Karting • GK4 Kartseries

Sleepworld piloot Delano de Ketele de grote revelatie in de schakelkart: “Fantastisch om in de KZ te rijden”

Uitgegeven door Bart • 20 maart 2022 14:00

Genk – Vijf keer had Delano de Ketele pas in de KZ-schakelkart getraind, maar bij de eerste afspraak van de GK4 Kart Series meldde hij zich direct voorin het veld. De 16-jarige Sleepworld piloot uit Wetteren verbaasde iedereen inclusief zichzelf en eindigde op de vierde plaats in de Open Schakel klasse. Het podium was binnen handbereik en Delano liet meerdere sterke piloten achter zich. Dat smaakt zeker naar meer.

Sleepworld piloot Delano de Ketele de grote revelatie in de schakelkart

“Het was een droom voor mij om in de KZ te rijden en een vierde plaats hadden we totaal niet verwacht”, zo vertelt Delano na afloop van de finale. “We waren naar Genk gekomen voor een plaats in de top 10. Dit was pas mijn eerste wedstrijd in de schakelkart. Dan denk je dat top 10 misschien wel moet lukken en de kwalificatie verliep al direct super goed met de tweede tijd. Natuurlijk waren we zeer tevreden, maar toen kwam de stress wel direct opzetten. We konden onze droom van een plaats in de top 10 bijstellen naar een top 5, en met de vierde plaats in de finale zijn we daar dan ook in geslaagd.”

In het eerste weekend van de GK4 Kart Series bleek al snel dat de snelheid van Delano wel goed zat. “Tijdens de trainingen was ik de motor nog een beetje aan het inrijden, maar had ik toch al de vijfde tijd in handen. In de kwalificatie zette ik een tandje bij wat resulteerde in een tweede tijd. De stress kwam opzetten, omdat het mijn eerste start in de schakelkart zou worden en ik moest direct vanaf P2 starten”, zei het Belgische racetalent. Delano rijdt met motoren van de uiteindelijke winnaar Gil Mertens. “De motor is zeer goed in orde, dus daar zijn we heel content mee. In de kwalificatie was Gil vier tienden sneller en achter mij zat het dicht op elkaar. In de finale reed ik al ongeveer dezelfde tijd als Gil, dus we zijn op de goede weg.”

Delano maakt snel naam en progressie in de kartsport. In zijn eerste seizoen in 2020 kroonde hij zich tot kampioen in de Senior Nationaal klasse. Een jaar later eindigde de piloot uit Wetteren op de tweede plaats. “Ik kwam zes punten te kort voor het kampioenschap en dat met een wedstrijd minder gereden. Ik moest een race laten schieten vanwege een operatie na een accident in de kart. In de mechaniekersbocht in Genk was de ideale lijn droog en de buitenkant nat. Er reed een Mini heel langzaam, waardoor iedereen moest uitwijken. Met 70 km/uur ben ik de banden ingegaan. Mijn pols was gebroken en in het ziekenhuis hoorden we dat het geopereerd moest worden. Dat gebeurde twee weken voor een wedstrijd, dus we wisten al snel dat ik die race niet zou kunnen rijden. Na de revalidatie van twee maanden zijn we met volle moed en overgave verder gegaan en dat resulteerde in een mooie tweede plaats in het kampioenschap.”

Die instelling had Delano meegenomen naar zijn eerste race in de KZ. “De races waren zeer spannend, waarvan de finale de spannendste race was. Ik ben een aantal keer voorbijgestoken en er werd veel gebattled. Dat was echt top. Onze strategie klopte maar kwam iets te laat. Ik kwam op het einde van de race sterk opzetten en ben als vierde geëindigd. Bijna had ik nog P3 gepakt. Als we nog één ronde meer hadden gereden, had ik het podium gehaald, maar we kunnen heel tevreden zijn met dit weekend.”

Delano de Ketele

“De schakel is fantastisch om in te rijden. De snelheid, de adrenaline die door je lichaam gaat, dat is prachtig. Dit was pas de vijfde keer dat ik in de KZ reed en ik laat direct enkele sterke piloten achter me. Dat geeft een heel goed gevoel. Mijn bijgestelde doel na deze wedstrijd is om dit jaar een paar podiums te halen. Daar gaan we voor en dan zullen we zien wat we dit jaar kunnen bereiken. Ik ga dit jaar de GK4 Kart Series rijden en wellicht de Europese wedstrijd hier op Genk. En indien de nodige budgetten gevonden worden, gaan we ook nog een paar racedagen op het circuit doen onder leiding van NV Academy van Nico Verdonck.”

Delano de Ketele wil via deze weg zijn hoofdsponsor Sleepworld bedanken voor het mooie sponsorcontract. “Daarnaast wil ik Gil Mertens bedanken voor de goede motor en advies, en natuurlijk mijn papa als mechanieker. De kart was dit weekend weer top. En tot slot Kurt Timmermans van TK racing voor het ter beschikking stellen van de infrastructuur.”

Delano de Ketele wordt in zijn race-activiteiten ondersteund door de volgende sponsoren:
Sleepworld.be
myKart.be
CrepiCo
NRG Feel the ENeRGy
Total energies
Technogel Sleeping

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS