Karting • Iame X30 Euro Series

Sacha van ’t Pad Bosch vanuit de Mini's door naar de Europese top bij de IAME Euro Series

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 mei 2022 01:41

Mariembourg - In een geweldig gevecht streed Sacha van 't Pad Bosch mee om de overwinning in de tweede ronde van de IAME Euro Series. Het 12-jarige karttalent uit Nijkerk ging in de finale van de X30 Junior zelfs even aan de leiding. Het was stuivertje wisselen op de kartbaan van Karting des Fagnes in het zuiden van België en uiteindelijk ging Sacha erg knap met de derde positie aan de haal. Met een podium uit een veld van bijna 50 rijders laat Sacha zien bij de Europese top te behoren.

Sacha van ’t Pad Bosch

Er stonden voor Sacha vijf dagen karten op topniveau op het menu. De trainingen in Mariembourg begonnen al op woensdag. Voor Sacha goed om zijn nieuwe Synergy chassis nog beter te leren kennen. En het zag er gelijk goed uit. "De Synergy kart lag goed en ik was meteen snel", zegt Sacha over zijn veelbelovende start. Op donderdag werd er nog volop getraind en op vrijdag zette hij de goede flow door. "Ik pakte in de kwalificatie de snelste ronde in mijn groep en dat was overall goed voor P2."

"In de races moest ik één keer op P3 starten en twee keer vanaf de eerste rij. Ik werd in de heats op zaterdag derde, vijfde en derde. Daardoor moest ik op zondag de Super Heat vanaf de tweede plaats starten. In die race werd ik vierde en daardoor mocht ik de finale vanaf P3 starten. Ik pakte de kop en reed een paar ronden aan de leiding, maar toen haalde Thibaut Ramaekers mij in en lag ik heel lang tweede. In de eindfase werd ik ook ingehaald door Jules Caranta. Dat was jammer, maar toch een mooi podium op dit niveau. Vlak na de race baalde ik een beetje, maar nu ben ik toch wel blij met mijn podium. Het voelt nu goed en ik heb veel punten voor het kampioenschap behaald. Daarin sta ik nu tweede."

Sacha is één van de jongste rijders in de IAME X30 Junior nadat hij in de afgelopen jaren met succes in de Mini-klasse reed. In februari net 12 geworden laat hij als nieuweling in de junioren mooie dingen zien. Dat hij nu al gelijk mee kan strijden tegen jongens die twee jaar ouder zijn is erg knap. Buiten zijn talent speelt ook het team en zijn begeleider/monteur een cruciale rol. Sacha komt al weer een kleine drie seizoenen uit voor het Engelse topteam van Fusion. De jonge Nederlander heeft de Spaanse monteur David Catalinas als steun en toeverlaat. Een taalbarrière is er niet, want Sacha spreekt voor zijn jonge leeftijd al erg goed Engels. "Ja, ik voel me op mijn gemak, het voelt allemaal super goed. Ik zit nu in groep 8 en ik leer al veel Engels."

Bovendien voelen de twee elkaar goed aan en dat vertaalt zich in de prestaties, zo beaamt Sacha’s moeder Yvette. "Sacha en David Catalinas werken mega goed samen er is veel respect voor elkaar. Ze winnen samen en verliezen samen. Het is een uitzonderlijk goede combi om het beste uit elkaar te halen. Ze doen het samen."

Sacha doet er zelf ook alles aan om optimaal aan de start van een raceweekend te staan. "Ik werk samen met mijn personal trainer. Je moet meer conditie hebben in de Junior klasse en fysiek beter zijn. We trainen op conditie, maar ook op de spieren die je gebruikt met karten."

Podium Sacha van t Pas Bosch

In de eerste ronde van het EK in het Spaanse Zuera deed Sacha het ook al uitstekend. Ook daar streed hij al mee om de topposities. Het weekend in Mariembourg raceten de coureurs weer tot groot genoegen van iedereen voor veel publiek. Het was druk op de tribunes met fans. Het deed Sacha goed om voor zo veel publiek te racen. "Er was heel veel publiek, dat was wel leuk. Dan kijken er veel mensen naar je. Ik ben blij dat ik de Nederlandse eer hoog kon houden."

Sinds het eerste EK in Zuera werkt Sacha ook met een mental coach. "Daar werkt hij intensief mee", legt moeder Yvette uit, "Nessie is zijn nickname. Dat is fantastisch en het gaat goed. We zijn er trots op. Het zijn allemaal puzzelstukjes om op hoog niveau goed te presteren."

Sacha vervolgt zijn seizoen in juni in de IAME Benelux Series. Namens het team van Daems Racing rijdt hij dan op de kartbaan in Genk. De IAME Euro Series gaan in juli verder in het Italiaanse Castelletto. Op Europees niveau rijdt Sacha voor het Engelse topteam van Fusion en dat bevalt zijn moeder erg goed. "Sacha is als Mini binnengekomen bij Fusion en is nu al een grote jongen in de Juniors. Voor hem is het heel leuk om mee te groeien. Je wordt één van hun, en nu helemaal nu hij in de voorhoede rijdt. Dat is fijn werken. Het is bij Fusion een echte kartfamilie."

Met de uitstekende prestaties groeit er wel een ander probleem. "We gaan als het zo doorgaat ook het WK rijden en dat zat niet in het jaarbudget. We zijn nog altijd op zoek naar sponsoren, omdat we ook graag het WK willen rijden. Dat zijn extra kosten en daar kunnen we nog ondersteuning voor gebruiken”, legt moeder Yvette uit. “We hopen dat we mensen en bedrijven enthousiast kunnen maken en dat zij Sacha willen ondersteunen. Ze kunnen altijd een persoonlijk bericht sturen via instagram: @sachavantpadbosch

Sacha wil de volgende personen bedanken: "Mama, iedereen van het team van Fusion, David, Nessie, Aventus Power, personal trainer Ronald en alle sponsoren. Verder ben ik ook mijn Dalton school Corlaer in Nijkerk erg dankbaar dat ik mijn sport op topniveau kan beoefenen. En ook het Corlaer College voortgezet onderwijs in Nijkerk, waar ik na de zomer naartoe ga."

Sacha wordt in zijn race-activiteiten ondersteund door;

B500

JD Sign

Bouwbak.nl

AutoNol Nijkerk

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS