Karting • Karting Diversen

Roberto Baas Nederlands kampioen IAME Mini, zus Isabella pakt fraai podium in X30 Senior

Uitgegeven door Bart • 9 december 2021 09:01 • Print artikel

Eindhoven - Groot feest bij de familie Baas uit Kalmthout en WJS Racing na afloop van het Nederlands kampioenschap IAME. Roberto Baas kroonde zich tot kampioen in de Mini-Parilla klasse en zijn vier jaar oudere zus Isabella reed naar een fraai podium in de X30 Senior klasse. Roberto sloot een succesvol kartseizoen in stijl af met de dagzege op de Landsard in Eindhoven. Isabella stond bovendien samen met haar vriend Senna van Soelen op het podium.

Succes voor WJS Racing

In Eindhoven vocht Roberto een verbeten strijd uit. "Dit weekend ging echt heel goed. In de kwalificatie reed ik de tweede tijd met een verschil van slechts 0.007 naar pole position. In de eerste race ben ik tweede gebleven, tijdens de tweede race heb ik de nummer 1 in de voorlaatste ronde ingehaald en de finale heb ik vanaf P1 gewonnen. De dagoverwinning en het Nederlands kampioenschap, het kan eigenlijk niet beter. Misschien alleen door ook pole position te pakken, maar voor mij telt de winst in de finale."

Roberto Baas Nederlands kampioen karting Mini Parilla

Roberto kan terugkijken op een zeer mooi jaar. Het karttalent kwam naast het NK IAME ook uit in de GK4 Kart Series, het IAME Benelux Kampioenschap, de Euro Series en het WK in het Italiaanse Adria. "Dit was mijn laatste jaar in de Mini-Parilla en volgend jaar gaan we de overstap naar de X30 Junior maken. Daar kijk ik heel erg naar uit. Het is heel mooi dat ik dit seizoen met de Nederlandse titel heb afgesloten. Ik mocht een ereronde met de Nederlandse vlag rijden en dan denk je wel even terug aan het hele seizoen en wat je er allemaal voor gedaan hebt. Ik was echt heel blij. We trainen veel, meestal één keer in de week in de kart en ik heb thuis ook een kartsimulator staan. We proberen iedere week te rijden. Trainingen of wedstrijden maakt me niet zo veel uit. Als ik maar kan karten."

In de GK4 Kart Series reed Roberto niet alle wedstrijden. "Maar de laatste wedstrijd in Genk heb ik wel gewonnen. Daarnaast ben ik derde geworden in de eindstand van het IAME Benelux kampioenschap. In de Euro Series en bij het WK was er een heel sterk bezet deelnemersveld. Het was mijn tweede WK en ik heb daar enorm veel geleerd. Volgend jaar wordt mijn eerste jaar in de X30 Junior en dan gaan we het NK, het Benelux kampioenschap en de GK4 rijden. Dan zal het lastig worden om me weer voor het WK te plaatsen. In de Junior is het niveau heel erg hoog."

Ook voor zijn vier jaar oudere zus Isabella werd het een mooi weekend met een podiumplaats in de X30 Senior. Zij kart pas anderhalf jaar wedstrijden en heeft een geweldige leercurve laten zien met als ultiem resultaat het podium op het NK IAME. "Normaal ben ik niet zo goed in de regen, maar daar hebben we dit jaar grote stappen in gemaakt. We hebben veel in de regen getraind, veel met data gewerkt en ik ben heel blij met dit resultaat. Er was nog even twijfel over de einduitslag. Het was onduidelijk of ik derde of vierde was geworden, maar uiteindelijk kreeg ik goed nieuws en mocht ik naar het podium. Dit was mijn beste race van dit jaar en dit is de perfecte afsluiter van het seizoen."

Isabella Baas

En dus zagen we Isabella terug op de derde plek op het podium naast haar vriend Senna van Soelen die de finale won. "De X30 Senior is een erg leuke klasse. Soms wordt er wel agressief gereden, gelukkig kon ik in de finale de crash bij de start ontwijken. Het ging dit weekend steeds een beetje beter. In de kwalificatie reed ik nog de twaalfde tijd, maar in de races kon ik opklimmen naar P7 en P5. In de finale reed ik weer verder naar voren en zo kwam ik als derde over de finish."

Robert en Isabella karten en hun ouders helpen met sleutelen en zo geniet de racefamilie van hun gezamenlijke sport. Daarbij worden ze technisch ondersteund door Sinan van der Raad en Willem Jan Schoots. Isabella: "Het is leuk om met de hele familie te doen. We zijn altijd samen en dat is wel zo gezellig. Dit jaar hebben we het NK gereden, het Benelux kampioenschap en een paar wedstrijden in de GK4. Net als Roberto heb ik me ook geplaatst voor het WK in Adria. Dat was een hele mooie ervaring. Een groot veld met veld sterke rijders. Volgend jaar gaan we voor het NK, het Benelux kampioenschap, de GK4 en twee Euro Series in Genk en Mariembourg. Daar kijk ik zeker al naar uit."

Roberto wil graag Willem Jan Schoots en zijn papa en mama bedanken. Isabella wil op haar beurt graag teambaas Willem Jan (WJS Racing), topmonteur Sinan en haar ouders en familie bedanken. Het tweetal wordt in hun race-activiteiten ondersteund door Koel Vrieshuis Reimerswaal.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS