Rally

Secto Rally Finland - Tienduizenden gepassioneerde fans zien Ott tanak de leiding pakken

Uitgegeven door Peter Vader • 4 augustus 2023 08:39

Ott Tänak pakte een vroege voorsprong in Secto Rally Finland na het winnen op donderdagavond van de ‘Harju super special stage’ in het centrum van gaststad Jyväskylä. Tienduizenden gepassioneerde fans stroomden het servicepark uit en gingen de straat op om getuige te zijn van de start van de negende ronde van het FIA World Rally Championship in centraal Finland. Tänak, die in een M-Sport Ford Puma reed, won de proef met een gemengde ondergrond van asfalt, gravel en klei met zes tienden van een seconde voorsprong op de Hyundai i20 N-rivaal Thierry Neuville.

Secto Rally Finland 2023 Ott Tanak Ford Puma
P1 voor Ott Tänak/Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 HYBRID)

Ott Tänak heeft nog een score te vereffenen nadat een tijdstraf van vijf minuten in de vorige rally hem verhinderde om een poging om de thuisoverwinning te behalen. De Est heeft in Finland drie keer gewonnen en, als zijn commentaar op het einde van de etappe iets mag betekenen, zal hij er alles aan doen om er vier van te maken. "We zullen het proberen, we gaan all-in", grijnsde hij. 'Laten we kijken waar het ons brengt. Degenen tegen wie we vechten zijn duidelijk erg sterk en we moeten alles op het spel zetten.”

Secto Rally Finland 2023 null
P3 voor Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

Kalle Rovanperä zorgde voor een gelijkmatige verdeling van fabrikanten in de top drie, maar de Jyväskylä-inwoner had het geluk niet meer dan 0,7 seconde te dalen toen hij met het rechterachterwiel van zijn Toyota GR Yaris over een stoeprand reed. De titelverdediger, die de reeks met 55 punten voorsprong op deze rally leidde, prees de aanwezige fans voor hun steun. "Het is een geweldig gevoel", zei Rovanperä. “Ik kan de mensen in de auto bijna horen, ik weet hoe hard het is. Het voelt zo geweldig in de auto als je weet dat de sfeer zo goed is.”

Secto Rally Finland 2023 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe Hyundai i20 N Rally1 HYBRID
P2 overall voor Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID)

Esapekka Lappi, winnaar hier in 2017, bracht zijn Hyundai een seconde later over de finish als vierde overall, terwijl Elfyn Evans de top vijf completeerde in een andere Toyota. Hij bleef Lappi met een enkele tiende achter en versloeg de als zesde geplaatste Pierre-Louis Loubet met 2,2 seconden.

Takamoto Katsuta, Teemu Suninen en gastinschrijving Jari-Matti Latvala vulden de volgende drie posities terwijl de WRC2-divisie met Jari Huttunen de top 10 voltooide in een Škoda Fabia RS Rally2.

De rally trekt op vrijdag de bossen in terwijl de bemanningen vele legendarische etappes afleggen, waaronder Laukaa en Myhinpää. Negen snelheidsproeven zijn samen goed voor 108,23 km, inclusief één bezoek voor service tijdens de eerste volledige dag van de Secto Rally Finland.

Secto Rally Finland 2023 Jari Huttunen/Antti Haapala Škoda Fabia RS Rally2
Beste WRC2 op P10: Jari Huttunen enAntti Haapala met de Škoda Fabia RS Rally2

Uitslag eerste dag Secto Finland Rally (donderdag):
1 Ott Tänak/Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 HYBRID) 2m39.0s
2 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +0.6s
3 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +0.7s
4 Esapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +1.8s
5 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1.9s
6 Pierre-Louis Loubet/Nicolas Gilsoul (Ford Puma Rally1 HYBRID) +2.2s
7 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +3.1s
8 Teemu Suninen/Mikko Markkula (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +4.6s
9 Jari-Matti Latvala/Juho Hänninen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +8.1s
10 Jari Huttunen/Antti Haapala (Škoda Fabia RS Rally2) +8.3s

Foto's: Toyota Gazoo Racing en WRC Press ServiceEvent_poster_Secto_Finland_Rally

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS