Karting • Karting Diversen

Sem van der Heijden en WJS Racing geven niet op: mooie beloning in de vorm van een WK-ticket voor Portugal

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 juli 2023 01:39

KERPEN – Dat niet opgeven loont, daar weet karttalent Sem van der Heijden alles van. Tijdens de tweede ronde van het NK IAME denderde de veertienjarige coureur uit Etten-Leur zowaar naar de tweede plek in het dagklassement. En dat terwijl hij aan het begin van de dag nog ervan overtuigd was dat hij met moeite de top tien zou halen. Dankzij hard werken van zijn team kon hij toch naar het podium! Nu gaat de rijder van topteam WJS Racing aan de leiding in de Junioren-klasse én heeft hij een ticket voor deelname aan het WK IAME in Portimão, later dit jaar.

Sem van der Heijden en WJS Racing


“Het ging erg goed”, zei een verheugde en ook verraste Sem. “In de training hadden we nog niet de juiste snelheid. Uiteindelijk hadden we die voor de kwalificatie ook nog niet helemaal voor elkaar.” Ook was er een hardnekkig probleem, maar dat werd goed opgelost door Rob. Vervolgens sloeg hij de vrije trainingen over vanwege de regen. “We wisten dat de kwalificatie droog zou zijn, dus de vrije trainingen rijden, leek ons te risicovol op schade. In de kwalificatie had ik daarna P9. Daarmee hielden we de schade beperkt.”

Dat was al wat beter dan verwacht, maar hoe het zat met zijn racesnelheid, was moeilijk in te schatten, zei Sem. “In race één ben ik van P9 naar P5 gereden. Dat was beter dan gedacht. We hadden verwacht het hele weekend rond P15 te rijden, omdat we niet de juiste snelheid hadden. Ik heb in de race gelukkig weinig fouten gemaakt. Ook hadden we na de kwalificatie nog iets in de setup veranderd. Dat was een gok, omdat we die niet konden testen voor de race. Maar we hadden weinig te verliezen en het werkte!”

Met die vijfde plek mocht hij in race twee op P5 starten en toen kwam Sems ware snelheid naar boven. Hij haalde iedereen voor hem in en kwam zodoende als de nummer één over de finish. “Dat was mooi. Ik zat in zo’n lekkere flow. Ik heb constant goed en slim ingehaald en reed zo naar voren. We hadden echt niet gedacht dat we nog op P1 zouden staan. De top tien zou al goed geweest zijn, dachten we.”

Tijd om de heatzege te vieren was er nauwelijks en de focus lag op de finale en het binnen hengelen van het WK-ticket, zei Sem. “Er waren andere snelle rijders die natuurlijk ook wilden winnen, dus ik wilde snel goed focussen op race drie.” En die mocht hij beginnen vanaf P3. “Ik ben uiteindelijk naar de tweede plaats gereden. De nummer één was echt te snel en ik was lang bezig om de nummer twee in te halen. We waren echt blij met die P2.”

En zo had Sem onverwacht toch nog een uitstekend weekeinde op de Duitse piste. “Het was wel raar dat het in een keer de goede kant opging met de afstelling. In de races heb ik goed gefocust, ik zat goed in mijn ritme en ik heb weinig foutjes gemaakt. Als je verder naar achteren rijdt, moet je ook slim inhalen. Al moest ik nu wel net iets harder werken dan normaal.”

Sem van der Heijden


De beloning was ernaar. Doordat hij in de races veel punten voor het kampioenschap pakte, gaat hij met nog een ronde te gaan aan de leiding in het NK. En alsof dat nog niet mooi genoeg was, pakte hij en passant óók een ticket voor deelname aan het WK IAME in Portimao. “Ik had voor het weekend een kleine kans om het ticket te winnen. Uiteindelijk is het toch gelukt en sta ik dus eerste in het kampioenschap. Dat is wel bijzonder.”

Het wordt Sems eerste keer op het WK. En dan te bedenken dat hij bezig is aan zijn tweede jaar op buitenbanen. “De vaart zit er goed in”, concludeerde de talentvolle Brabander terecht. “In heb nog nooit in Portimão gereden. We gaan er een week trainen. En thuis heb ik een simulator. Daar train ik veel in om mezelf fit te houden. Ik ben de baan al aan het trainen. Hij is leuk en technisch. Die baan heeft een lang recht stuk en veel bochten achter elkaar.”

Het WK IAME wordt pas eind oktober gehouden. Van tevoren rijdt hij daarom nog de nodige andere races. Te beginnen komend weekeinde met de derde ronde van het IAME Benelux-kampioenschap. Die wordt gehouden op het circuit van Genk. “Daar is het niveau nog hoger dan op het NK. De baan in Genk ken ik goed. Ik ben erg benieuwd hoe ik het daar ga doen!”

Sem bedankt zijn vader en moeder en speciaal Rob, Willem-Jan, Sinan en iedereen bij WJS Racing.

Sem van der Heijden wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Relyon.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS