Rally

Vuurdoop voor Fabian Kamermans in 59ste ELE Rally bij debuut in ADAC Opel Electric Rally Cup

Uitgegeven door Peter Vader • 30 mei 2024 20:44

HOUTEN – Fabian Kamermans heeft tijdens de 59ste ELE Rally bij zijn debuut in de ADAC Opel Electric Rally Cup een keurige zevende positie behaald. Genavigeerd door Ashley de Boer kreeg de pas 19-jarige Kamermans tijdens de Nederlandse rally met regen en daarna langzaam opdrogende wegen zo ongeveer de moeilijkst denkbare omstandigheden voorgeschoteld. De jeugdige Nederlandse equipe hield zich echter uitstekend staande en liet bij de meeste proeven tijden noteren die goed waren voor een vierde op vijfde positie. Een uitstapje op proef drie zorgde er echter voor dat Kamermans en De Boer in het eindklassement op een nog altijd keurige zevende positie belandden.

Fabian Kamermans 59ste ELE Rally debuut ADAC Opel Electric Rally Cup actie

Na de openingsronde in het Duitse Sulingen, werd afgelopen weekend op Nederlandse bodem de tweede wedstrijd van de ADAC Opel Electric Rally Cup afgewerkt. De 59ste ELE Rally vormde daarbij het strijdtoneel van deze eerste en enige rally cup voor volledig elektrisch aangedreven rallyauto’s. De KNAF heeft dit jaar haar inzet in deze cup gekoppeld aan de KNAF Opel Corsa Electric Rally Challenge. Bij dit initiatief van de KNAF en de KNAF Talent Academy, dat wordt gesteund door Opel Nederland en Opel Motorsport Deutschland, krijgen drie Nederlandse rallyequipes de kans om internationale ervaring op te doen en zich in de kijker te rijden. De drie jonge Nederlandse rallyrijders nemen elk drie rally’s van de ADAC Opel Electric Rally Cup voor hun rekening. Het rallytalent dat aan het eind van het seizoen het beste heeft gescoord, mag in 2025 een heel seizoen de KNAF vertegenwoordigen in de ADAC Opel Electric Rally Cup.

In de ADAC ACtronics Rallye Sulingen trapte de 24-jarige Hank Melse, genavigeerd door Joep van Heugten, de Challenge af. In de 59ste ELE Rally was het de beurt aan de 19-jarige Fabian Kamermans met als navigator de even jonge Ashley de Boer om de KNAF Opel Corsa Electric de sporen te geven. De jonge equipe kreeg meteen extreem moeilijke omstandigheden voorgeschoteld. Tijdens de eerste proeven op vrijdagavond regende het zo hard dat de wegen uiterst verraderlijk waren, terwijl het op de zaterdag langzaam opdroogde waardoor de bandenkeuze bijzonder lastig werd. Kamermans liet daarbij zien dat hij niet voor niets voor de Challenge was geselecteerd. Ondanks zijn minimale ervaring met de Corsa Electric en het beperkte aantal tot nu toe gereden rally’s, zetten Kamermans en De Boer zeer competitieve tijden op de klokken. Slechts een uitstapje op proef drie zorgde ervoor dat Kamermans op een nog altijd verdienstelijke zevende plaats eindigde, anders had een nog hogere klassering er zeker ingezeten.

Fabian Kamermans en Ashley de Boer 59ste ELE Rally debuut ADAC Opel Electric Rally CupFabian Kamermans en Ashley de Boer

Kamermans keek dan ook tevreden op zijn debuut in de ADAC Opel Electric Rally Cup terug. “Ondanks dat we vooraf maar een paar kilometer met de Corsa Electric hadden gereden, ging het eigenlijk vanaf de eerste meters meteen goed en zaten we met onze tijden goed in de kopgroep. Op de eerste proef verloren we wat tijd door een gele vlag en op proef twee stonden we heel even vast, wat ons een paar seconden verlies opleverde. Proef drie kostte ons voor het eindklassement de kop. We kwamen in een spoor terecht en schoten de berm in. Dat heeft ons ruim acht minuten gekost. Dat was natuurlijk erg jammer. Daarna ging het weer goed en zaten we met onze tijden op iedere proef rond de vierde of vijfde positie. Zonder het tijdverlies van proef drie had een vijfde plek in het eindklassement er zeker ingezeten. Nu werd het een zevende positie. Over het geheel genomen ben ik meer dan tevreden over hoe het gelopen is. Ik ben iemand van de details en dan zie je altijd dingen die beter kunnen en moeten, maar het was hoe dan ook een heel leerzame ervaring”, aldus Kamermans. “We werkten met een ander systeem van pace notes dan dat we daarvoor deden. Dat was even wennen, maar ook dat ging al snel heel goed. Wat weer betreft was het vrijdagavond wel heel slecht en was ik blij dat de ruitenwissers het goed deden. Zaterdag droogde het langzaam op, wat het eigenlijk nog lastiger maakte. Met een bepaalde bandenkeuze kon je veel tijd winnen, maar ook verliezen”, keek Kamermans op zijn ELE-avontuur terug.

De derde wedstrijd van de ADAC Opel Electric Rally Cup wordt verreden op 15 en 16 juni als de Rallye Vosges Grand-Est op het programma staat. Bij deze Franse rally nemen Melse en Van Heugten de KNAF Opel Corsa Electric weer ter hand.

Foto’s: Steven van Veenendaal, Karel Nortier, motorsportphotos.euBen jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS