Rally

Safari Rally Kenya - Takamoto Katsuta was de sleutel tot een volgende droom Safari-score voor Toyota

Uitgegeven door Peter Vader • 26 juni 2023 19:33

Takamoto Katsuta leverde opnieuw een sterke prestatie af bij de Safari Rally Kenya voor het Toyota Gazoo Racing (TGR) WRC Challenge Program. Hij behaalde een 1-2-3-4 finish TGR, waarmee hij dicht bij zijn derde opeenvolgende podium kwam bij het legendarische evenement. Beschouwd als het meest veeleisende evenement op de kalender, is de Safari een sterke rally geweest voor Katsuta sinds hij terugkeerde naar het WRC, waarbij de Japanse coureur zijn eerste twee serie-podia behaalde in Kenia in 2021 en 2022. Het evenement zou opnieuw de verwachtingen waarmaken van zijn reputatie dit jaar, met sommige ruige en rotsachtige delen en andere bestaande uit zacht zand, dat snel in diepe modder kan veranderen als het regent.

Safari Rally Kenya Toyota Gazoo Racing (TGR) WRC Challenge Program Takamoto Katsuta foto 1

Katsuta's voorbereidingen samen met bijrijder Aaron Johnston, kregen een klap toen hij woensdag in de pre-event shakedown over-de-kop rolde, maar het team was in staat om de auto klaar weer gereed te maken voor de start. Katsuta liet het incident snel achter zich en zette op de eerste volledige dag van de rally - vrijdag - sterke etappetijden neer. Ondanks een beschadigde ophanging in de ochtend en een lekke band in de middag, bereikte hij het einde van de dag als vijfde overall.

Zaterdag was de langste en zwaarste dag van de rally, maar Katsuta maakte indruk en scoorde een etappezege in de Elmenteita van de middag, om daarmee kortstondig op te klimmen naar de derde plaats in het algemeen klassement, in een gevecht met teamgenoot Elfyn Evans. De laatste etappe van de dag werd geteisterd door hevige regen en Katsuta was een van de weinige die in de lastige omstandigheden niet spinde. Hij begon aan de zondag met slechts 16,7 seconden achterstand op de podiumplaatsen.

Zondag bleek ook veeleisend te zijn en Katsuta zou opnieuw een etappezege pakken in de voorlaatste test van de rally – Oserian - die werd gekenmerkt door diep zand en sporen. Hij eindigde op 25,3 seconden achter Evans, waarmee hij zijn beste resultaat van het seizoen tot nu toe behaalde, terwijl hij ook een tweede opeenvolgende 1-2-3-4 finish behaalde voor TGR in de Safari Rally Kenya.

Safari Rally Kenya Toyota Gazoo Racing (TGR) WRC Challenge Program Takamoto Katsuta foto 2

Takamoto Katsuta: “Er zijn me deze week veel dingen overkomen en ik moet het team enorm bedanken omdat ze echt geweldig werk hebben geleverd om de auto elke keer te repareren en ik de rally kon uitrijden. Mijn eigen resultaat was niet zo goed als ik had gewild, maar het is een geweldig resultaat voor het team. Het is een ongelooflijke teamprestatie van alle ingenieurs, monteurs en ontwerpers: ze hebben allemaal geweldig werk geleverd en de auto is hier weer erg sterk in Kenia. Ik voelde me erg goed met de auto en voelde dat ik kon pushen om te vechten voor een ander podium op dit evenement. Al met al was het een heel zwaar weekend, maar we hebben de finish gehaald en dat is het belangrijkste in deze rally.”

Jari-Matti Latvala (Team Principal, Toyota Gazoo Racing WRT): “Het is verbazingwekkend dat Taka drie starts heeft gemaakt in Kenia en dat zijn resultaten tweede, derde en vierde waren. Dat is voor mij behoorlijk opmerkelijk in zo'n veeleisende rally. We zagen wat actie in dit evenement van Taka en hopelijk kan dat in de tweede helft van het seizoen worden omgezet in een aantal podiumplaatsen. Mentaal is het niet gemakkelijk om voor de rally een groot ongeluk te krijgen en daarvan te proberen terug te komen. Maar Taka herstelde zich heel goed en werd tijdens het evenement steeds sterker. In die zin heeft hij het prima gedaan. Ik moet ook het team en in het bijzonder de monteurs van Taka bedanken, omdat ze de auto een paar keer per week moesten repareren. Zonder hen en hun toegewijde werk zou het niet mogelijk zijn geweest om Taka draaiende te houden en de geweldige 1-2-3-4-finish voor het team te behalen.”

Wat is het volgende?
Katsuta zal weer deel uitmaken van de belangrijkste TGR-WRT line-up voor de snelle gravelwegen van Rally Estonia (20-23 juli). De etappes rond Tartu combineren brede en smalle stukken met een zacht en zanderig oppervlak, dat in het tweede deel van de rally ook nog eens flink hobbelig kan worden.

Einduitslag van de Safari Rally Kenia 2023 met Toyota op de eerste vier plaaten:
1. Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 3h30m42.5s
2. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +6.7s
3. Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +2m58.5s
4. Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +3m23.8s
5. Dani Sordo/Cándido Carrera (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +5m05.4s
6. Ott Tänak/Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 HYBRID) +9m14.4s

Safari Rally Kenya Toyota Gazoo Racing (TGR) WRC Challenge Program Takamoto Katsuta foto 3Kenya-rally-logo


Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS