Rally

Gaan we hem weer terugzien op de rallypaden? Jazeker, de Lancia Ypsilon Rally 4 HF 2025 komt eraan!

Uitgegeven door Peter Vader • 27 mei 2024 17:50

“Een auto, vier statements. Vandaag vertelt Lancia vier verhalen. Het eerste gaat over de samenwerking met Cassina, een toonaangevende Italiaanse meubelfabrikant. Het tweede verhaal wordt vertegenwoordigd door een uitgebreid en elegant productaanbod, met een financieel aanbod waarmee Lancia zich in het hart van de markt positioneert. Maar daar blijft het niet bij. Vandaag presenteert Lancia ook de nieuwe Ypsilon HF. Dit is de performanceversie van het eerste model in het nieuwe tijdperk van Lancia, met een geplande marktintroductie in mei 2025. Daarnaast onthullen we de Lancia Ypsilon Rally 4 HF waarmee Lancia zijn terugkeer in de rallysport aankondigt! Lancia heeft altijd een speciale plek in de harten van mensen gehad, mede door iconische modellen uit het verleden waarmee Lancia uitgroeide tot het succesvolste merk in de geschiedenis van de rallysport. En dat sportieve hart begint vandaag weer te kloppen! Diezelfde fans worden de nieuwe klanten van het toekomstige Lancia”, aldus Luca Napolitano, CEO van Lancia.

Lancia Ypsilon Rally 4 HF 2025 Foto 1

Lancia Ypsilon HF
De nieuwe Lancia Ypsilon HF belichaamt de competitieve geest van het merk. Lancia laat zich opnieuw inspireren door zijn verleden en blikt met grote ambitie vooruit op de toekomst. De Ypsilon HF wordt aangedreven door een 100% elektrische aandrijflijn met een vermogen van 176 kW (240 pk). Daarmee accelereert het model in slechts 5,8 seconden vanuit stilstand naar 100 km/u. Verder is de Ypsilon HF voorzien van een verlaagd onderstel en een grotere spoorbreedte, terwijl het gespierde uiterlijk met prestatiegerichte elementen is geïnspireerd op dat van radicale, iconische modellen uit de geschiedenis van Lancia. De nieuwe Ypsilon HF wordt in mei 2025 op de markt geïntroduceerd. Daarna zal ook een HF-uitvoering worden uitgebracht van de toekomstige Lancia Gamma en Delta.

Lancia Ypsilon Rally 4 HF 2025 Foto 2

Nieuw HF-logo met de onstuitbare kleine olifant
Op de Ypsilon HF prijkt tevens het vernieuwde HF-logo. Het is een herinterpretatie van het historische performancelogo van Lancia. Het oorspronkelijke logo werd geïntroduceerd tijdens de Autosalon van Genève in 1960 door de oprichters van de exclusieve ‘Lancia Hi-Fi’-club. Het logo werd later het kenmerk van de HF Squadra Corse Lancia. Het historische logo bestond uit de witte hoofdletters HF op een zwarte achtergrond, met daaronder vier rode, rennende olifanten en de tekst ‘SQUADRA CORSE’ in het wit op rood. De kleine olifant werd gekozen als geluksbrenger, gebaseerd op de beeldspraak van een losgelaten olifant die niet is te stoppen en uiteindelijk het symbool van prestatie en rijplezier werd.

Het vernieuwde HF-logo, dat afgelopen maart is onthuld, is door Lancia Centro Stile opnieuw geïnterpreteerd en eigentijds gemaakt. De kleuren van het logo zijn opnieuw gebruikt zonder grafische elementen toe te voegen, maar vereenvoudigd en puurder gemaakt met respect voor de onmiskenbare geometrie van Lancia.

Lancia Ypsilon Rally 4 HF 2025 Foto 3 LOGO

Terugkeer in de rallysport
Tegelijk met de Ypsilon HF presenteert Lancia ook de Ypsilon Rally 4 HF, waarmee het merk zijn terugkeer in de rallysport aankondigt. Deze versie is ontwikkeld voor de Group Rally4-klasse van het FIA World Rally Championship (WRC). Deze klasse vertegenwoordigt pure passie met jonge, ambitieuze coureurs. De Ypsilon Rally 4 HF vertegenwoordigt een nieuw begin in Lancia-stijl; gekenmerkt door ambitie, pragmatisme en nederigheid, in lijn met de missie en het DNA van het merk. Lancia is vandaag de dag nog steeds het succesvolste merk in de geschiedenis van de rallysport. Het merk won vijftien WRC-titels, drie constructeurskampioenschappen en Endurance World Championships, de legendarische 1000 Miglia, de Carrera Panamericana en twee keer de Targa Florio.

Lancia Ypsilon Rally 4 HF 2025 Foto 4

Ypsilon Rally 4 HF
De Lancia Ypsilon Rally 4 HF wordt aangedreven door een 1,2-liter driecilinder turbomotor die een vermogen van 156 kW (212 pk) produceert. De aandrijfkrachten worden via een handgeschakelde versnellingsbak, mechanisch sperdifferentieel en voorwielaandrijving naar het wegdek gestuurd. De Ypsilon Rally 4 HF is niet alleen de ideale rallyauto voor liefhebbers die willen genieten, maar ook een zeer competitief model voor ambitieuze coureurs met titelaspiraties in de Group Rally4- en 2WD-kampioenschappen.

Met de Lancia Ypsilon Rally 4 keert ook het ‘LANCIA CORSE HF’-logo terug. Ook hier gaat het om een herinterpretatie van een historisch logo met een eigentijdse flair, in lijn met de ‘Renaissance’ van Lancia. In het nieuwe logo is ‘CORSE’ geschreven in een speciaal lettertype, terwijl de schuine, grafische elementen snelheid uitdrukken. Tevens is het logo zowel horizontaal als verticaal te gebruiken.

Lancia Ypsilon Rally 4 HF 2025 Foto 5

Lancia
Lancia heeft een 117-jarige historie en staat voor tijdloze Italiaanse elegantie. Dankzij haar iconische auto’s is het een merk waar mensen wereldwijd van dromen. Van de elegante Flaminia en Aurelia B24 Spider tot de sportieve Delta, Stratos en 037, de eclectische Fulvia, de HPE en vele andere. Nu is Lancia klaar voor haar Renaissance, met een strategisch tienjarenplan dat in hoog tempo wordt uitgerold. Innovatie en tijdloos design hebben altijd de basis gevormd voor het merk. Daar zijn nu duurzaamheid, klantgerichtheid en sociale verantwoordelijk bij gekomen als essentiële onderdelen van het merk. Lancia kijkt met grote betrokkenheid en ambitie naar de toekomst. Nog even wachten, hij komt eraan!

Lancia Ypsilon Rally 4 HF 2025 Foto 6

Lancia Ypsilon Rally 4 HF 2025 Foto 7

Lancia Ypsilon Rally 4 HF 2025 Foto 8

Lancia Ypsilon Rally 4 HF 2025 Foto 9

Lancia Ypsilon Rally 4 HF 2025 Foto 10

Lancia Ypsilon Rally 4 HF 2025 Foto 11

Lancia Ypsilon Rally 4 HF 2025 Foto 12

Lancia Ypsilon Rally 4 HF 2025 Foto 13

Lancia Ypsilon Rally 4 HF 2025 Foto 14

Lancia Ypsilon Rally 4 HF 2025 Foto 15

Lancia Ypsilon Rally 4 HF 2025 Foto 16

Lancia Corse logoBen jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS