Karting • Iame X30 Euro Series

Rocco Coronel zet Frankrijk op stelten: twaalfjarige zoon van Tom Coronel wordt Frans kartkampioen IAME

Uitgegeven door Frank Korsel • 5 september 2023 19:14

Rocco Coronel (12) uit Eemnes won afgelopen weekend opnieuw een kampioenschap. Ditmaal liet hij de Fransen met een zuur gezicht achter toen hij het Franse IAME-kampioenschap bij de sterkbezette Junioren-klasse glorieus op zijn naam schreef. De jongste telg van Tom Coronel toonde op het circuit van Mirecourt zijn raceskills. Hij scoorde dit seizoen in alle races een podiumplek, waardoor hij uiteindelijk de titel binnen hengelde. Met een megagrote trofee en brede glimlach verliet hij het circuit voor de terugreis naar Nederland.

Rocco Coronel to win the French Championship IAME Junior


“Ik kreeg niet alleen die beker mee hoor”, begint Rocco tegenover RaceXpress.nl. “Nee, nee. Ik kreeg ook nog een Chromebook mee en een compleet IAME-motorblok. Ik denk dat we die op een nieuwe chassis zetten, dan kan ik van de winter wat mee klooien”, vertelt de twaalfjarige snelheidsduivel nadat hij zijn Franse tegenstanders achter zich liet. Hij reed dit weekend op het circuit van Mirecourt, een lastige baan voor de banden: “Het rechte stuk is er enorm lang, maar in de bochten moet je goed opletten. Je moet niet te veel pushen want dan gaan je banden er echt aan”, steekt hij deskundig van wal. “Gewoon je kart laten rollen, anders ben je zo door je banden heen. De kwalificatie ging op zich wel redelijk”, gaat Coronel uit zichzelf verder. “Ik reed naar de vijfde plek, maar ik zat slechts zeven honderdsten achter de koploper. In de eerste race viel ik bij de start iets terug, maar vocht ik me later terug naar de tweede positie.”

Ook de tweede en derde wedstrijd startte Rocco vanaf de vijfde stek. Beide races reed hij solide naar de eindstreep en passeerde hij deze als derde. In de pre-finale vertrok de coureur van Victory Lane vanaf de derde positie en haalde hij de nummer twee ook nog in. Na deze race wist hij dat hij de finale de volgende dag vanaf P3 zou mogen aanvangen. De messen waren geslepen en het kampioenschap lag voor het oprapen.

Rocco Coronel


“Ik weet eigenlijk niet eens met hoeveel punten voorsprong ik kampioen ben geworden”, begint hij nog voordat hij ook maar één woord over de finale heeft gesproken. “Het was wel een toffe wedstrijd hoor”, steekt hij van wal. “De strijd was er wel en ik wist dat ik goed zou zitten als ik tweede zou worden, daarnaast heb ik ook nog even de snelste ronde meegesnoept. Toen ik over de streep kwam was ik echt ontzettend blij, omdat ik meteen wist dat ik kampioen was. Ik ben best trots dat ik dit heb bereikt."

Ook voor het IAME Benelux kampioenschap is er nog een hoofdrpijs te behalen en vorige week eindigde Rocco keurig als derde in de eindstand van IAME Euro Series. "Vorig jaar had ik nog nooit een internationale wedstrijd gereden en nu rijd ik door heel Europa. Ik vond het ook heel fijn dat iedereen er dit weekend was. Leon Kaan is eigenlijk altijd mee en daar spendeer ik veel tijd mee. Maar mijn ouders (Tom Coronel en Paulien Zwart, red.) hadden dit weekend ook tijd om te komen kijken. Daar was ik enorm blij mee.”

Voor zijn prestaties ontving Coronel een trofee die tot boven zijn heup komt: “Nee, ik heb geen hernia hoor, maar hij is wel heel zwaar”, vertelt Rocco lachend. “Ik denk dat hij niet op één van mijn trofee planken kan, ik zet hem wel op mijn bureau neer.” Op de vraag of hij al bijna net zoveel bekers heeft als zijn vader reageert hij adequaat: “Nee joh, dat duurt echt nog wel tien jaar hoor voordat ik dat bij elkaar heb.” In ogenschouw nemend dat zijn vader al bijna 35 jaar racet, ziet Coronel Jr. zijn racecarrière rooskleurig in.

“Ik moet ook weer gewoon beginnen met school, dus daar moet ik nu ook weer wat tijd aan gaan spenderen”, zegt Rocco met een zekere vorm van weemoedigheid. “Maar ik bleef wel veel karten hoor. Komend weekend test ik met de OKJ op Franciacorta, want de week daarna rijd ik daar Champions of the Future en daar wil ik ook gaan rijden. Twee weekenden daarna heb ik het WK, dus er is genoeg om voor te racen”, sluit hij vol vertrouwen af.

Tom Coronel Rocco Coronel


Rocco Coronel bedankt zijn sponsoren, Leon Kaan, Nicolas, Vince, Thomas, Aurélien, Carel, Jeanne, Carmen, mama, papa en zijn familie.
Rocco Coronel wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
-Dijkstra Draisma
-Coronel.nl
-24HSeries
-Rensport School Zandvoort
-Corner33
-Doniger Urban Developments
-SuperB Batteries
-Jouw, www.uwpensioen.nl
-Ireckonu
-Vastgoed Financiering Fonds
-API 4Brands
-Barbier Rogier
-VictoryLane Team
-FFEngines

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS