Karting • Chrono

Renzo Alibaks wint GP Strijen in koningsklasse en toont juiste vorm voor NK: "Bijzondere beker"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 mei 2021 17:40

STRIJEN – Eerder dit seizoen bewees Renzo Alibaks in Mariembourg al in de sterke competitie van de BMC/Chrono dat hij in de schakelkarts, de koningsklasse van de kartsport, met twee topvijf-klasseringen bij de top van de Benelux hoort. Zondag onderstreepte Renzo dat tijdens de Grand Prix van Strijen. De achttienjarige coureur uit Rhoon won het dagklassement en de bijbehorende vijftig jaar oude wisselbeker waarop alle winnaars staan.

Renzo Alibaks

“Dit is echt leuk, vooral als je er een bijzondere beker bij krijgt”, doelde Renzo op de enorme, bruine Grand Prix-beker die hij trots toonde. “Ik ben ooit begonnen als Mini-rijder en dan zie je rijders met die beker en denk je: zo’n beker wil ik later ook winnen. Dat doel heb ik nu behaald. Ik kom nu ook op die wisselbeker te staan. Echt leuk om mee te maken.”

Het is bovendien een bevestiging dat hij op de goede weg is. Renzo rijdt pas sinds 2019 in een schakelkart, kon vorig jaar door COVID-19 pandemie bijna geen wedstrijden rijden, maar heeft nu al de aansluiting bij de Nederlandse top gevonden. Dat feit alleen al maakt hem heel blij. In de KZ heeft hij zijn talent kunnen ontplooien.

“Ik mag zeker niet klagen. Dit is de koningsklasse van de kartsport. Het is een eer daarin te mogen rijden. Het is een supersnelle klasse.” Waarin hij zondag dus de snelste was. Dat hij de juiste snelheid had, bleek overtuigend tijdens de kwalificatie op het circuit van Strijen. De snelle Zuid-Hollander reed de snelste tijd en greep dus de poleposition voor de eerste wedstrijd van de dag.

Daarna reed hij achtereenvolgens naar de eerste, eerste en derde plek in de races. “Het ging goed. Ik won zowel de eerste als tweede race. Aan het begin van de derde race ben ik eraf gereden en door straffen van rijders voor me toch nog derde geworden. En daardoor dus eerste in het dagklassement. Echt super.”

Hoewel hij één van de jongere rijders in de schakelkarts is, heeft Renzo al veel ervaring in de kartsport. Hij kart immers al tien jaar. “Ik was bijna zeven toen mijn vader tegen me zei: kom, we gaan een keer karten. Mijn vader wilde het zelf vroeger altijd doen en heeft dat uiteindelijk met mij gedaan. Zo zijn we langzaam in de kartsport gekomen.”

Renzo Alibaks

Renzo reed zijn eerste meters op de indoorkartbaan van Zoetermeer. Dat hij die eerste keer geweldig vond, laat zich raden. “Ik vond het leuk om te voetballen, maar als je eenmaal hebt gekart wil je dat toch wel blijven doen. Het karten geeft je een soort kick die je niet hebt bij voetbal of andere sporten.”

In Zoetermeer reed hij een jaartje indoor en toen hij datzelfde jaar met kerst een kart kreeg van zijn vader, zochten ze de buitenbanen op. “Ik kreeg een mini-kart met een viertaktmotor”, herinnerde Renzo zich. “We gingen naar Strijen en toen werd er gezegd: je mag hier niet met een viertaktmotor rijden. Toen moesten we een tweetaktmotor aanschaffen. Zo zijn we in het eerste jaar begonnen met wedstrijden rijden.”

Sindsdien deed hij veel ervaring op in aansprekende automaat-klassen. “Ik heb OK Junior gereden in het DKM en het ADAC in Duitsland in het team van Willemjan Keijzer, gelijk internationaal. Daarna heb ik twee jaar OK Senior gereden, ook in het DKM en een aantal wedstrijden van de ADAC. Dat was in 2017 en 2018. In 2019 zijn we KZ gaan rijden bij NK-organisator Chrono.” Wat Renzo betreft zal hij in die klasse voorlopig nog wel even blijven rijden. “Het gaat lekker en ik hoop dit jaar in het NK een vaste rijder in de top vijf te kunnen worden.”

Hij racet in een Charles Leclerc-kart, het merk van de beroemde Ferrari Formule 1-coureur. Een opvallende kart die je niet heel vaak ziet op de circuits. “Het is ten eerste een mooie kart om te zien en hij heeft een strakke livery. Dat sprak mee aan. En zijn naam natuurlijk”, verklaarde Renzo zijn keuze.

“Maar ook omdat de Birel-fabriek die karts maakt. Ik kende dat merk al omdat ik er al een jaar mee heb gereden. Ik vond Birel een heel fijne kart om mee te rijden. Ik dacht: hiermee kunnen we zeker progressie maken. De tijden lagen goed, we konden topvijftijden rijden.”

En dát hoopt Renzo tijdens de eerste ronde van het NK in juni weer te kunnen laten zien.

Renzo bedankt zijn ouders voor hun inzet en wat zij voor hem gedaan hebben.

Renzo Alibaks wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Audi Centrum Rotterdam, Denicol, Exspecto Financiële Diensten en Confisio Makelaardij.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS