Rally

Tanak claimt overwinning in de Rally Italia Sardegna met de meest WRC-close-finish ooit + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 6 juni 2024 16:02

Ott Tänak behaalde afgelopen zondagmiddag een spectaculaire overwinning in de Rally Italia Sardegna nadat de aanvankelijke leider Sébastien Ogier een fractie te langzaam was vanwege wat ongeplande averij. De Est, die in een Hyundai i20 N reed, vierde zijn eerste overwinning van het seizoen, toen een beschadigde band in de laatste ruige klassementsproef Ogier een derde opeenvolgende overwinning in het FIA World Rally Championship ontzegde.

WRC_Sardegna_Tanak_winnaar_HyundaiOtt Tänak kreeg afgelopen zondagmiddag een onverwachte overwinning in de schoot geworpen in de WRC-Rally Italia Sardegna

Nadat hij al vroeg in de rally in een heftige strijd was verwikkeld met Tänak, leidde Ogier sinds zaterdagmiddag de rally in zijn Toyota GR Yaris. De Fransman begon de afsluitende Wolf Power Stage met een voorsprong van 6,2 seconden, maar eindigde met een achterstand van 0,2 seconden nadat zich in de laatste kilometers een ramp voltrok.

Zondagmiddag kende de meest close-finish in de WRC-geschiedenis – vergelijkbaar met het resultaat van de Rally Jordan in 2011. Bij die gelegenheid stond Ogier aan de andere kant van de medaille en wist hij zijn huidige teambaas Jari-Matti Latvala te verslaan.

Tänak, die vorig jaar zijn vorige overwinning in Chili behaalde, bleef bescheiden over zijn Sardenga-overwinning. Hij kreeg te maken met een soortgelijk verdrietig voorval op precies hetzelfde podium in 2019, toen een storing in de stuurbekrachtiging hem een gegarandeerde overwinning kostte.

“Voor de emotie is het goed, maar het spijt me uiteraard heel erg voor Séb. Het is wreed om zo’n overwinning te verliezen, en een paar jaar geleden heb ik zelf in precies dezelfde positie gezeten.”

WRC_Sardegna_lekke_band

Dani Sordo maakte er twee Hyundai-auto's van in de top drie, waardoor het Koreaanse merk aan de leiding bleef in het constructeurskampioenschap. De 41-jarige bleef vakkundig uit de problemen en klom omhoog omdat de coureurs voor hem wel in de problemen kwamen.

Eén van die coureurs was zijn teamgenoot Thierry Neuville, wiens podiumplaats misging toen hij op SS8 van de weg gleed. De troost voor Neuville was dat hij de volledige 12 punten van Super Sunday claimde en hij daarmee zijn voorsprong in het WRC-kampioenschap vasthield.

Het gevoel van Evans in zijn GR Yaris was niet optimaal op de ruige onverharde wegen, maar hoewel hij bijna drie minuten achter de leiding op de vierde plaats eindigde, slaagde de Welshman er wel in om de buffer van Neuville terug te brengen van 24 naar 18 punten. Hij en Tänak staan nu op identieke scores.

Consistentie beloonde Puma-jongeling Grégoire Munster met een vijfde plaats. Zijn M-Sport Ford-teamgenoot Adrien Fourmaux reed al vroeg naar de derde plaats, maar moest stoppen tijdens de laatste klassementsproef van vrijdag met een elektrische storing.

Het uitputtingsniveau was zo groot dat de WRC2-machines de resterende top 10-posities vulden, waarbij Toyota GR Yaris Rally2-coureur Sami Pajari de WRC2-overwinning en de zesde overall claimde. Achter hem stonden Yohan Rossel, Jan Solans, Martin Prokop en Kajetan Kajetanowicz.

Hogesnelheidsactie staat de WRC-coureurs te wachten tijdens de ORLEN 80e Rally van Polen later deze maand. Het grindevenement keert voor het eerst sinds 2017 terug op de WRC-kalender en vindt plaats van 27 – 30 juni.

Uitslag Rally Italia Sardenga 2024:
1. Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) 3h06m05.6s
2. Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +0.2s
3. Dani Sordo/Cándido Carrera (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +2m25.8s
4. Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +2m37.8s
5. Grégoire Munster/Louis Louka (Ford Puma Rally1 HYBRID) +6m42.9s
6. Sami Pajari/Enni Mälkönen (Toyota GR Yaris Rally2) +7m13.4s
7. Yohan Rossel/Benjamin Boulloud (Citroën C3 Rally2) +7m45.7s
8. Jan Solans/Rodrigo Sanjuán (Toyota GR Yaris Rally2) +7m52.7s
9. Martin Prokop/Michal Ernst (Škoda Fabia RS Rally2) +10m05.4s
10. Kajetan Kajetanowicz/Maciej Szczepaniak (Škoda Fabia RS Rally2) +10m09.3s
35. Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +41m28.1s

2024 FIA World Rally Championship voor coureurs na de zesde ronde:
1. Thierry Neuville 122 points
2. Ott Tänak 104
3. Elfyn Evans 104
4. Sébastien Ogier 92
5. Adrien Fourmaux 74
6. Takamoto Katsuta 52
7. Kalle Rovanperä 36
8. Dani Sordo 27
9. Esapekka Lappi 23
10. Grégoire Munster 16

2024 FIA World Rally Championship voor fabrikanten na de zesde ronde:
1. Hyundai Shell Mobis World Rally Team 269 points
2. TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team 256
3. M-Sport Ford World Rally Team 131

WRC Sardegna Nr17_Sebastien_Ogier_Vincent_Landais
Nr17 Sebastien Ogier en Vincent Landais

WRC_Sardegna_Citroen

WRC Sardegna Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID Nr18

WRC Sardegna Skoda groen-wit

WRC Sardegna Ford Puma

WRC Sardegna Skoda rood

Bron foto's: Toyota Gazoo Racing, WRC-FIA World Rally Championship



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS