Autosport Internationaal Toerwagens • WTCR

Tom Coronel scoort belangrijke podiumplekken TCR Europe in Spa-Francorchamps

Uitgegeven door Frank Korsel • 29 mei 2023 07:30

SPA-FRANCORCHAMPS – In beide races van de TCR Europe Series op het Circuit de Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen eindigde Tom Coronel met de Tricorp-Audi RS 3 LMS, ingezet door het Belgische Comtoyou Racing, als tweede in het klassement van de reguliere rijders in de Europese serie. Daarmee behield hij na drie van de in totaal zeven raceweekeinden van het seizoen zijn positie als leider in de tussenstand. “Een mooie score, lekker geracet bij prachtig weer op een van de mooiste circuits en omdat we dit jaar niet op Zandvoort rijden feitelijk mijn thuisrace. Ik ben zeker tevreden”, zei Coronel na afloop.

Tom Coronel

Tijdens het vorige raceweekeinde in het Zuid-Franse Pau had Coronel het tactisch gespeeld door genoegen te nemen met de tiende tijd in de kwalificatie, waardoor hij voor het evenement in Francorchamps de 40 kilogram succesballast, die hij na zijn goede seizoensstart in Portimão aan boord kreeg, weer mocht uitladen. “Dat is zeker op een snel circuit als Francorchamps met zijn vele hoogteverschillen erg belangrijk”, zo wist Coronel. Het resultaat werd al zichtbaar in de trainingen: Coronel opende op vrijdag met de derde tijd algemeen en de snelste tijd van de deelnemers aan de TCR Europe Series in de eerste vrije training en bevestigde met de tweede tijd, achter zijn Belgische teamgenoot Kobe Pauwels, in de tweede sessie. In de kwalificatie had Coronel naar eigen zeggen zeker bij de eerste drie kunnen zitten, wat gezien de trainingsresultaten een realistische verwachting was, maar omdat een concurrent, die daarvoor later een gridstraf van drie plaatsen incasseerde, hem twee keer in de weg reed, moest hij uiteindelijk genoegen nemen met de zevende startplaats als tweede rijder uit de Europese serie.

Tom Coronel TCR

Coronel startte heel goed in de eerste race en kende een mooi gevecht met routinier Rob Huff. “Uiteindelijk kon ik hem na drie ronden inhalen. Hij maakte het me wat moeilijk, terwijl ik een stuk sneller was. Toen ik er uiteindelijk voorbij was, kon ik langzaam het gat naar de rijders voor ons dichtrijden. Voor me waren mijn teamgenoot Pauwels en Urrutia met elkaar aan het knokken. Ik kon een beetje aanhaken, maar ik voelde dat mijn voorbanden steeds slechter werden, dus ik besloot om niet te veel risico te nemen en genoegen te nemen met P5 algemeen en de tweede plaats in het Europees klassement. In de laatste ronde kwam het team via de radio met het verzoek of ik de twee fabrieks-Audi’s, die strijden voor de TCR World Tour, voorbij wilde laten. Nou ja, voor niks gaat de zon op, dus ik heb dat geruild voor een dag lang testen in een GT-auto. Dat vond ik het wel waard, want ik doe uiteindelijk toch niet mee aan de World Tour en dat veranderde voor mij niks voor het Europees kampioenschap. Zo werd ik tweede in het EK-klassement, daar was ik tevreden mee.”

Tom Coronel

Ook in de tweede race kwam Coronel prima weg. “Een serieus goede start, dus ik kon gelijk goed aanvallen. In de eerste bocht waren Fernandez en Michelisz met elkaar aan het vechten, daardoor kon Filippi vooraan wegrijden, uiteindelijk kon ik Fernandez pakken. Daarmee zat ik achter Michelisz. Ik probeerde de hele tijd om te kijken naar een mogelijkheid, waar ik hem zou kunnen aanvallen, maar iedere keer kon ik net geen gaatje vinden. Het was eigenlijk niet mogelijk, hoewel ik wel sneller was, en daardoor verloor ik de aansluiting naar Filippi. In de één na laatste ronde raakte Urrutia me, daardoor moest ik rechtdoor, want ik kan me ook niet in lucht oplossen. Uiteindelijk werd ik derde algemeen en tweede voor het Europees kampioenschap. Alles ging goed, super race gereden. Eerlijk gezegd had ik wel graag een overwinning gepakt, maar twee keer tweede in het EK-klassement en in totaal maar liefst vijf bekers, twee voor de tweede plaats Europees, één voor de derde plaats algemeen en twee keer de beker voor de ‘Diamond Trophy’, het klassement voor rijders boven de 40. Ook daarin sta ik nu riant bovenaan.” In de algemene rangschikking van de TCR Europe Series gaat Coronel nu aan de leiding met een totaal van 218 punten, 16 meer dan zijn Franse teamgenoot John Filippi. De Belgische rijder Kobe Pauwels viel in de zondagsrace op Francorchamps voortijdig uit en morste daardoor flink punten, hij staat nu 59 punten achter op Coronel.

Tom Coronel wordt gesteund door: Tricorp Workwear, Eurol Lubricants, ERU Prestige, Ireckonu, Business Data Challengers, Patina, Oranjedak, Intrax Suspension Technology, API-4-BRANDS, ASC Group, P1 Advanced Racewear, Super B, FEBO, CM en Copernica.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS