Rally

Rally Portugal - Twee wereldkampioenen gaan met elkaar de strijd aan evenals een vijfvoudige Portugal-winnaar!

Uitgegeven door Peter Vader • 9 mei 2024 03:29

De Vodafone Rally de Portugal (9 - 12 mei) heeft een buitengewoon hoog aantal inschrijvingen aangetrokken met 39 WRC2-geregistreerde Rally2-auto's, naast negen equipes Rally1-auto’s van topklasse. Evenementpromotor Automóvel Club de Portugal publiceerde vorige week de deelnemerslijst voor de vijfde ronde van het FIA World Rally Championship van dit jaar. Portugal, gevestigd in de kustplaats Matosinhos, net ten noorden van Porto, markeert de eerste grindstop van het seizoen.

WRC Rally de Portugal 2024 Hyundai jumpHyundai

Toyota Gazoo Racing heeft vier GR Yaris Rally1-auto's ingeschreven voor het wereldtitel winnende duo Kalle Rovanperä en Sébastien Ogier, evenals Elfyn Evans en Takamoto Katsuta. Katsuta, afkomstig uit Japan, zal geen punten voor het constructeurskampioenschap scoren.

Hyundai verwelkomt Dani Sordo dit jaar voor het eerst in zijn line-up. De Spanjaard voegt zich bij i20 N Rally1-teamgenoten Thierry Neuville en Ott Tänak voor wat zijn 190e start in het FIA World Rally Championship zal zijn.

Adrien Fourmaux, momenteel derde in de punten, en Grégoire Munster zullen de vlag uithangen voor M-Sport Ford in een paar identieke Puma Rally1-auto's.

WRC Rally de Portugal 2024 Dani Sordo
Dani Sordo


De Vodafone Rally de Portugal, markeert Dani Sordo's eerste optreden van 2024. Hij deelt de derde auto van Hyundai Motorsport met collega-parttimecoureurs Esapekka Lappi en Andreas Mikkelsen. Als opwarmer nam hij vorige week vast deel aan de Rali Terras d’Aboboreira, een Portugese nationale wedstrijd. Sordo ondervond verschillende omstandigheden tijdens het tweedaagse evenement, waarbij veel gebruik werd gemaakt van onverharde wegen – vergelijkbaar met die van komend weekend – rond Amarante.

“Het was zo leuk om hier te zijn”, zei de Hyundai i20 N Rally1-coureur. “Ik had een goed gevoel met de auto en ik voel me echt goed voor de WRC-rally. Ik kan niet wachten op Portugal en daar mijn best te doen.” Hoewel Sordo niet in aanmerking kwam om te strijden voor de eindzege, domineerden de vaste WRC2-gasten de top van het klassement

WRC Rally de Portugal 2024 Toyota YarisToyota

Het Toyota Gazoo Racing World Rally Team zal de Rally de Portugal aangaan met een sterke line-up van vier coureurs, klaar om het succes van het team op het populaire grindevenement voort te zetten. Voor het eerst in het seizoen 2024 kan het team rekenen op zijn beide wereldkampioenen, Kalle Rovanperä en Sébastien Ogier: winnaars van de laatste twee rondes in respectievelijk Kenia en Kroatië. Rovanperä streeft ernaar om voor het derde jaar op rij te winnen in Portugal, terwijl Ogier vijf keer winnaar is van het evenement en het record voor de meeste overwinningen deelt met Markku Alén.

Elfyn Evans is in Portugal ook een eerdere winnaar: zijn overwinning in 2021 is een van de vier opeenvolgende overwinningen van TGR-WRT daar sinds 2019. Evans staat momenteel slechts zes punten verwijderd van de leiding in het rijderskampioenschap, na een consistente start van zijn seizoen 2024, met drie podiumplaatsen uit vier evenementen. Hoewel het team de drie voorgaande Portugese winnaars heeft genomineerd om bij te dragen aan het constructeurskampioenschap, waar het momenteel zeven punten voorsprong heeft, zal Toyota-rijder Takamoto Katsuta ook hoog mikken op een evenement waar hij in het verleden sterk heeft gepresteerd.

WRC Rally de Portugal 2024 Ford Puma FourmauxFord Puma

Portugal zal de eerste van zeven opeenvolgende rally's op grind zijn. Het evenement vindt plaats in het noorden van het land, rond de op een na grootste stad Porto, met het servicepark in het nabijgelegen Matosinhos. De etappes zijn snel maar technisch van aard, met een ondergrond die in het begin meestal zacht en zanderig is, maar tijdens de tweede passage vaak rotsachtig en hobbelig wordt.

De route is vergelijkbaar met voorgaande jaren, waarbij de rally in het zuiden begint rond de historische stad Coimbra. Dit jaar begint de competitieve actie op donderdagavond met de superspecial Figueira da Foz, die vorig jaar op vrijdag werd gehouden. Vrijdag zijn er nog extra etappekilometers met de Mortágua-klassementsproef die nu zowel aan het begin als aan het einde van de dag wordt verreden. Het is een van de vier etappes die twee keer rond Arganil worden gereden, waar halverwege de dag een bandenmontagezone is.

Zaterdag is de langste dag van de rally, met 145,02 wedstrijdkilometers. Een herhaalde lus van vier etappes in het Cabreira-gebergte ten noordoosten van Porto omvat zowel de Montim als de Amarante, de langste etappe van het seizoen tot nu toe met 37,24 km. 's Avonds wordt er weer een super speciale etappe op het rallycrosscircuit van Lousada verreden. Zondag zijn er twee passen van Cabeceiras de Basto en de beroemde Fafe, die dient als de Power Stage ter afsluiting van de rally.

Klik hier voor de deelnemerslijst van de Rally de Portugal (9 - 12 mei 2024)


WRC Rally de Portugal 2024 Deelnemerslijst 2024

WRC Rally de Portugal 2024 Skoda WRC2Skoda WRC2

WRC Rally de Portugal 2024


WRC Rally de Portugal 2024 9 WRC3 inschrijvingenNegen WRC3 inschrijvingen

WRC Rally de Portugal 2024 pace notes

WRC Rally de Portugal 2024 HyundaiHyundai

WRC Rally de Portugal 2024 track


WRC Rally de Portugal 2024 Skoda Jipo ServiceSkoda Jipo Car rally service

WRC Rally de Portugal 2024 track

WRC Rally de Portugal 2024 Hyundai
Hyundai

WRC Rally de Portugal 2024 40 WRC2 inschrijvingenHet hoogste aantal ooit: maar liefst 40 WRC2 inschrijvingen!

WRC Rally de Portugal 2024 vorige winnaars


WRC Rally de Portugal 2024 landkaart Portugal
WRC Rally de Portugal 2024 event poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS