Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Tijmen van der Helm in top-line-up bij Panis Racing, het team van oud-F1-coureur Olivier Panis: “Grote indruk!”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 februari 2023 02:42

DEN HOORN – Autocoureur Tijmen van der Helm rijdt dit seizoen opnieuw het ELMS-kampioenschap. De negentienjarige inwoner van Den Hoorn gaat uitkomen voor Panis Racing, het team van oud-Formule 1-coureur Olivier Panis, in de LMP2-klasse. Dat doet hij met landgenoot Job van Uitert en de Venezolaan Manuel Maldonado.

Tijmen van der Helm


“Ik denk dat we een sterke line-up hebben”, aldus een tevreden Tijmen. “Job van Uitert kende ik al. Vorig jaar heb ik hem beter leren kennen. Als je Nederlanders op de baan tegenkomt, heb je altijd een praatje. Hij is een heel relaxte, aardige gozer en hij is snel.”

Manuel Maldonado, de neef van oud-Formule 1-coureur Pastor Maldonado, kent hij nog niet. “Wel van naam natuurlijk. Hij heeft al eerder een seizoen LMP2 gereden, maar vorig jaar, toen ik in het enduranceracen debuteerde in de LMP2, reed hij GT3. Ik weet dat Job met hem al eens heeft gereden bij United Autosports in 2021. Hij heeft dus ervaring. Dat is mooi.”

null

Eén van de races op het programma van de ELMS is de 24 uur van Le Mans, misschien wel de grootste race op aarde. Vanzelfsprekend dat die wedstrijd voor Tijmen de mooiste van het ELMS-programma is. Zeker ook omdat hij dit jaar bij Panis nog competitiever verwacht te zijn dan vorig jaar.

In 2022 werd hij met TDS Racing knap vierde. “Met Nyck de Vries op de auto hadden we het best goed voor elkaar. De vierde plaats was best goed, maar natuurlijk verlang ik naar het podium”, maakt het talent uit Zuid-Holland zijn ambities duidelijk.

Het grote verschil met vorig jaar is dat hij nu in een team met alleen professionals rijdt. In 2022 reed hij met een amateur-rijder in het team. “Ik zit nu op een pro-auto, dus natuurlijk is het een stuk beter dan vorig seizoen. Ik verwacht dat we nu kunnen meedoen om de podiumplaatsen en misschien wel het kampioenschap.”

“Wel is het ook lastiger omdat we meedoen in het zware pro-klassement. Ik weet nog niet waar we met deze auto snel kunnen zijn, maar ik hoop dat we aan het begin van het seizoen al een goede set-up hebben zodat we ons meteen kunnen bezighouden met het fine-tunen van de auto.”

Naast de sportieve doelen hoopt Tijmen vooral weer heel veel ervaring op te doen. “Daar kun je nooit genoeg van hebben. Ik ga daarom dit seizoen heel veel racen en hopelijk een goede naam opbouwen. En verder hoop ik natuurlijk weer veel te leren.”

Daarin moet met name Van Uitert een belangrijke rol kunnen spelen. “Hij rijdt al een paar jaar LMP2. Van hem kan ik natuurlijk nog veel leren. Zo heb ik nog niet echt op kwalificatiestints kunnen oefenen; daarin is Job meestal heel sterk.”

Naast de ELMS rijdt Tijmen ook nog het IMSA-kampioenschap in Amerika in een nieuwe Porsche Hypercar 963. Hem wacht dus een druk en zwaar seizoen. “Het switchen tussen auto’s zal wel even wennen zijn. En ik moet veel heen en weer reizen tussen Europa en Amerika.”

“Daarom ga ik in Amerika proberen een tijd aan te houden dat ik niet zo’n last van heb van de jet lag. De meeste races rijd ik overdag. Dan kan ik redelijk de Europese tijd aanhouden. Ik ga dan gewoon wat vroeger slapen en sta wat eerder op.”

Olivier Panis


Tijmens eerste wedstrijd in de ELMS is op het Circuit de Catalunya de Barcelona op 23 april. Teambaas Olivier Panis verwacht veel van zijn Nederlandse aanwinst. “Tijmen maakte vorig jaar al grote indruk binnen de nieuwe generatie endurancerijders”, aldus de oud-winnaar van de Grand Prix van Monaco (1996). “En zijn integratie in het team zal worden vergemakkelijkt door de aanwezigheid van Job. De ambitie van het team dit jaar in de ELMS is simpel: winnen! In de afgelopen seizoenen hebben we gestaag vooruitgang geboekt en het punt bereikt waarop we in 2022 als tweede eindigden.”

Tijmen van der Helm wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Charlie Works, Trofipack, BICT Groep, Van der Helm Logistics en Van Beelen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS