Karting • Karting Diversen

Racende broertjes Van Langendonck als een raket uit de coronacrisis, knappe overwinning Dries

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 juli 2020 17:15 • Print artikel

Vanuit hun slaapkamer uitkijkend op het circuit van Zolder, was het drie maanden lang stil op de roemruchte baan, en ook zelf konden de kartende broertjes Tom (11) en Dries (9) Van Langendonck niet racen. Dankzij talloze uren op hun thuissimulator hielden ze zichzelf in vorm met F1-games. Dat bleek ook wel tijdens de laatste race op Strijen. In hun tweede race sinds de coronacrisis bewezen de twee karttalenten nog altijd een uitstekende snelheid hebben. Dries won alle wedstrijden in de Mini Junioren-klasse, Tom toonde zich ook consequent voorin met drie keurige toptienklasseringen.

Dries Van Langendonck

Dries bewees al tijdens de kwalificatie dat hij in een uitstekende vorm verkeert. Hij denderde daarin naar de tweede tijd en verschafte zich daarmee een plek op de voorste startrij voor de eerste race. Toch was dat in de training nog niet evident geweest.

“In de training ging het nog niet zo lekker”, zei Dries. “Toch hebben we niet veel aan de set-up van de kart veranderd.” Na de kwalificatie ging het rijden in de races erg lekker. Hij won alle drie heats na een hard maar faire strijd met de Nederlandse concurrenten. Het was stuivertje wisselen maar Dries liet met mooie inhaalacties, maar ook met professioneel verdedigen van zijn eerste positie zien uit het juiste racehout te zijn gesneden. “Het was wel leuk”, zei hij. “Het is ook best wel fijn om weer te kunnen racen. Eindelijk niet meer thuiszitten.”

“Ik heb me tijdens de coronacrisis wel verveeld. Ik heb daarom maar de hele tijd op mijn PlayStation zitten oefenen. Ik ken nu alle Formule 1-banen.”

Familie Van Langendonck

Nu het seizoen langzaamaan weer op gang komt, kan hij zijn PlayStation opbergen om weer te genieten van het echte werk. Behalve het clubkampioenschap in Strijen rijdt Dries samen met zijn broer Tom ook het Nederlands kampioenschap Mini Junioren, de Euro Trophy, het Nederlands kampioenschap Mini 60 en het Nederlands kampioenschap Rotax Max MiniMax.

“We hebben het wel druk”, zei hij dan ook terecht. “Dit is in ieder geval een goede voorbereiding. Dat ik hier drie races heb gewonnen, geeft een goed gevoel. Ik had het echt niet verwacht dat ik zo goed zou zijn. Maar ik heb de laatste weken veel ervaring opgedaan op deze baan. We hebben hier veel getraind.”

Dat gold ook voor zijn oudere broer Tom. Want wat karten aangaat, doen ze alles samen. Ook Tom toonde zich zondag tevreden met zijn optreden op de Zuid-Hollandse piste waar hij negende, achtste en achtste werd in de respectievelijke races. “Ik had deze uitslagen wel een beetje verwacht”, zei hij. Tom en Dries komen uit voor het team van Paauwer Kart Racing en rijden op een Birel-kart. Bovendien is het racen een echt familie-uitje, want hun vader en moeder zijn behalve hun grootste fans, ook hun begeleiders en mekaniekers. En niet zonder succes dus getuige de goede prestaties.

Tom Van Langendonck

“Het ging goed. Ik heb dit weekend ook zelf aan kart gewerkt. Dat doe ik soms. Ik kan het beter dan papa. Ik vind het leuk dat ik de kart zelf sneller kan maken. En ik vind de techniek heel fijn. Als je zelf sleutelt, weet je wat je gedaan hebt.”

Hoewel het zondag lekker ging, ging de vorige race in Strijen nog net ietsje beter. Destijds werd hij namelijk vijfde in het dagklassement. “De baan was toen veel anders. De grip lag nu op andere stukken dan de vorige keer”, legde hij uit. “Je kon nu niet zo hard door de bochten als anders. Maar het was superleuk. Echt superfijn dat we weer kunnen rijden!”

Dries en Tom Van Langendonck bedanken hun sponsoren:
Edco Jobs Hasselt
Paesen Trucks Peer/Zolder
Vandersmissen Automotive Kermt
Truckstop 26bis Zolder
Brandstoffen Kerfs Zolder
Axor Industriebouw
Clauwers Betonwerken
T&D BV Genk

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS