Rally

Rally Japan - Droomzege 1-2-3 voor Toyota in thuisland: "Het is een ongelooflijk seizoen geweest!"

Uitgegeven door Peter Vader • 24 november 2023 22:40

Afgelopen weekend werd de WRC-Rally Japan verreden. Het Toyota Gazoo Racing World Rally Team heeft er een droom 1-2-3 finish gescoord op zijn thuiswegen in Japan om daarmee een seizoen van alleen maar succes, in stijl af te ronden. Elfyn Evans claimde in Japan de overwinning voor Sébastien Ogier en Kalle Rovanperä. De overwinning voor Evans en navigator Scott Martin is hun derde van het seizoen en de negende van dertien rally's dit jaar voor TGR-WRT. De constructeurstitel was al veroverd in de elfde ronde in Chili, voordat Rovanperä en Jonne Halttunen hun tweede overwinning veiligstelden en daarmee de kampioenschapstitels pakten bij de coureurs en bijrijders bij het voorlaatste evenement, de Central European Rally.

Forum 8 Rally Japan 2023 Toyota 1-2-3Toyota 1-2-3 droomzege in thuisland Japan

Dit was het tweede bezoek van het WRC aan de technische en veeleisende asfaltwegen in de bergen van de prefecturen Aichi en Gifu rond Toyota City. Zware regen droeg aanzienlijk bij aan de uitdaging voor de eerste volledige etappe dag op vrijdag, en dit was waar Evans de basis legde voor zijn overwinning.

Twee etappezeges in het meest extreme natte weer op vrijdagochtend hielpen hem een voorsprong van bijna een minuut en 50 seconden op zijn teamgenoten te op te bouwen, toen hun rivalen in de problemen kwamen. Zaterdag en zondag brachten nog meer wisselvallige en gladde omstandigheden met zich mee, maar Evans slaagde er beide dagen vakkundig in om de overwinning te bezegelen. Daarbij werden hij en Martin ook tweede in het kampioenschap.

Ogier zat bij de start dicht bij het tempo van Evans, maar verloor vrijdagmiddag wat terrein na contact met een vangrail, terwijl Rovanperä bij het openen van de weg te maken kreeg met enkele van de zwaarste omstandigheden. Ze waren na vrijdag minder dan twintig seconden van elkaar verwijderd, maar beiden kozen ervoor om zich te concentreren op het maximaliseren van het resultaat van het team, in plaats van op hun eigen posities in de lastige omstandigheden.

Ogier en bijrijder Vincent Landais finishten 1m17.7s terug toen ze een vierde podium behaalden van hun gedeeltelijke seizoen na drie overwinningen eerder dit jaar, met Rovanperä nog eens 28,8 seconden achter met het achtste podium en de twaalfde Top-4 finish van zijn consistente titel winnende seizoen.

TGR WRC Challenge Program-coureur Takamoto Katsuta maakte opnieuw indruk op zijn thuiswegen. Zijn hoop op een tweede opeenvolgende Rally Japan-podium werd de bodem ingeslagen door een spin en contact in de extreme omstandigheden van de eerste etappe van vrijdag, waarbij hij meer dan vijf minuten verloor. Maar hij vocht zich terug met een uitstekende snelheid: hij was de snelste coureur gedurende de rest van het evenement en won meer etappes dan wie dan ook. Hij herstelde zich bij de finish wonderbaarlijk door op de vijfde plaats in het algemeen klassement te eindigen, slechts twintig seconden verwijderd van de vierde plaats.

Forum 8 Rally Japan 2023 Toyota Nr69 Kalle RovanperaKalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

Akio Toyoda (voorzitter van de raad van bestuur van Toyota Motor Corporation): “‘De rallycultuur bevorderen door voortdurende verbetering op Japanse wijze’ en ‘de rally tot een essentiële herfsttraditie in Japan maken’. Dit zijn de dingen die ik wenste na de Rally Japan van vorig jaar. Rally Japan heeft dit jaar al deze dingen waargemaakt. Het meest indrukwekkende was dat we het Toyota Stadion konden gebruiken als een van de klassementsproeven. Van dichtbij kunnen zien hoe de topcoureurs rijden. Voor zoveel toeschouwers kunnen rijden. Het was een rally vol spannende en geweldige ervaringen voor zowel fans als coureurs. Ik geloof dat de krachtige prestaties van rallyauto’s in de herinneringen van de kinderen zullen blijven hangen. Kalle, Elfyn, Takamoto en Jari-Matti werden rallyrijders omdat ze als kinderen zo dicht bij de rally zaten. Ik ben ook van de autosport gaan houden omdat mijn vader mij in mijn jeugd vaak meenam naar circuits. Als we dit soort rallyevenementen voortzetten, ben ik er zeker van dat de autosport een cultuur in Japan zal worden en nog populairder zal worden. Ik wil iedereen bedanken die zo hard heeft gewerkt om Rally Japan 2023 tot een groot succes te maken.”

Akio Toyoda (voorzitter van TGR-WRT): “Elfyn en Scott, gefeliciteerd met jullie overwinning! Jullie hebben geweldig werk geleverd om de vergeten zaken van vorig jaar nu bij elkaar te rapen! Bedankt dat je mij dit jaar twee keer naar het podium hebt gebracht! Seb en Vincent, ik kon eindelijk samen met jullie op het podium staan! Bedankt dat je meer dan vorig jaar van de Japanse wegen geniet! Kalle en Jonne, het was ook de eerste keer dat ik bij jullie op het podium stond! Het was ook de eerste rally waarbij je geen grote problemen ondervond als ik ter plaatse was. Bedankt dat je ons de kampioensrun hebt laten zien! Takamoto en Aaron, jullie hebben ons laten zien dat je heel snel kunt rijden. We zagen ook een Takamoto die nooit opgeeft na problemen. Ik was erg blij om een Takamoto te zien die zo sterk is geworden. Bedankt voor het maken van grote vooruitgang als coureur van wereldniveau! Jari-Matti en iedereen in het team, bedankt dat je samen met de kampioenstitels naar huis bent gekomen, en bedankt dat je ons het beste resultaat hebt gegeven! Het was echt een geweldig seizoen. Hartelijk dank en prettige kerstdagen!”

Jari-Matti Latvala (Toyota teambaas): “Dit is echt een fantastische manier voor ons om het seizoen af te sluiten, met een 1-2-3-finish thuis in Japan. Het is echt een droomresultaat. We kwamen hier met één doel: de overwinning behalen, en uiteindelijk hebben we elke trede van het podium gevuld. Het was ook geweldig om te zien hoe Taka zich terugvocht naar de vijfde positie. Meer hadden we eigenlijk niet kunnen verwachten van zo'n veeleisend weekend als dit. Onze coureurs hebben allemaal fantastisch werk geleverd door te proberen het best mogelijke resultaat voor het team veilig te stellen en het seizoen op deze manier op een hoogtepunt af te sluiten. Ik ben heel blij voor iedereen in het team die dit jaar fantastisch werk heeft verricht.”

#69 Kalle Rovanperä: “Het is een geweldig gevoel op dit moment. Het is een droomresultaat voor het team, om drie auto's op het podium te hebben in Japan. Het is verbazingwekkend dat we het dit weekend onder zulke moeilijke omstandigheden konden doen. Ik denk dat het team opnieuw heeft bewezen dat we consistent en snel kunnen zijn. Ik ben ook erg trots op Taka, omdat hij zo goed reed en ik was erg blij om zijn tijden te zien. De sfeer deze week was zo goed met zoveel fans: het was leuk om te zien dat mensen van de rally genieten en voor ons juichen. Het was een hele coole manier om het seizoen af te sluiten, vooral om op het podium te staan met een teamresultaat als dit.”

#33 Elfyn Evans: “Het is erg leuk om weer op de bovenste trede van het podium te staan, en nog meer als het een 1-2-3 is voor het team. Het is een geweldig resultaat en we hadden ons geen veel beter evenement thuis kunnen wensen voor Toyota, dus ik ben erg tevreden. Het was een lang en moeilijk weekend. Vrijdag hadden we uitzonderlijk zware omstandigheden, waar we met een flinke marge uit kwamen. Sindsdien is het op een andere manier een uitdaging geweest: proberen de kloof te overbruggen in plaats van voluit te gaan, maar ik ben erg blij dat ik er uiteindelijk ben gekomen. Hartelijke felicitaties aan het team: het is een ongelooflijk seizoen geweest, de auto was geweldig en ik ben echt trots en blij voor iedereen.”

#17 Sébastien Ogier: “Het voelt geweldig om deel uit te maken van dit resultaat. Ik wilde heel graag hierheen komen en het team helpen een droomresultaat veilig te stellen. Ik denk dat het belangrijkste doel was om gewoon de overwinning te behalen, dus een volledig podium behalen is fantastisch en misschien zelfs meer dan een droomresultaat. De omstandigheden brachten gedurende het hele weekend enkele grote verrassingen met zich mee. We verwachtten vrijdag een moeilijke start en veel coureurs maakten fouten of verloren tijd, ook wij. Toen beseften we dat we in een sterke positie verkeerden om de 1-2-3 voor het team te behalen en mijn focus lag op het binnenhalen van dat resultaat. Maar dat is nooit gemakkelijk in gladde en lastige omstandigheden als deze. Ik hoop dat het hele team van dit moment geniet: ze verdienen het echt, dus bedankt daarvoor!”

Forum 8 Rally Japan 2023 FIA-WRC-Rally-Japan-winnaar-Toyota-Gazoo-Racing

Uitslag Forum 8 Rally Japan 2023:
1. Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 3h32m08.8s
2. Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1m17.7s
3. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1m46.5s
4. Esapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +2m50.3s
5. Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +3m10.3s
6. Ott Tänak/Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 HYBRID) +3m28.3s
7. Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen (Škoda Fabia RS Rally2) +7m33.7s
8. Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov (Škoda Fabia RS Rally2) +8m49.6s
9. Kajetan Kajetanowicz/Maciej Szczepaniak (Škoda Fabia RS Rally2) +19m25.9s
10. Hiroki Arai/Hiroki Tachikui (Peugeot 208 Rally4) +22m22.7s

Forum 8 Rally Japan 2023 Toyota_FIA_WRC

Forum 8 Rally Japan 2023 Takamoto_KatsutaTakamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

Forum 8 Rally Japan 2023 Thierry_NeuvilleThierry Neuville

Forum 8 Rally Japan 2023 Ott TanakOtt Tänak/Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 HYBRID)

Forum 8 Rally Japan 2023 Andreas MikkelsenAndreas Mikkelsen

Forum 8 Rally Japan 2023 Elfyn_Evans_Scott_MartinRally Japan-winnaars Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

Forum 8 Rally Japan 2023

Forum 8 Rally Japan 2023 FIA_WRC_Champions_2023

Forum 8 Rally Japan 2023 Final_2023_WRC_Manufacturers_Championship_Standings

Foto's: Red Bull Content Pool en WRC-FIA World Rally Championship





Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS