Rally

Toyota Gazoo Racing mikt op thuisoverwinning in Rally Japan om succesvol seizoen te bezegelen

Uitgegeven door Peter Vader • 12 november 2023 13:45

Het Toyota Gazoo Racing World Rally Team zal proberen een opnieuw succesvol FIA World Rally Championship-seizoen 2023 af te ronden met een thuisoverwinning tijdens de Rally Japan op 16 en 19 november. Net als in 2022, toen het evenement een welkome terugkeer maakte op de WRC-kalender, zal TGR-WRT helemaal gemotiveerd arriveren voor de laatste ronde op Japanse wegen, nadat het al een hattrick aan kampioenstitels had behaald. Het team behaalde de constructeurstitel in ronde 11 van de 13e ronde in Chili, voordat Kalle Rovanper� en Jonne Halttunen hun tweede opeenvolgende rijders- en bijrijderstitel claimden tijdens de Central European Rally van vorige maand.

Toyota Gazoo Racing World Rally Team Rally Japan 2023 GR Yaris Rally1 Hybrid foto 1

Elfyn Evans was een jaar geleden kanshebber voor de overwinning in Japan en staat nu op de tweede plaats in het rijdersklassement, met zeven punten voorsprong op Thierry Neuville (Hyundai). S�bastien Ogier toonde vorig jaar ook het tempo om in Japan te winnen en zal mikken op de vierde overwinning van zijn gedeeltelijke kalender voor 2023.

Takamoto Katsuta behaalde een gedenkwaardige podiumplaats tijdens zijn thuisevenement in 2022 en neemt opnieuw deel met een vierde GR Yaris Rally1 Hybrid met de steun van het TGR WRC Challenge Program.

De Rally Japan vindt plaats op veeleisende asfaltwegen in de bergen van de prefecturen Aichi en Gifu, vlakbij de stad Nagoya. Veel hiervan zijn technisch en smal van aard en slingeren door bossen met voortdurend veranderende gripniveaus. Het servicepark zal wederom gevestigd zijn in het Toyota Stadion, waar dit jaar, naast de start- en finishceremonies, ook competitieve actie zal plaatsvinden. Deze superspecial rijdt als eerste etappe op donderdagavond, en nogmaals aan het eind van vrijdag en zaterdag. Vrijdag is de langste dag van de rally met 133,26 competitiekilometers en omvat een bekend drietal etappes ten noordoosten van Toyota City, die tweemaal aan weerszijden van de middagdienst worden verreden.

Toyota Gazoo Racing World Rally Team Rally Japan 2022 GR Yaris Rally1 Hybrid foto 2

Zaterdag vindt de actie plaats in het zuiden rond Okazaki, waar twee passen van een superspecial voorafgaan aan een bandenmontagezone halverwege de dag. De eerste twee bergproeven van de ochtend, worden in de middag herhaald voordat een volgende etappe nabij Shinshiro verreden wordt en de terugkeer volgt naar het Toyota Stadion. Zes etappes sluiten de rally op zondag af en voeren het evenement in noordoostelijke richting naar Nakatsugawa, waar zich een andere bandenmontagezone bevindt met twee lussen bestaande uit drie etappes.

Jari-Matti Latvala (Teambaas Toyota Gazoo Racing): �We naderen het einde van wederom een geweldig seizoen voor ons team. Nu we alle drie de titels opnieuw hebben veiliggesteld, is het duidelijke doel dat overblijft het winnen van Rally Japan, ��n van de twee thuisevenementen voor ons. Vorig jaar konden we Takamoto op het podium krijgen voor zijn thuisfans, wat erg leuk was, maar iedereen is deze keer erg gemotiveerd om de overwinning te behalen. We zullen alle vier de coureurs daar hebben en ze hoeven zich geen zorgen meer te maken over het kampioenschap. Dus, ze zijn vrij om in de rally volledig aan te vallen en zich op de overwinning te richten. Het is een uitdagend evenement, want ook al is het de tweede opeenvolgende rally op asfalt, de wegen in Japan zijn heel anders dan in Centraal-Europa. Zonder de kans om v��r de rally te testen, moeten we de afstelling van de auto dienovereenkomstig kunnen aanpassen.�

Toyota Gazoo Racing World Rally Team Rally Japan 2022 GR Yaris Rally1 Hybrid foto 3

Rally_Japan_plattegrondRally_Japan_2023_event_logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS