Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Toyota-coureurs kijken uit naar gevecht met Cadillac, Ferrari en Porsche: "Het is een voorrecht..."

Uitgegeven door Wim Boekel • 10 maart 2023 20:00

Toyota trapt het FIA World Endurance Championship seizoen af met de 1.000 Mijl van Sebring. Vorig jaar kreeg het Japanse merk Peugeot er al bij als concurrent en dit jaar zijn ook Cadillac, Ferrari en Porsche die zich in de LMH-klasse in de strijd gaan mengen. Daarnaast staan ook de kleine fabrikanten Glickenhaus en Vanwall aan de start. Voorafgaande aan het seizoen komen de diverse teams in Amerika al samen voor The Prologue. De officiële testdagen voor het seizoen.

Toyota Gazoo Racing

"Voor alle Hypercar-teams wordt Sebring een grote uitdaging", vertelt teambaas en coureur van de auto met het nummer 7, Kamui Kobayashi. "We hebben ons intensief voorbereid en we zijn volledig gemotiveerd om onze WK- en Le Mans-titels te verdedigen. Dankzij de geweldige samenwerking en steun van onze collega's bij Toyota in Japan en onze partners zijn we een zeer sterk en stabiel team. Wedijveren met fabrikanten van het Le Mans-kaliber van Ferrari, Peugeot en Porsche, en met de andere Hypercars zal zwaar zijn, maar het is ook spannend om vooraan deel uit te maken van zo'n strijd. Om deze uitdaging aan te gaan, moeten we sterker dan ooit samenwerken, met een grote teamgeest, te beginnen in Sebring. Als rijders is het onze prioriteit om snel en consistent te zijn en fouten te vermijden. Ik weet dat het team vanaf de eerste dag in The Prologue hard zal werken om de beste set-up voor onze auto te vinden. Ik heb er alle vertrouwen in dat we klaar zijn voor de eerste race en ik kan nu niet wachten om van start te gaan."

In de zusterauto met het nummer 8 starten eveneens twee voormalig F1-coureurs. Zowel Sébastien Buemi als Brendon Hartley kijken uit naar de strijd met de nieuwkomers, in een jaren waarin zij zowel de WEC- als Le Mans-titel verdedigen.

"Ik kan niet wachten om de strijd aan te gaan met al onze nieuwe Hypercar-concurrenten”, zegt Buemi over de aanstaande strijd met de nieuwe concurrentie. "Het is echt een voorrecht om dit jaar bij het WEC betrokken te zijn en ik kijk uit naar een spannende uitdaging. Ik race graag op Sebring en ik weet ook hoe het voelt om daar, na onze overwinning in de #8 auto in 2019, te winnen. Ik weet zeker dat we weer vooraan zullen vechten, hoewel we weten dat de concurrentie close zal zijn. Er is geen ruimte voor fouten. We moeten meer dan ooit alles goed doen en een perfect weekend neerzetten. We hebben de ervaring en de knowhow, dus ik heb er alle vertrouwen in dat we een sterke positie gaan innemen."

Hartley kijkt uit naar de start van het seizoen in Sebring. Het eerste circuit op de kalender is op een oud-vliegveld en staat bekend als een aanslag op zowel mens als machine. Ondanks dat houdt de Nieuw-Zeelander van het circuit. "Sebring is een geweldige manier om een fantastisch WEC-seizoen te beginnen”, zegt de voormalig Red Bull-junior. “Ik hou van het circuit en de sfeer. Je voelt echt de passie van de Amerikaanse fans en de geschiedenis van de plek. We hebben een paar drukke dagen voor de boeg, te beginnen met The Prologue, de eerste kans om onze vernieuwde GR010 HYBRID uit te proberen op Sebring. Dat wordt een belangrijke test, want we moeten onze set-ups en bandencompounds beoordelen om klaar te zijn voor de raceweek. We verwachten allemaal intense concurrentie van fabrikanten die, net als Toyota, een sterke staat van dienst hebben in endurance, dus het belooft een gaaf evenement te worden."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS