Rally

Rally Estonia - Slechts 2,2 seconden scheiden het duellerende duo Rovanpera en Neuville na 133,38 km

Uitgegeven door Peter Vader • 21 juli 2023 17:31

Kalle Rovanperä kwam als winnaar uit de strijd met Thierry Neuville om Rally Estonia te leiden na de pulserende openingsetappe van vrijdag.
Slechts 2,2 seconden scheidden het duellerende duo na 133,38 km spannende competitie op razendsnelle grindwegen rond de tweede stad van Estland, Tartu, gastheer van de Rally Estonia, de achtste ronde van het FIA World Rally Championship van dit jaar.

Rally Estonia 2023 Esapekka-Lappi foto 1

Hyundai i20 N-ster Neuville kwam het snelst uit de startblokken en was in alle drie de etappes van de ochtend sneller dan zijn Finse rivaal om halverwege een voorsprong van 6,8 seconden op te bouwen. Maar de rollen werden omgedraaid in het voordeel van Rovanperä tijdens de herhaalde lus later op de dag.

Rally Estonia 2023 Thierry Neuville foto 2

De Toyota GR Yaris-sensatie zette een reeks benchmarktijden neer om Neuville binnen te halen en de eerste plaats in Mustvee 2 te bemachtigen. De Belg kwam een tiende terug in de volgende test, maar was uiteindelijk geen partij voor Rovanperä in de Neeruti-finale, die hij slechts één keer passeerde.

Rally Estonia 2023 Kalle Rovanpera foto 3

"Over het algemeen was het niet zo'n slechte dag", zei Rovanperä, winnaar van de afgelopen twee Rally Estonia-edities. “Ik ben een beetje teleurgesteld dat ik wat tijd verloor door naast te gaan in een bocht [in de slotfase], maar het was niet zo erg. Ik probeerde een beetje te pushen, maar in de omstandigheden van de eerste pass is het niet zo eenvoudig.

De Hyundai van Esapekka Lappi liep een ongewilde achterstand op toen hij "te ver sprong" in SS2, waardoor de hybride unit van de auto niet meer werkte. Tijdens de service werden diverse reparaties uitgevoerd en de weer oplevende Fin vocht terug om de derde plaats in het algemeen klassement te claimen, waarbij hij Elfyn Evans in de voorlaatste etappe met een sprong oversloeg. Hij leidde de met GR Yaris rijdende Welshman met 2,7 seconden voorsprong aan het einde van de wedstrijd.

Rally Estonia 2023 foto 4

Teemu Suninen was een en al glimlach na het succesvol afronden van zijn eerste dag achter het stuur van een Rally1-specificatie Hyundai. Hoewel hij soms sprakeloos was door de rauwe snelheid van de auto, zette de 29-jarige een respectabel tempo neer en bleef Evans met 16,9 seconden achter op de vijfde plaats.

Pierre-Louis Loubet werd zesde in een Ford Puma en een top-drie tijd in Raanitsa 2 was het hoogtepunt van zijn dag.

Zijn teamgenoot en thuisfavoriet Ott Tänak zou de rally in een regelrecht tempo hebben geleid. De Est kreeg echter voor de start een tijdstraf van vijf minuten omdat zijn M-Sport Ford-team een motorvervanging uitvoerde nadat de auto tijdens de shakedown van donderdag een probleem kreeg.

Takamoto Katsuta had geen vertrouwen in zijn Toyota en kwijnde als gevolg daarvan 16,7 seconden terug van Loubet als zevende overall. Achter hem zat WRC2-leider Andreas Mikkelsen, die 's nachts mede-Rally2-coureurs Gus Greensmith en Sami Pajari leidde.

Zaterdag staat in het teken van het skigebied van Otepää. Dubbele runs van Mäeküla (10,27 km) en Otepää (11,15 km) worden gevolgd door een servicestop voordat de actie wordt hervat met Elva (11,73 km) en Kanepi (16,48 km), die beide tweemaal worden gereden. Een toegift van de Tartu Vald-etappe rondt de dag af.

Klassementsleider Kalle Rovanperä na afloop van de vrijdag: “Het was een hele grote uitdaging vanmorgen om de weg te openen, omdat het veel losser was dan ik had verwacht. Het lijkt erop dat de wegen behoorlijk droog waren sinds de verkenning. Ik denk dat we goed werk hebben geleverd, we hebben heel hard gepusht zonder fouten te maken en er was niet veel meer dat we konden doen. Vanmiddag was het een beetje beter, omdat we op zijn minst vergelijkbare gripniveaus konden hebben als de jongens erachter. We moesten de sporen op sommige plaatsen een beetje openen, maar we konden tenminste pushen en aan het eind van de dag ziet het er niet zo slecht uit. Het is nog steeds close met Thierry dus laten we kijken hoe het morgen is als we allebei betere startplaatsen hebben. Ik hoop in ieder geval dat ons tempo wat makkelijker wordt dan vandaag.”

Klik hier voor de tussenstand van de 49 nog in de rally zijnde deelnemers na de vrijdag van de Rally Estonia 2023

Tussenstand na de vrijdag van de Rally Estonia 2023:
1 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 1h12m22.2s
2 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +3.0s
3 Esapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +12.2s
4 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +14.1s
5 Teemu Suninen/Mikko Markkula (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +33.8s
6 Pierre-Louis Loubet/Nicolas Gilsoul (Ford Puma Rally1 HYBRID) +48.8s
7 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1m03.6s
8 Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen (Škoda Fabia RS Rally2) +4m07.4s
9 Gus Greensmith/Jonas Andersson (Škoda Fabia RS Rally2) +4m14.1s
10 Sami Pajari/Enni Mälkönen (Škoda Fabia RS Rally2) +4m25.0s

Rally Estonia 2023 foto 5

Rally Estonia 2023 foto 6

Rally Estonia 2023 foto 7

Rally Estonia 2023 foto 8

Rally Estonia 2023 foto 9

Rally Estonia 2023 foto 10

Rally Estonia 2023 foto 11

Rally Estonia 2023 foto 12

Rally Estonia 2023 foto 13

Rally Estonia 2023 foto 14

Rally Estonia 2023 foto 15WRC_Rally_Estonia_event_poster

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS