Karting • Iame X30 Euro Series

Juste Mulder zet bij nieuw team Victory Lane megastappen op internationale banen

Uitgegeven door Bart • 5 juni 2024 15:50

Juste Mulder maakt dit jaar grote stappen in de kartsport. Na zijn overstap naar het team van Victory Lane Karting raakt de prijzenkast van de 12-jarige karter uit Apeldoorn steeds verder gevuld. Hij pakte zijn bekers recent in onder meer België, Frankrijk en Italië. Afgelopen weekend zette Juste de volgende stap met een sterk debuut in het internationale veld van de OK-J tijdens The Champions of the Future in Slowakije. “Het gaat heel snel allemaal.”

Juste Mulder


Het jaar 2024 staat voor Juste in het teken van de overstap naar een klasse hoger, de X30 Junior. De doelstelling voorafgaand aan het seizoen was meestrijden voor het podium in de IAME Series Benelux en op Europees niveau in de top van het middenveld acteren. Bij de openingswedstrijd van de Euro Series in het Spaanse Zuera liet Juste zich al direct zien met een zesde tijd in de kwalificatie. Toch moest hij wel wennen aan de overstap naar de X30 Junior. “De kart is groter en zwaarder en het rijdt heel anders dan in de Mini. Het gaat sneller en je moet harder remmen. Fysiek merk je het ook, want na de eerste keren kon ik mijn nek bijna niet bewegen.”

Na Zuera volgden meer sterke kwalificaties en ook goede resultaten. Zo werd Juste beste rookie bij de IAME Series Benelux in Mariembourg, tweede bij de IAME Series Italië in Franciacorta, vijfde bij de IAME Euro Series in Franciacorta en derde algemeen en beste rookie bij de IAME Series Benelux in Ostricourt.

Samen met de stap naar de X30 Junior valt de overstap naar een nieuw team: Victory Lane Karting. Binnen de tent van zijn nieuwe team valt hij goed op, omdat de welbekende groene kleur is meegenomen waar de rest van het team rood als hoofdkleur op kart en overall heeft. “We hebben met verschillende teams gesproken en na het testweekend in Mariembourg wilde Victory Lane mij er graag bij hebben. Waar we eerst nog alles zelf meenamen in de aanhanger, wordt nu alles voor ons geregeld. Als we op de baan aankomen, staat alles al klaar. Het is een gedreven team met goede coaching. Voor mij was het in het begin wel spannend, want binnen het team wordt geen Nederlands maar Engels en Frans gesproken. Het niveau is een stuk hoger en de overstap is heel goed bevallen. Het voelt als een grote stap omhoog en alles is professioneler. De begeleiding is heel goed en iedereen is heel behulpzaam. Onder meer Formule 2-coureur Victor Martins maakt onderdeel van het team uit. Na iedere sessie krijgen we individuele begeleiding door naar de beelden en de data te kijken. Daar leer je super veel van.”

Waar zijn nieuwe team werkt met goed materiaal, goede data en een goede aanpak, werkt Juste zelf aan zijn mentale en fysieke gesteldheid. Eén uur per week spart hij met mental coach Debby Hanssen. “Ze was mee naar Ostricourt en gaat nog mee naar Slowakije en Wackersdorf. Samen bespreken we hoe ik mij het beste kan voorbereiden op een race, hoe ik fit blijf en hoe ik beter onder woorden kan brengen wat ik in de kart voel. Naast het mentale gedeelte ben ik dit jaar begonnen met sporten bij Maverick Training in Amersfoort. Zij zijn gespecialiseerd in autosport en mijn nek is al gespierder geworden, de pijntjes zijn weg en ik heb meer kracht en uithoudingsvermogen opgebouwd.”

Binnen het team van Victory Lane zien ze de snelheid van Juste en daar ontstond de gedachte om het ook eens in de OK-J te proberen. Samen met teamgenoot Rocco Coronel reisde Juste af naar Slowakije voor een wedstrijd van Champions of the Future. Na twee dagen trainen in de OK-J, wennen aan andere banden en een ander manier van rijden, zette Juste sterke tijden op de klok. “Waarom doe je niet mee met de race?”, luidde de vraag van het team en na overleg met vader Gerard besloten ze in te schrijven. “De eerste keer in een nieuwe klasse wil je indruk maken en niet achteraan meerijden, maar je moet ook ergens ervaring opdoen. Nu had Juste een serieuze kans om de finale te halen en daarom zeiden we ‘we gaan het gewoon doen’.”

Juste gooide er nog een schepje bovenop en liet zich in de kwalificatie meteen van voren zien. Met een vierde tijd in zijn groep klokte hij de elfde tijd overall. Op de Slovakiaring waren het lastige omstandigheden met afwisselend regen en droog. Na vijf heats en de Super Heat bleek dat Juste zich als 28e had gekwalificeerd voor de finale. Een knappe prestatie bij zijn debuut in de OK-J. “In de finale had ik niks te verliezen en ik wilde proberen om verder naar voren te komen. Helaas belandde ik na de start in het gras en viel ik terug naar P33. Daarna volgde een mooie inhaalrace en vlogen meerdere rijders voor me eraf. Zo kwam ik op P18 over de finish en door vier straffen schoof ik nog op naar P14.”

Juste Mulder


De races van Champions of the Future zijn altijd een aantal weken voor de wedstrijden van het FIA Europees Kampioenschap op dezelfde baan. Op basis van de getoonde snelheid vroeg het team of hij ook het EK wil rijden en zo kan het gebeuren dat Juste van 20-23 juni weer naar Slowakije gaat, maar nu voor het Europees kampioenschap. Het worden drukke tijden, want vanuit het EK reist hij meteen door naar Wackersdorf voor de IAME Euro Series. “Met mijn school hebben we goede afspraken gemaakt en werk ik veel vooruit, zodat ik op de kartbaan geen schoolwerk hoef te doen.”

Juste dankt zijn sponsoren Altios, EuroParcs, Odido, HP, Autohopper, De Weerd Verkeersopleidingen, MAX'S Mobility, Oliehandel.nl, Wassink Autogroep, DHT Bedrijfsvloeren en Loor Legal.

Wil je weten hoe Juste het de volgende race vanaf brengt? Volg dan zijn Instagram-pagina @justemulder.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS