Karting • Karting Diversen

Rookie Jason Bralić voert als jongste van iedereen de stand aan bij de IAME Senioren DKM: "Ik wist dat niet, blij mee"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 mei 2024 16:45

AMPING – Hij is met zijn dertien jaar de jongste van iedereen, rijdt tegen jongens van vijftien jaar en vaak ouder en gaat als debutant in de IAME X30 Senioren-klasse zowaar aan de leiding van het DKM. Jason Bralić uit Maasland is bezig aan een indrukwekkend seizoen in deze zeer competitieve klasse. Zondag werd hij vierde tijdens de tweede ronde van de titelstrijd.

Jason Bralic aan de leiding in Ampfing DKM

Het wonderlijke van Jasons weekeinde is dat hij voor de races op het Zuid-Duitse circuit nog vierde stond in de tussenstand. Maar na de finale stond het Zuid-Hollandse karttalent dus eerste! “Ik wist dat niet. Ik was er best wel blij mee”, zei Jason die zijn concurrenten in de titelstrijd een minder weekeinde zag hebben.

Zijn blijdschap was meer dan terecht. Niet alleen is het heel knap als jongste debutant, maar ook omdat hij ruim twintig kilo ‘dood gewicht’ aan zijn kart heeft. Dat is noodzakelijk omdat Jason kleiner en daardoor lichter is dan zijn tegenstanders, van wie de meesten jaren ouder zijn.

Op het circuit van Ampfing zorgde dat dode gewicht voor een pittig weekend. De piste is er tamelijk hobbelig, nota bene precies op rempunten en in bochten. Met al dat gewicht gaat de kart dan wat makkelijker glijden. “Ik heb geprobeerd er het beste eruit te halen in de finale en werd vierde. Maar ik had eigenlijk wel gehoopt op een podiumplaats”, toonde Jason zijn ambitie.

Tijdens de kwalificatie in Duitsland toonde de getalenteerde Zuid-Hollander dat hij niettemin een prima snelheid had. Hij had een goede plek op de baan en was onderweg naar een uitstekende tijd, totdat iemand hem bijna van het asfalt beukte. “Ik heb de kart op het nippertje op de baan kunnen houden”, zei Jason. “Het kostte wel tijd en werd daardoor vijfde in mijn groep. Daar was ik niet echt blij mee.”

Logisch, want tot dat moment leek hij een topdrietijd te kunnen rijden. In de eerste heat moest hij vervolgens vanaf P7 starten. “Tijdens de race kwamen we wat snelheid tekort en finishten we als zesde. Er was een probleempje met de carburateur waardoor ik geen snelheid had bij het uitkomen van de bocht.”

In de tweede heat startte de talentvolle Zuid-Hollander ook weer als zevende en finishte hij knap als derde. “Ik had ook een beetje geluk dat de eerste drie van de baan gingen in de eerste bocht. Later heb ik nog iemand ingehaald en kon ik een gat slaan. De nummer twee was helaas te ver weg.”

In de Superheat mocht Jason op basis van het gecombineerde resultaat van de eerste twee races vanaf P3 de race beginnen. “De start was wat minder. De rij naast me vertrok veel sneller, dus werd ik snel ingehaald. Ik ben uiteindelijk als zesde geëindigd.”

Daarna moest Jason de finale op P8 starten. Hij had een goede start. “Ik ging in de eerste bocht naar plek vijf. Daarna heb ik één rijder met veel moeite ingehaald omdat hij bleef terugvechten, maar het is wel gelukt”, legde hij impliciet uit hoe hij zich had vastgebeten in de race om tot een goed resultaat te komen. “En toen kwam de achterste groep bij hem en gingen ze vechten. Daardoor kon ik een groot gat slaan.”

De nummer drie was te ver weg om nog in te halen en zo finishte Jason als vierde. Daarmee verzekerde hij zich dus van de leiding in het kampioenschap. Zijn sterke debuut bij de Senioren dit seizoen zorgt voor het nodige zelfvertrouwen, zei Jason. Dat hij tegen veel oudere jongens met veel meer ervaring moet strijden, deert hem niet. “Ik ga proberen kampioen te worden.”

podium Iame Senioren linksonder Jason Bralić


De volgende DKM-race wordt gehouden op het circuit van Wackersdorf. Jason had alvast goede hoop op een topresultaat. “De laatste training daar ging best wel goed, dus een goede snelheid moet mogelijk zijn!”

Jason, die in het verleden al zijn talent liet gelden met diverse zeges en kampioenschappen in de Mini-klassen, zoekt nog support omdat hij hogerop wil in de kartsport.

Jason Bralić bedankt Simon, zijn monteur Dylan, Dischner Racing en zijn vader en moeder.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS