Rally

Rocar-Tech Twente Rally: goede afsluiting rallyseizoen voor Bob de Jong; navigator Erik de Wild behaalt titel

Uitgegeven door Peter Vader • 18 oktober 2022 16:45

HENGELO - Na de onfortuinlijke crash in de Eurol Hellendoorn Rally moest de knop om bij het team van Bob de Jong. De kampioen van vorig jaar wist dat de kans op titelprolongatie minimaal was, maar wilde het seizoen graag op positieve wijze afsluiten. En dat lukte in de Rocar-Tech Twente Rally prachtig. Een mooie tweede plaats achter de nieuwe kampioen Hans Weijs, maar belangrijker nog, de titel bij de navigators voor Erik de Wild zorgde ervoor dat het seizoen van de succesvolle Hyundai-equipe heel fraai werd beëindigd.

Rocar-Tech Twente Rally_Bob_de_Jong_Hyundai_neus_RX_foto_Peter_Vader

Met dit scenario had niemand vooraf rekening gehouden. “We waren al blij dat we konden starten; ons team heeft keihard gewerkt en de auto op punt gezet,” aldus Bob de Jong nagenietend aan de finish in Hengelo. “We begonnen zaterdagavond zeer rustig en namen geen risico op de door de regen glad geworden wegen. We kozen voor een veilige afstelling en dito banden om na de crash weer vertrouwen op te doen.” Dat pakte desondanks goed uit. Hans Weijs (Skoda) en Jim van den Heuvel (VW) vochten vooraan om hun titelkansen, maar Bob de Jong en Erik de Wild konden redelijk gemakkelijk Gert-Jan Kobus (Skoda) en Kevin van Deijne (Hyundai) achter zich houden en koersten af op een podiumresultaat.

Rocar-Tech Twente Rally_Bob_de_Jong_actie_zijkant_RX_foto_Peter_Vader

Op zondag verbeterden de weersomstandigheden en onder een stralende herfstzon werden 11 klassementsproeven afgewerkt, waardoor het tempo omhoog ging. Bob de Jong koos gaandeweg de dag ook voor een andere afstelling en andere Michelin-banden, waardoor de tijden verbeterden en hij de derde plaats kon vasthouden. “We begonnen zondag al meteen lekker en het vertrouwen was weer helemaal terug.” De strijd aan kop ging verbeten verder tussen Weijs en Van den Heuvel en werd pas in de allerlaatste kilometers beslist. Jim van den Heuvel raakte op de slotproef naast de weg en verloor een wiel en verspeelde daarmee de leidende positie in de rally, die al even in handen was geweest van Hans Weijs. Nu zegevierde Weijs en stelde daarmee zijn eerste titel veilig en onttroonde Bob de Jong. “Ik ben echter reuze blij met de tweede plaats in de rally en in het kampioenschap. Van Hans Weijs verliezen is geen schande en hij is de terechte kampioen.” Na de crash in Hellendoorn is deze prestatie echt het resultaat van teamwork. En de titel bij de navigatoren voor Erik is een bekroning van het seizoen. Voor de 47-jarige Erik de Wild uit Dalfsen is het zijn derde titel; eerder won hij aan de zijde van Hermen Kobus het kampioenschap in 2017 en 2018. “Wat geweldig dit – ik heb echt een heel leuk seizoen met Bob gehad en kijk uit naar de toekomst; graag wil ik met Bob in de Hyundai nog meer successen boeken,” aldus Erik.

Rocar-Tech Twente Rally_Bob_de_Jong_Hyundai_RX_actiefoto_Peter_Vader

Uitslag Rocar-Tech Twente Rally:
1. Hans Weijs/Bjorn Degandt (NL/B), Skoda Fabia, 1 uur 20 min 28,6 sec
2. Bob de Jong/Erik de Wild (NL/NL), Hyundai i20, op 2 min 55,8 sec
3. Gert-Jan Kobus/Martin Nortier (NL/NL), Skoda Fabia, op 3 min 09,7 sec
4. Kevin van Deijne/Hein Verschuuren (NL/NL), Hyundai i20, op 4 min 19,2 sec
5. Lambert Parren/Frank Stultiens (NL/NL), Mitsubishi Lancer Evo X, op 6 mi 12,3 sec

Eindstand Open Nederlands Rally Kampioenschap 2022 (ONRK):
1. Hans Weijs, 189 punten; 2. Bob de Jong, 156; 3. Gert-Jan Kobus, 152; 4. Jim van den Heuvel, 142; 5. Kevin van Deijne, 129

Eindstand Open Nederlands Rally Kampioenschap 2022 – Navigatoren:
1. Erik de Wild, 174 punten; 2. Martin Nortier, 168; 3. Jouri Dockx, 155; 4. Hein Verschuuren, 145 ; 5. Radboud van Hoek, 127.

Rocar-Tech Twente Rally_Eric de Wild en Bob de Jong
Erik de Wild (links) is de nieuwe kampioen 2022 bij de navigatoren en viert dat samen met Bob de Jong (rechts)

Twente Rally 2022 logo


Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS