Karting • Iame X30 Euro Series

Rocco Coronel (de zoon van) wint in Frankrijk en hengelt ticket binnen voor de IAME World Finals: "Dolgelukkig!'

Uitgegeven door Frank Korsel • 10 mei 2023 19:30

Rocco Coronel reed afgelopen weekend in het Franse IAME Series Kampioenschap op het kartcircuit Circuit International Jean Brun in Varennes-sur-Allier. De twaalfjarige coureur van Victory Lane kende een dominant weekend en kwam zelfs onder de wisselende weersomstandigheden goed uit de verf. Doordat de zoon van Tom Coronel en Paulien Zwart de finalerace ook op zijn naam schreef , greep hij een felbegeerd ticket voor de IAME World Finals, die in november worden verreden op het Portugese kartcircuit van Portimão. Coronel scoort het ticket op hetzelfde circuit waar Max Verstappen zich in 2013 tot wereldkampioen in de KZ1 kroonde.

Rocco Coronel wint in Frankrijk en hengelt ticket binnen voor de IAME World Finals in Portimão


"Een ticket voor de World Finals, dat had ik helemaal niet verwacht", vertelt Coronel na afloop van het weekend. "Ik zag anderen al tickets voor de World Finals krijgen, maar ik dacht dat de junioren er misschien geen zouden krijgen. En toen kreeg ik er een, ik was dolgelukkig."

Coronel was dus niet voor niets afgereisd naar de Franse omloop. In alle sessies kwam de beloftevolle rijder ijzersterk voor de dag. In zowel de kwalificatie als de drie races op zaterdag eindigde hij op de eerste positie. Samen met zijn coach Leon Kaan maakte hij zich op voor de halve finale en de alles bepalende finale.

Waar het zaterdag bijna dertig graden was met een strakblauwe lucht, stortte 's nacht een gigantische bui neer op het circuit. In de warm-up was het eventjes zoeken naar de grip, maar in de halve finale zou alles wel goed komen, of niet: "Ik kreeg bij de start een lichte tik van achteren, precies op het rempunt, en de baan was nat. Mijn teamgenoot zat vlak achter mij en ontsnapte ook ternauwernood aan een crash tegen de muur.” Rocco spinde en moest vanaf achteren aan de race nog zien te redden. Dit deed hij dan ook. Hij vocht zich met zijn knaloranje helm knap naar voren en eindigde de race op de vijftiende stek.

De zoon van Tom Coronel was bang dat hij door de slechte positie in de halve finale niet meer de leiding zou hebben in het puntenklassement, maar niets minder bleek waar: "Ondanks de vijftiende plaats behield ik mijn eerste positie in het totaalklassement, nadat ik eerder alle kwalificatie-heats had gewonnen”, vertelt hij opgelucht. "We hadden dit echt niet verwacht, dat ik nog steeds bovenaan zou staan, zelfs na die vijftiende plek en alles wat er gebeurd was. In mijn gedachten dacht ik echt 'oh nee, ik heb het hele weekend verspild', maar dat bleek niet zo te zijn. Plotseling was ik weer heel blij, want ik had de leiding dus toch nog in handen."

Daarna stond de finale op het programma, Rocco liet zich niet van de wijs brengen en reed een zeer solide wedstrijd: "De start verliep iets minder en ik moest echt wat verdedigen. Ik verloor heel even de eerste plaats en het kostte me wat tijd om die weer terug te pakken. Maar in drie bochten lukte het me om hem terug te veroveren, omdat mijn concurrent aan het verdedigen was, wat normaal is. Dus ik haalde hem in bij de hairpin naar links, vlak voor het korte rechte stuk en de laatste bocht. Daar pakte ik de leiding. Toen begonnen de achtervolgers met elkaar te vechten en kon ik een grote voorsprong opbouwen. Ik kon mijn banden goed managen en pas in de laatste paar ronden gaf ik echt vol gas. De banden waren toch aan het verslijten."

Omdat Rocco de sterren van de hemel reed, mocht hij als eerste het podium betreden. Naast een mooie trofee kreeg hij ook een fles champagne in zijn handen gedrukt: "Het was de eerste keer dat ik champagne mocht spuiten. Dat was ook erg leuk. Ik dacht van, 'ja, het is eindelijk gelukt. We hebben gewoon een podiumplaats behaald'."

Rocco Coronel


Rocco heeft nu een ticket bemachtigd voor de World Finals in Portimão, maar er is één probleem: "Ik heb nog nooit gereden in Portimão, maar ik weet wel dat we intensief gaan trainen in Portugal. Het doel is duidelijk: de eerste plaats. Gewoonweg kampioen worden en die enorme trofee mee naar huis nemen." Op de vraag of hij al een plek op zijn kamer heeft voor dat imposante ding, zegt hij: “Nee, nog niet. Die moet ik nog vinden.”

Komend weekend rijdt Rocco in het Benelux kampioenschap op het Franse circuit van Ostricourt. Daar heeft hij al een tijd niet meer gereden, maar Rocco zegt dat hij er naar uitkijkt om de baan opnieuw te ontdekken. Daarnaast is Rocco blij met de vooruitgang die hij dankzij Team Victory Lane boekt: "Ik leer continu om netter te rijden. Er wordt veel meer data verzameld dan voorheen. Ik leer echt om slimmer te rijden, mezelf en de kart beter te positioneren op de baan, te verdedigen en in te halen. Eigenlijk leer ik iedere week wel wat meer."

Rocco Coronel bedankt zijn ouders, familie en zijn team Victory Lane. Rocco wordt ondersteund door:

Corner33
24HSeries
Dijkstra Draisma
Coronel.nl
Ireckonu
SuperB
JOUW-lijfrente
Doniger
Rensportschool Zandvoort
JBL
Barbier Roger Laren 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS