Karting • Iame X30 Euro Series

Kevin Lantinga is goed op dreef en grijpt opnieuw podium in DKM: "Ik ben diktevreden”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 juni 2024 00:28

WACKERSDORF - Kevin Lantinga heeft zondag weer een uitstekende prestatie neergezet tijdens de derde ronde van het DKM-kampioenschap. Het zeventienjarige karttalent uit Uithuizen denderde op het circuit van Wackersdorf naar een verdiende derde plaats in de finale van de IAME X30 Senior-klasse. Eerder dit seizoen won Kevin al de DKM-race in Mulsen. Zijn zusje Roxanne deed in Wackersdorf ook mee, en reed in haar debuutjaar bij de Senioren in het internationale geweld keurig naar de top 20.

Podium DKM met P3 voor Kevin Lantinga

Kevin blikte enthousiast terug op zijn weekeinde op de Duitse piste. “Over twee weken is het EK hier, dus ik ben diktevreden”, zei de talentvolle coureur die zijn zusje Roxanne in dezelfde klasse negentiende zag worden. “Dan is het rijden weer een beetje anders natuurlijk, maar we weten nu wel veel over tandwielverhoudingen en de afstelling. We hebben de boel voor het EK al een heel eind voor elkaar.”

Kevin reed het hele weekeinde sterk en dat resulteerde erin dat hij de finale vanaf plek twee mocht starten. “Ik had een kogelstart en pakte meteen de eerste plek. Maar in een X30-wedstrijd is het heel moeilijk wegrijden omdat de rijders achter je heel veel kunnen winnen in de slipstream. Na vier, vijf rondjes werd ik ingehaald. Ook omdat mijn gas bleef hangen.”

“En toen werd ook nog de baantemperatuur veel te warm en had ik te maken met wat minder vermogen. Daardoor werd ik derde. Er zat niet heel veel meer in. Ik heb nog geprobeerd terug naar voren te komen, maar dat is niet gelukt. Maar dus wel een podiumplaats.”

Dat was een te verwachten resultaat, want Kevin was vanaf de trainingen al snel in Wackersdorf. “Daar waren we best blij mee. Op zaterdag moest hij zich kwalificeren voor de races en regende het hard. “Gelukkig kende ik kende de baan al goed omdat ik een paar jaar geleden met de DKM en ADAC hier in Wackersdorf eerder had gereden. Al is het in een X30 en met andere banden toch weer anders.”

“In de training hadden we wat problemen gehad met de carburateur. Daarom hadden we voor de kwalificatie een andere carburateur erop gedaan en dat was goed. Ik pakte poleposition.” Die kwam als een grote verrassing, want Kevin was in zijn snelle ronde van de baan geraakt. “Daarom hield ik rekening met de vijfde tijd of zo. Maar ik was toch nog de snelste. Roxanne werd achtste in haar groep en zestiende overall.”

In Wackersdorf deden maar liefst vijftig karters mee in de X30 Senioren-klasse. Het gaf Kevins poleposition extra cachet. Met het oog op de EK-race die over een kleine twee weken op Wackersdorf wordt gehouden, is die pole een uitermate goed teken. “Zeker ook omdat veel EK-rijders meededen.”

In de heats toonde Kevin opnieuw zijn snelheid. “In de eerste heat was de baan nog een klein beetje nat, maar reden we met slicks. Ik won met een groot gat. Het was eigenlijk een makkelijke heat. In de tweede heat wist ik dat als ik achter Torben Gröndahl eindigde, ik poleposition zou hebben voor de Superheat.”

Kevin Lantinga van pole in Wackersdorf

Precies zo geschiedde. “Daar was ik diktevreden mee, want ik had dus pole voor de superheat. In die race werd ik uiteindelijk vierde. Dat was wat minder. Ik zat iedere keer in het gedrang en had geen lekkere start. Daardoor kwam ik niet in mijn ritme.” Daarna verbeterde hij zich dus in de finale door als derde te finishen en kon hij met positief gevoel het Duitse circuit verlaten.

Hoewel het grootste deel van het veld op een OTK-kart racet, had Kevin bewezen te kunnen winnen in zijn Croc-kart. “De kart bevalt heel goed. De fabriek zit er bovenop om het zo goed mogelijk te maken. Ze doen echt hun best om voorin mee te rijden. En Coen Deen sleutelde voor me. Dat beviel heel goed. Ik had een week van tevoren met hem getraind in Genk. We hadden al wat dingen getest voor Wackersdorf. Het ziet er goed uit voor het EK!”

Kevin bedankt zijn ouders, zusje Roxanne, opa en oma, Luca Griggs, Coen Deen en iedereen van zijn team KCR.

Kevin Lantinga wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Tamoil Nederland en Toyota Lantinga.

Kevin en Roxanne zoeken nog bedrijven die de snelle broer en zus willen ondersteunen op hun weg naar de top. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via [email protected].

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS