Autosport Internationaal Toerwagens • WTCR

SPECIAL - Toerwagenlegende Gabriele Tarquini kondigt zijn afscheid aan en gaat met pensioen + VIDEO

Uitgegeven door Peter Vader • 9 november 2021 09:01

Gabriele Tarquini, misschien wel één van de meest succesvolle en gerespecteerde toerwagen-coureurs aller tijden, heeft zijn vertrek uit de autosport aangekondigd omdat hij met pensioen gaat. De Italiaanse coureur maakt een einde aan zijn onvergelijkbare carrière na de twee laatste evenementen van het WTCR, deze week in Adria en verder in Sochi tijdens het laatste weekend van november. Tarquini ‘s racecarrière begon op 10-jarige leeftijd, toen hij debuteerde in het 125cc regionaal karting kampioenschap. Na te zijn gekroond tot driemaal Italiaans kampioen, eenmaal Europees kampioen en nadat hij in de C-klasse het wereldkampioenschap in 1984 had gewonnen, stapte hij over van karten naar autoracen. Hij ging snel door de F3 en F3000 voordat hij in de F1 belandde, waar Tarquini deelnam aan 78 evenementen gedurende zeven seizoenen.

Gabrielle Tarquini podium World Champion

Geweldige toerwagen carrière
Zijn uitstekende Touring Car-carrière begon in 1987 met het World Championship met een Alfa Romeo 75 Turbo en hij ging daarmee door tot aan de dag van vandaag, met in totaal bijna 700 races achter het stuur van BMW, Alfa Romeo, Honda, SEAT, LADA en Hyundai ‘s. Zijn hoogtepunten in dit geweldige avontuur waren zijn titels in 1994 in het British Touring Car Championship, zijn FIA European Touring Car-kampioenschapstitel in 2003 met Alfa Romeo en die in het FIA World Touring 2009 Car Championship voor SEAT en in de FIA World Touring Car Cup 2018 voor Hyundai.

2003_ETCC_Monza_Tarquini_Alfa Romeo

De oudste kampioen in de FIA-geschiedenis
Tarquini werd op 47-jarige leeftijd wereldkampioen, won op 56-jarige leeftijd de wereldbekerwinnaar en behaalde zijn meest recente overwinning dit jaar in Aragón in het WTCR terwijl hij al 59 jaar was. Hij vestigde een reeks records als zijnde de oudste kampioen en racewinnaar in de FIA-geschiedenis. "Niets duurt voor altijd, zelfs mijn carrière niet!" Na de aankondiging van zijn pensionering vertelt een ontspannen Tarquini over zijn gevoelens: “Een paar dagen geleden schudde ik de auto van Michelisz af en stapte uit de mijne voor dit weekend, iets wat ik de laatste paar jaren regelmatig heb gedaan. En toch was het een vreemd gevoel. Ik heb ervan genoten, vooral ook van die laatste shakedowns van mijn carrière. Dit zijn de dingen die ik zal gaan missen, maar vroeg of laat moest ik stoppen. Niets duurt voor altijd, zelfs mijn carrière niet! En ik kan nergens spijt van hebben. Ik kan niet zeggen: ik ben te vroeg gestopt. Misschien zou ik het nog een jaar kunnen doen. Je kunt het altijd nog weer een jaar doen, maar ik had het geluk aan mijn zijde, want ik had een zeer lange carrière die erg lonend was, ook in de latere jaren. De twee wereldtitels in 2009 en 2018 kwamen op een moment dat de meeste coureurs van mijn generatie al met pensioen zijn. Daarom heb ik er zo van genoten. Meer dan wanneer ik jonger zou zijn geweest. Ik concentreerde me nog steeds op de toekomst en op de volgende doelen. Ik dacht dat mijn WTCC-titel van 2009 de laatste zou zijn, maar in plaats daarvan won ik negen jaar later WTCR en ik kan nu nog steeds races winnen! Ik heb echt genoten van die laatste jaren, omdat ik meer ontspannen was en geen ambities had om nog een carrière op te bouwen, zoals de jongeren dat hebben.”

2009_WTCC_Porto_Tarquini_Seat

Wat zijn de verwachtingen voor deze paar laatste races?
“Natuurlijk zal ik proberen om op een hoogtepunt te eindigen, met een overwinning op Adria of Sochi, maar ik ben me ervan bewust dat de prioriteit ligt bij het steunen van Jean-Karl Vernay in zijn poging om te vechten voor het kampioenschap. En ik zal mij hiervoor 100 procent inzetten, dat is mijn persoonlijke ambitie tijdens deze laatste vier races, gewoon zoals ik in het verleden heb gedaan.”

2018_WTCR_Marrakech_Tarquini_Hyundai

Is dit het einde van Tarquini ‘s betrokkenheid bij de autosport?
“Voorlopig heb ik geen plannen, en ik zal er even de tijd voor nemen en afwachten wat er om me heen gebeurt. Ik nam deze beslissing na mijn overwinning in Aragón afgelopen juli en informeerde Hyundai onmiddellijk om hen de mogelijkheid te geven om hun toekomst te plannen. We zijn momenteel in gesprek om te kijken of er een mogelijkheid is om ergens samen te blijven werken. Ik wil graag in de autosport blijven en ik ben ervan overtuigd dat het aan kansen niet zal ontbreken. In al die jaren heb ik veel vrienden gemaakt en bouwde ik een stevige reputatie op, als coureur, maar ook als persoon. Ik zie dat er veel mensen zijn die mij vertrouwen, en dit maakt een groot verschil voor de toekomst!”

2017_TCR_International_Dubai_Lotti_and_Tarquini

"Als coureur en als vriend"
WSC-voorzitter Marcello Lotti: “Ik denk veel aan hem als coureur en als vriend. Ik had het voorrecht om veel van mijn tijd met Gabriele te delen tijdens de afgelopen dertig jaar, aangezien hij één van mijn coureurs was toen ik als teammanager met hem werkte. Dit gaf me de kans om veel van hem mee te krijgen als een coureur en als een persoonlijke vriend. Ik koester zo veel goede herinneringen aan de tijd die we samen hebben doorgebracht. Hij hangt nu zijn helm aan de wilgen, maar met de schat aan ervaring en de reputatie die hij heeft opgebouwd, weet ik zeker dat hij in de autosport zou kunnen doorgaan als adviseur en of testcoureur. Hij is van onschatbare waarde. Dus, ik ben ervan overtuigd dat dit niet het einde is voor ons om onze passie voor te delen”

Foto's: Foto 4/DPPIBen jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS