Karting • Chrono

Sacha van 't Pad Bosch bezorgt zijn moeder ultiem verjaardagscadeau: winst in Micromax: "Niet verwacht dat ik kon winnen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 september 2019 15:38

EINDHOVEN – Hij had zijn moeder geen beter verjaardagscadeau kunnen geven: karter Sacha van ’t Pad Bosch won zondag in Eindhoven overtuigend de vijfde ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max in de Micromax-klasse. En dat was bepaald geen sinecure geweest. Niet alleen was het de eerste keer dat het negenjarige toptalent uit Nijkerk in deze categorie meedeed, hij had zich bovendien van de laatste plaats naar voren moeten knokken.

Sacha van ’t Pad

De wedstrijd op circuit De Landsard was voor Sacha ‘slechts’ een trainingswedstrijd. Dit om wedstrijdritme te houden in de aanloop naar zijn deelname aan de IAME International Final in Le Mans die van 11 tot en met 19 oktober wordt gehouden. Dat hij niettemin ‘gewoon’ won, zorgde voor een grote grijns op zijn gezicht. “Dit is wel fijn. Ik doe pas voor de eerste keer mee met de Micro Max en ik heb meteen gewonnen”, sprak Sacha enigszins beduusd. “Ik had wel verwacht dat ik in de top vijf kon eindigen, of misschien wel in de top drie, maar niet dat ik kon winnen.”

Dat Sacha, die normaal gesproken racet in een kart met IAME-motor en waarvoor heel andere competities bestaan, ook snel was in een kart met Rotax-motor, had hij een week eerder al bewezen. Tijdens een training op circuit De Landsard ter voorbereiding op het NK was de pijlsnelle Gelderlander al jaloersmakend snel. Zo snel, dat het andere jongens was opgevallen.

Toch had het er zondag lange tijd naar uitgezien dat Sacha een topklassering in Eindhoven wel kon vergeten. Hij had tijdens de kwalificatie een tijdstraf gekregen waardoor hij in de prefinale van de laatste plaats moest starten. Het jonge talent moest zich even vermannen, maar toen de teleurstelling was weggeslikt, was hij vastbesloten er nog wat van te maken. Welnu, dat deed hij, en hoe! Tijdens de prefinale haalde hij de ene na de andere rijder in en zijn opmars stokte pas toen hij vierde lag.

Dat betekende een heel wat rooskleuriger startpositie voor de finale. Daarin deed hij zich opnieuw gelden, op ongekende wijze. Na een matige start, waarin hij als zesde door de eerste bocht kwam, herstelde hij zich snel. In een ommezien had hij twee plaatsen teruggepakt en aan het einde van de eerste ronde lag hij zowaar op kop. Daarna werd meteen duidelijk dat hij de snelste van het veld was. Sacha sloeg een gat dat met het verstrijken van de tijd allengs groter werd. “Ik had niet verwacht dat ik zo snel zou zijn”, zei hij. “Toen ik op kop lag, probeerde ik elke ronde dezelfde lijnen te rijden en steeds iets later te remmen.”

Sacha van ’t Pad

Uiteindelijk kwam hij als rijder met de snelste ronde als eerste voorbij de finishvlag. Daarmee evenaarde hij zijn knappe prestatie tijdens de derde ronde van het NK in mei en schreef hij zijn zoveelste raceoverwinning van het seizoen bij. Destijds deed hij bij wijze van trainingswedstrijd mee aan het NK Mini Junioren, dat in het raamwerk van het 4-takt NK van Chrono wordt verreden. Dat eenmalige optreden won hij ook. En dan te bedenken dat hij in zijn ‘reguliere’ kampioenschappen dit seizoen ook veelvuldig races wint. Het maakt van Sacha een toptalent.

Het feit dat hij het rijden in een andere kart met andere motor zo snel onder knie heeft en er vervolgens in slaagt meteen te winnen, sprak wat dat betreft boekdelen. Sacha: “Toen ik voor het eerst ging trainen in een Micromax-kart moest ik wel heel erg wennen. Je moet rustig op het gas, anders verzuipt de motor. Ook moet je met een Rotax anders remmen dan met een IAME-kart. Iedereen zegt dat ik een Play Station-knop in mijn hoofd heb. Die zet ik in een ander standje als dat nodig is. Dan ben ik meteen snel!”

Sacha van ’t pad Bosch wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door b500.nl, Diner in the sky Nederland, Match en Fit, Opgemerkt Multimedia, Gold Investment, Hooo.nl, Brasserie de Vuurtoren, Berings ICT-diensten, Como Campers Nijkerk en Dunlop Motorsport Benelux.

Sacha van ’t Pad Bosch bedankt Bas Harting, Team Driver KR, Birger Bouvin, Max Timmermans, Bas Harting en zijn personal trainer Ronald Kraaijenbrink voor de ondersteuning. Verder bedankt hij zijn vader en moeder en al zijn sponsoren die het mogelijk maken dat hij zijn sport kan beoefenen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS