Rally

Secto Finland Rally - De op de titel jagende Elfyn Evans stormt naar de overwinning

Uitgegeven door Peter Vader • 6 augustus 2023 15:26

De Welshman Elfyn Evans stormde zondagmiddag naar de overwinning in de Secto Rally Finland, om daarmee zijn kansen om te vechten voor de FIA World Rally Championship-titel van dit jaar, levend te houden. Een dramatische crash voor de WRC-leidende teamgenoot Kalle Rovanperä stuwde Evans vrijdagmiddag naar de leiding en de Welshman behaalde op zaterdag zeven verbluffende opeenvolgende etappezeges en liet naaste uitdager Thierry Neuville in zijn kielzog achter. Op zondag breidde hij de buffer verder uit om te zegevieren met 39,1 seconden in zijn Toyota GR Yaris en, met maximale punten voor het winnen van de afsluitende Wolf Power Stage, verkleinde Evans Rovanperä's puntenvoordeel van 55 naar 25 met nog vier ronden te gaan.

Secto Rally Finland finale zondag Foto 1 Elfyn Evans Toyota
Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

"Het is een behoorlijk goed weekend geweest", zei Evans na afloop, voor wie dit de zevende overwinning in zijn carrière was. "Natuurlijk spijt het ons voor het verlies van Kalle bij de start van de rally, maar daarna was het echt fantastisch om in deze auto te rijden - het is zo leuk om achter het stuur te zitten op deze wegen en we zijn erg blij met deze. Het was een fantastische sfeer en geweldig om de steun achter ons te hebben. Qua kampioenschap is het natuurlijk ook niet slecht en we dichten het gat."

Het Toyota Gazoo Racing-team van Evans is gevestigd in de buurt van de gaststad Jyväskylä en de overwinning breidde de voorsprong van de fabrikanten in het kampioenschap op Hyundai Motorsport uit tot 67 punten.

Secto Rally Finland finale zondag Foto 2 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)
Blije winnaars Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

Wisselvallige omstandigheden zorgden voor furieuze actie op de snelste wegen van het seizoen, waarbij vroege uitdagers Ott Tänak en Esapekka Lappi beiden zich bij Rovanperä voegden op de lijst met uitvallers van vrijdag. Motorstoring zette Tänaks M-Sport Ford Puma aan de kant, terwijl Lappi met zijn Hyundai tegen een boom crashte.

Neuville genoot van een van zijn sterkste prestaties op het vlakke terrein van Finland, maar had uiteindelijk geen antwoord op het hoge tempo van Evans. De Belg bleef na de negende ronde derde in het kampioenschap en eindigde met een flinke voorsprong van 57,6 seconden op de Toyota van Takamoto Katsuta erachter.

Secto Rally Finland finale zondag Foto 3 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID
Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

Katsuta duelleerde meedogenloos met Hyundai-rivaal Teemu Suninen. De laatste ging all-in en koos er moedig voor om gewicht te besparen door geen reservewiel mee te nemen tijdens de finale van vier etappes. Maar dat was nog steeds niet genoeg om Katsuta te degraderen, die zijn vierde carrièrepodium vierde en 4,3 seconden foutloos eindigde.

Secto Rally Finland finale zondag Foto 4 Jari-Matti Latvala/Juho Hänninen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID
Jari-Matti Latvala/Juho Hänninen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

Toyota-teambaas Jari-Matti Latvala maakte na meer dan drie jaar een populaire terugkeer in de top van de competitie. De Fin zat nooit echt in het heetst van de strijd om het podium, maar zijn consistentie beloonde hem met een vijfde plaats overall.

Het hoge verloop aan het scherpe einde stelde Oliver Solberg, die in een Škoda Fabia RS Rally2 reed, in staat om zesde overall te worden, voor WRC2-winnaar Sami Pajari. De achtste plaats ging naar WRC2-runner-up Adrien Fourmaux, terwijl Nikolay Gryazin en Andreas Mikkelsen de top 10 vervolledigden.

De actie gaat volgende maand verder op grind met de legendarische EKO Acropolis Rally Greece, die van 7 - 10 september in Lamia plaatsvindt.

Winnaar Elfyn Evans na afloop: "Het was een geweldig weekend voor ons en het voelt best speciaal om deze rally voor de tweede keer te winnen. Het is een van mijn favorieten en een thuisrally voor het team met de fabriek in Jyväskylä. Het voelt ook heel speciaal om hier dit weekend met Akio te winnen en het podium met hem en Taka te delen. Het was fantastisch om met deze auto over deze wegen te rijden en het was een genot om achter het stuur te zitten. We hadden bijna vanaf het begin een heel fijn gevoel. Het speet ons dat we Kalle vrijdag uit het gevecht moesten verliezen, maar toen konden we een paar kleine stappen zetten met de opstelling voor zaterdag, wat mijn vertrouwen echt een boost gaf. Het klikte echt en de podiumtijden kwamen vanzelf. Het is ook een positief weekend wat betreft het kampioenschap en we zijn nu een beetje dichter bij Kalle dan voorheen.”

Einduitslag Secto Finaland Rally 2023:
1 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 2h33m11.3s
2 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +39.1s
3 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1m36.7s
4 Teemu Suninen/Mikko Markkula (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +1m41.0s
5 Jari-Matti Latvala/Juho Hänninen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +4m09.4s
6 Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2) +9m33.6s
7 Sami Pajari/Enni Mälkönen (Škoda Fabia RS Rally2) +10m03.7s
8 Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Fiesta Rally2) +10m37.5s
9 Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov (Škoda Fabia RS Rally2) +11m11.5s
10 Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen (Škoda Fabia RS Rally2) +11m35.2s

Stand WRC-rijderskampioenschap 2023 na de 9e ronde van 13:
1. K Rovanperä 170pts
2. E Evans 145pts
3. T Neuville 134pts

Secto Rally Finland finale zondag Foto 5 winnaars poster


Secto Rally Finland finale zondag Foto 6

Secto Rally Finland finale zondag Foto 7

Secto Rally Finland finale zondag Foto 8

Secto Rally Finland finale zondag Foto 9

Secto Rally Finland finale zondag Foto 10
Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID)

Secto Rally Finland finale zondag Foto 11

Foto's: WRC Press Service en Toyota Gazoo RacingEvent poster Secto Finland Rally

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS