tijdens de kwalificatie nog een tandje beter voor Thomas. “Ik reed de derde tijd van mijn groep van 30 rijders, terwijl ik drie weken voor het raceweekend als training nog maar één dag op het circuit van Ostricourt gereden.”

Daarna reed hij in de heats naar de achtereenvolgende negende, tweemaal vierde en tweemaal tweede plaats en was daar in gevecht met de ervaren toppers als Sam Balota en Henkie van Kalteren. Opvallend daarbij was dat hij in één van de races rondelang aan de leiding ging. “In die heat dat ik op kop lag, maakte ik de fout door nog harder te willen rijden. Ik had die race moeten winnen, maar uiteindelijk leer ik hiervan door de race strategisch anders op te bouwen.”

Met die sprankelende resultaten was het eerste doel dus alvast binnen: de A-finale met de succesvolste 36 rijders van het weekeinde halen. Die mocht hij van een verdienstelijke achtste plek starten en hij toonde direct zijn race-skills. Uiteindelijk finishte Thomas verdienstelijk als vijfde en was daarmee eerste Rookie.

Mentaal sterker door Tennis
En dan te bedenken dat hij vorig jaar bijna alleen maar aan het tennissen was. In het tennis word ik getraind door Stéphanie Rottier. Zij behoorde vroeger tot de top in de wereld van het tennis en heeft vroeger alle Grand Slams gespeeld op Roland Garros, Australië, US Open en Wimbledon. Op Roland Garros speelde zij tegen Steffi Graf. Zij heeft mij mentaal heel sterk gemaakt en mij geleerd dat je wedstrijden dus ook op mentaliteit kunt winnen. Ik heb daar in de karting ook heel veel aan en rijd daardoor met weinig spanning.’’

Thomas van Vliet en familie

Euroseries
“We hebben afgelopen februari besloten om dit jaar mee te doen in de klasse bij de Senioren en daar ervaring in op te doen en daarmee de junioren klasse over te slaan. “Thomas, die voorheen in alle Miniklassen (Rotax Max, Iame en Chrono 4T) reed en daarin in elke klasse op het podium stond, ontwikkelt zich wel heel snel. Sterker nog, een week voor Ostricourt haalde hij op het circuit van Franciacorta in Italië meteen de A-finale tijdens de IAME Euro Series, een kampioenschap op een nog hoger niveau waar maar liefst 117 seniorrijders uit 25 landen aan meededen. “Dat was wel onverwacht. Ik was in het weekend voordat het begon al supersnel tijdens de training. We hadden al snel een goede afstelling. Daar was het niveau iets hoger dan in het Benelux-kampioenschap. De banen in Italië liggen mij sowieso wel. Daar ligt een iets andere grip. Het is allemaal wel heel geweldig, omdat ik in drie maanden tijd wedstrijden heb gereden in Spanje, België, Italië en Frankrijk. De volgende wedstrijd is in Duitsland ergens tegen de Tsjechische grens aan. Dat schijnt een mooie baan te zijn. Daar ben ik ook nog nooit geweest, maar die valt midden in de toetsweken op school. Dus we moeten kijken of dat haalbaar is. Maar als ik mee doe, dan heb ik het vertrouwen om weer vooraan mee te rijden.’’

Thomas bedankt zijn team RSD Karting (Seb, Olivier, Nico, Raphael, Matteo en Henkie), zijn vader, moeder en zusje en natuurlijk alle sponsoren, die dit mede mogelijk maken.

Thomas van Vliet wordt in zijn race-activiteiten ondersteund door:
Wesport, Happy Sports Company, Finaforte Invest, Bouwbedrijf Van Rijn Houten, ARTelier Sophia Amsterdam, Hulsman & Roestenburg Administraties & Adviezen, Stucadoor en Afbouwbedrijf Gennissen B.V., Ver.ID identity service provider, Vincent Optiek en Egregius Verzekeringen en Pensioenen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS