Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

VIDEO - Crash Renger van der Zande in Spa veroorzaakt door elektrisch probleem

Uitgegeven door Wim Boekel • 18 mei 2023 07:01

Renger van der Zande crashte hard tijdens zijn debuut in het FIA World Endurance Championship met de Cadillac V-Series.R. In Eau Rouge schreef de Chip Ganassi Racing coureur de auto deels af en moest het team een hagelnieuw chassis inzetten tijdens de 24 uur van Le Mans. Inmiddels heeft het Head of Operations bij Chip Ganassi Racing - Mike O’Gara - bevestigt dat het een elektrisch probleem was.

Crash Renger van der Zande Spa 2023
De in Eau Rouge gecrashte Cadillac van Renger van der Zande

"Wat we ontdekten was dat er een probleem was met de elektrische verbinding, waardoor de stuurinrichting tijdelijk vastliep", legde O’Gara uit aan Sportscar365. "Het goede nieuws is dat we het probleem hebben gevonden en dat we nu een tegenmaatregel hebben genomen, zodat het niet meer zal gebeuren. Het is natuurlijk jammer waar het gebeurde en wanneer het gebeurde. Het positieve is dat Renger in orde was, de monocoque heeft het overleefd ondanks dat het een behoorlijk zware crash was. Dallara heeft geweldig werk geleverd met de monocoque zelf. Er is geen structurele schade aan de monocoque, alleen wat cosmetische.”

O’Gara vertelde meer over het ontdekte probleem: “Wij hebben een probleem aan het licht gebracht dat we nu hebben opgelost. Hoe meer kilometers we met deze wagens maken, hoe meer we leren, hoe meer we repareren en hoe betrouwbaarder we ze maken. Het is verschrikkelijk dat het gebeurde, maar het zou nog erger zijn als we niets gevonden hadden. We hebben het probleem gevonden, het is opgelost! De testauto van Portimao is geüpdatet. De IMSA-auto is ook bijgewerkt, dus alles is up-to-date en het probleem zal zich niet meer voordoen."

Dat het chassis echt sterk is, blijkt ook wel uit het feit dat O’Gara laat weten dat het chassis waarmee Van der Zande crashte een backup chassis is geworden en dus nog steeds gebruikt wordt. Een voorbeeld van hoe de veiligheidstechniek tot een ongekend niveau is gevorderd anno 2023!

Renger van der Zande 6 Hours of Spa 2023
Renger van der Zande was ongedeerd na de enorme crash

Cadillac V-Series.R Renger van der Zande






Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS