Karting • Karting Diversen

Girlpower: Isabella Baas eindelijk beloond met podium! Broertje Roberto vice-kampioen bij Mini's!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 september 2020 14:30 • Print artikel

STRIJEN – Het was een kwestie van tijd dat Isabella Baas op het podium zou eindigen in de IAME X30 Junioren-klasse. De veertienjarige kartster uit Kalmthout in België werd zondag tijdens de vierde en laatste ronde van het clubkampioenschap van Strijen derde en daar was ze uiteraard zeer blij mee. Haar drie jaar jongere broertje Roberto had ook wat te vieren. Hij werd in de Mini Parilla-klasse uitgeroepen tot vice-kampioen!

Isabelle Baas voor teamgenoot en kampioen Koen de Rooy

“Het voelt goed en het is leuk. Dit is waar ik het voor heb gedaan”, zei Isabella, die in de respectievelijke races derde, vierde en derde was geworden. “Ik heb heel veel van mijn teamgenoten bij WJS Racing geleerd. We rijden heel vaak samen en dan testen we. De ene gaat ervoor rijden en dan kun je van elkaar de racelijnen afkijken. En we hebben bijna elke week een wedstrijd.”

Zo ook komend weekend. Dan doet ze mee aan de tweede ronde van het Benelux-kampioenschap in Mariembourg. Wat ze zo leuk vindt aan het reizen van circuit naar circuit elke week? “Het karten zelf is natuurlijk superleuk, maar ook de vriendengroep en zo. Eigenlijk gewoon alles.”

Maar hoe zit dat dan met haar vriendinnen? Wil ze niet bij hen zijn? “Jawel, mijn vriendinnen gaan in het weekend meer naar feestjes en zo, maar ik dus niet. Ik mis het eigenlijk niet. Mijn vriendinnen snappen wel wat ik doe, maar ze weten niet echt hoe het gaat tijdens een kartweekend. Het is best wel professioneel hoe alle karters hun sport bedrijven.”

Familie Baas en de kartsport

Op de kartbaan is ze bijvoorbeeld één van de weinige meisjes tussen de vele jongens. Moeilijk? “Dat valt wel mee”, zei ze. “En het is ook wel leuk als je sneller bent dan sommige jongens.” Wie weet lukt haar dat in Mariembourg ook weer. “Ik hoop natuurlijk dat het goed gaat, maar ik verwacht nog geen podium. De vijftiende plek of zo. Dat was ik de vorige keer in Genk ook in het Benelux-kampioenschap. Ik heb eigenlijk geen idee. Ik ga gewoon mijn best doen en dan zie ik wel waar ik uitkom.”

Dat karttalent in de familie Baas vaker voorkomt, bewijst Isabella’s jongere broertje Roberto wel. Hij werd zondag vice-kampioen in de Mini Parilla-klasse op de Zuid-Hollandse piste. “Ik ben best wel blij”, was zijn logische reactie. Om zijn prestatie meteen te relativeren. “Het is niet eerste, het is tweede.”

Roberto Baas

Bij Roberto dus geen gebrek aan een winnaarsmentaliteit. “Het is wel mijn eerste podiumplaats in een kampioenschap. Dat is wel gaaf. Het gaat dit jaar ook wel goed. Ik weet niet waardoor dat komt. Ik heb eigenlijk geen idee. Ik rijd bijna iedere week een wedstrijd. En ik krijg goede tips van Willem Jan en mijn vader en moeder.”

Dat heeft hem dit jaar ver naar voren gebracht. Ten opzichte van vorig seizoen heeft Roberto dan ook een grote stap gemaakt. “Ik moest vorig jaar nog heel veel leren. We hebben dit jaar ook op meer banen gereden, daardoor leer je ook veel.”

Ook Roberto rijdt komend weekeinde de tweede ronde van het Benelux-kampioenschap. “De vorige keer in Genk was ik de tweede rookie in het Benelux-kampioenschap. In Mariembourg kan ik misschien de top zeven halen. En natuurlijk hoop ik dan eerste rookie te worden!”

Roberto en Isabella bedanken hun vader en moeder en hun team WJS Racing.

Roberto en Isabella Baas worden in hun raceactiviteiten ondersteund door Koel Vrieshuis Reimerswaal.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS