Autosport Internationaal Toerwagens • WTCR

Tom Coronel: "Ik race al 33 jaar, maar ik had nog nooit van dit circuit gehoord"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 augustus 2022 07:59

Met de zesde plaats in de eerste race scoorde Tom Coronel opnieuw flink punten in de FIA WTCR – World Touring Car Cup op de Anneau du Rhin in Biltzheim bij Colmar in de Elzas. “Echt lekker geracet, mooi klassiek toerwagenracen met duwen en trekken. Dat was zeker ook mooi voor de toeschouwers”, zei Coronel. Ook in de tweede race had er een duidelijk beter resultaat in gezeten voor de coureur met de Audi RS 3 LMS van het Comtoyou DHL Team Audi Sport, maar een misverstand met een concurrent kostte Coronel vier plaatsen. “Jammer, maar als geheel ben ik best tevreden over het weekeinde”, aldus de Nederlandse coureur.

Tom Coronel:

Het optreden op de Anneau du Rhin, een late toevoeging aan de kalender van de FIA WTCR, betekende voor Tom Coronel een première. “Ik race al 33 jaar, maar had nog nooit van dit circuit gehoord, laat staan dat ik er ooit geweest was”, zei Coronel. Als opmaat van het weekeinde bezocht hij samen met tal van collega-WTCR-coureurs het wereldberoemde automuseum in Mulhouse, bekend als de “Schlumpf-collectie”, en nam hij deel aan een handtekeningsessie op het grote plein voor de “Temple St. Etienne”, het nieuwgotische kerkgebouw met de 97 meter hoge toren in het centrum van de stad.

Op het circuit begon Coronel goed met twee keer de zevende tijd in de vrije trainingen. “De snelheid zat er lekker in”, zei hij. “Dat bleek ook tijdens de kwalificatie, waarin ik ook als zevende eindigde, maar ik zat slechts acht honderdste af van de tijd van mijn teamgenoot Magnus, die als vijfde eindigde en daarmee wel door mocht naar Q3, en ik dus niet. Maar goed, de snelheid was er.”

Vanaf de zevende plaats kwam Coronel in de eerste race goed weg: “Ik lag even vijfde, ging zelfs kort over het gras, maar ik was ook wel lief voor mijn teamgenoot Magnus, want die staat goed in het kampioenschap, dus die moest ik laten leven. Mijn positie kon ik goed vasthouden, maar toen kwam Michelisz en die ramde hem er behoorlijk naast, waardoor ik het momentum verloor en Rob Huff mij voorbij kwam. Zo werd ik uiteindelijk zesde in de eerste race. Gewoon een lekkere wedstrijd gereden, al hadden we zeker de snelheid gehad om nog wat verder naar voren te eindigden.”

FIA WTCR – World Touring Car Cup

De tweede wedstrijd volgde aan het einde van de middag. “Opnieuw ging ik heel goed van start, maar opeens begon de motor een beetje in te houden bij het opschakelen van één naar twee”, vertelde Coronel. “Dat is iets wat we al een paar keer eerder hebben gehad, maar daardoor verloor ik natuurlijk wel alle snelheid op het rechte stuk. Zo lag ik achtste in de eerste bocht en daar heb ik ook de hele race gereden, totdat Guerrieri in de slotfase een heel rare actie uithaalde. Hij zei naderhand dat hij me voor de chicane voorbij wilde laten, maar dat kon helemaal niet, want die chicane was supersmal met links en rechts bandenstapels. In de volgende bocht verdedigde hij ook niet aan de binnenkant, dus daar ging ik naar binnen en in één keer gooide hij alsnog het gat dicht en vlogen we er beiden af. Later bood hij wel zijn excuses aan, die heb ik geaccepteerd, maar ik heb wel vier plaatsen verloren en zit met de schade. Jammer!”

Toch kijkt Coronel behoorlijk tevreden terug op het weekeinde. “Zeker ook omdat mijn teamgenoot Natanaël Berthon de eerste race heeft gewonnen. Die rijdt ook in de kleuren van DHL, en dan natuurlijk als Fransman in Frankrijk winnen, dat was mooi voor hem. Hij ontwikkelt zich heel goed.” Het volgende raceoptreden voor Tom Coronel is in de TCR Europe Series op 27 en 28 augustus op de Nürburgring.

Tom Coronel wordt gesteund door: DHL, Eurol Lubricants, Tricorp Workwear, ERU Prestige, Ireckonu, Business Data Challengers, Bouwgroep Dijkstra Draisma, Patina, Oranjedak, Intrax Suspension Technology, API-4-BRANDS, ASC Group, P1 Advanced Racewear, Australian Footwear, Super B, FEBO, CM and Copernica.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS