Formule 1

Toto Wolff trekt conclusies uit slechte resultaten: "Mercedes zal onmiddellijk in actie moeten komen voordat de boot zinkt"

Uitgegeven door Peter Vader • 25 maart 2024 14:30

Mercedes loopt weer te tobben. Dat is de nuchtere conclusie die we kunnen trekken na de eerste drie verreden Grands prix in 2024. In plaats van geleerd te hebben van alle shit van de laatste jaren, hebben de ooit zo onverslaanbare Silberpfeilen hun slechtste seizoensopening sinds jaren achter hun naam genoteerd staan. Ze hebben slechts 26 punten gescoord in de eerste drie races van 2024 en staan op een vierde plaats in het F1-constructeurskampioenschap. Op zichzelf niet slecht, maar wčl als je bedenkt dat Mercedes de onverslaanbare F1-wereldkampioen was. Ze hebben slechts één punt voorsprong op het gemotiveerde Aston Martin. Dat is eigenlijk niets dus. En gezien de prestaties van Red Bull, Ferrari en McLaren in Melbourne, is deze klassering ronduit zorgwekkend.

Toto Wolff niet blij F1 Mercedes
Toto Wolff: “Ik kijk elke dag naar mezelf in de spiegel. Ik ben geen voetbalcoach en dat is ook niet mijn taak. Ik kan niet zomaar stoppen en dan naar Chelsea of Liverpool gaan. Die keuze heb ik helemaal niet en in zekere zin is dat zonde. Ik zit in een draaimolen die blijft draaien en ik kan er niet uit springen."

Nog meer olie op het vuur...
Daarbij komt nog de dubbele opgave van George Russell en Lewis Hamilton in de GP van Australië, wat nog meer olie op het vuur gooide in een toch al zeer ongemakkelijke situatie. Het is duidelijk dat, net zoals het in het voetbal het vaak de coach is die het gelach betaalt van slechte prestaties. Het is ook in de Formule 1 de teambaas die het tij moet keren of zelfs bereid moet zijn een stapje terug te doen als het niet lukt. Nadat Toto Wolff het team naar acht opeenvolgende constructeurstitels heeft geleid, bevindt hij zich nu in de beklaagdenbank, met een team dat door de jaren heen alle ingrediënten is kwijtgeraakt die het succesvol maakte. Hij verloor zelfs zijn zevenvoudige wereldkampioen aan zijn naaste concurrent, wat de vraag doet rijzen of Toto Wolff niet beter zijn koffers kan pakken?

"Ik ben geen voetbalcoach"
In antwoord op een vraag hierover zei de Oostenrijker: “Omdat ik aan de top sta, moet ik er zeker van zijn dat mijn bijdrage positief en creatief is. Ik zou de eerste zijn om te zeggen: als iemand een beter idee heeft, zeg het mij dan. Ik ben geďnteresseerd om het team zo snel mogelijk te laten veranderen en zou graag mijn bijdrage leveren." Het siert Wolff dat hij geen excuses zoekt, ook al is het, althans voorlopig, de bedoeling om nog steeds de Mercedes-ploeg te blijven leiden: “Ik kijk elke dag naar mezelf in de spiegel. Vraag mijzelf af of ik de juiste persoon ben om het team weer sterker te maken. Het is een eerlijke vraag, maar weggaan is niet het antwoord. Ik ben geen voetbalcoach en dat is niet mijn taak. Ik kan niet zomaar stoppen en dan naar Chelsea of Liverpool gaan. Die keuze heb ik helemaal niet en in zekere zin is dat zonde. Ik zit in een draaimolen die blijft draaien en ik kan er niet uit springen."

De enige oplossing is dat Mercedes nu zo snel mogelijk het door Lewis Hamilton ingeschatte potentieel van de W15 door middel van updates activeert en er weer om GP-overwinningen gestreden kan worden. Want anders is het een zinkend schip…



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS