Karting • Karting Diversen

Sam Claes scoort knap podium tijdens Benelux Series Genk en helpt jonge talenten: "Het potentieel is ongelimiteerd"

Uitgegeven door Frank Korsel • 24 augustus 2023 01:19

GENK – SLC Karting-piloot Sam Claes (29) uit het Belgische Peer scoorde ook tijdens de IAME Benelux Series weer een mooi podium in de Super Shifter-klasse, ook al was dat met het nodige geluk. Aan het begin van de maand scoorde de goedlachse Belg ook al een sterk podium in Genk. Daarnaast is hij druk bezig met het begeleiden van het talent van de toekomst.

Top piloten in de Super Shifter


“Het podium wat we hier hebben gescoord is toch wel met een dubbel gevoel hoor”, begint Sam Claes, die samen Christof Huibers en Jimmy Deveen het podium mocht betreden. “Normaal is het erg goed om op het podium te komen, maar nu kwam het door een race-incident met de koplopers. Het zou met mij ook kunnen gebeuren, dus het is wel goed.”
Ondanks het podium verliep het niet allemaal even makkelijk: “We hebben wel de hele dag lopen sukkelen met de afstelling van de motor en van het chassis. Het was wel erg moeilijk. Ondanks het incident is het erg goed om toch het podium te pakken. Jimmy Deveen reed achter mij en hij was zo snel het hele weekend. De race had echt niet een paar ronden langer moeten duren, dan had ik hem niet achter me gehouden”, gaf Sam ruiterlijk toe. Claes mocht het podium betreden met

In de laatste ronde ging het mis voor de nummers één en twee in de race. Bart Ploeg en Sten Dorian Piirimagi raakten elkaar in de tweede bocht en zagen hun kanen op een overwinning stranden in het gras van Genk: “Ik reed langs de koplopers die in het gras stonden. Het is natuurlijk erg spijtig wat er met hen gebeurd is. Zo wil je eigenlijk niet tweede worden, maar het hoort erbij.”

Het team runt Sam samen met Randy Nauwelaers. Dit weekend werd er natuurlijk in het Benelux kampioenschap gestreden in Genk, maar honderd kilometer verderop in Spa-Francorchamps was het tweetakt NK van Chrono bezig. De twee heren moesten zich dus opsplitsen: “Ik was hier bij de Benelux in Genk en Randy was op Spa-Francorchamps voor de NK van Chrono. Ik stond hier met vier rijders die ik ook gewoon ondersteuning moest geven. Het was dus lastig om zelf dan ook nog te moeten rijden. Om dan toch als tweede te eindigen is toch wel goede afsluiting van het weekend.”

Diede Derdaele


Sam had dus een druk weekend en is druk bezig om jonge talenten verder naar de top te brengen: “We zijn sinds dit jaar bezig met een nieuwe mini-rijder. Hij is in een hele korte tijd erg vooruit gegaan. Daar ligt eigenlijk al onze focus op”, doelt Sam op zijn jonge piloot Diede Derdaele. “Onze focus is om hem naar de top te brengen. Het wordt een echte winnaar en daar twijfel ik absoluut niet aan. Komend weekend gaan we samen met hem zijn eerste Europese wedstrijd rijden met de Euroseries. Het potentieel is echt ongelimiteerd. We hebben ook nog twee Super Shifter-coureurs die we begeleiden.”

Sam Claes


Tot groot verdriet van hemzelf moet Sam concluderen dat het misschien tijd wordt om rustig af te bouwen als coureur: “Ik ga vanaf volgend jaar proberen om mijn helm rustig aan de wilgen te hangen. Ik wil niet in één keer stoppen en het zal ook heel erg moeilijk worden, maar ik wil de jonge jongens echt mijn kennis overdragen”, zei de veelvoudig kartkampioen.

Met nog één ronde te gaan in het Benelux-kampioenschap staat Sam nu vierde in het kampioenschap, maar niet alleen verliep zoals het moest lopen: “Ik sta nu vierde in het kampioenschap. Ik heb veel pech gehad dit seizoen, maar we hebben nog één weekend in Mariembourg. Dat is voor mij wel een goede baan, daar ben ik altijd heel erg snel. Dus laten we eens zien hoe we het er daar van af zullen brengen.”

Sam bedankt zijn vader, vrienden, SLC Karting voor alle ondersteuning, materialen en mogelijkheden.

Sam Claes wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door PL8 Design, Derdaele Group, SLC Karting en STS Transport.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS