Karting • Chrono

Kartende broertjes Dries en Tom Van Langendonck warmen zich met succes op voor het nieuwe seizoen

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 januari 2020 04:15 • Print artikel

KERPEN – Ze zijn broertjes, Dries en Tom Van Langendonck uit Heusden-Zolder, ze zijn respectievelijk negen en tien jaar oud, ze zijn verzot op karten en zijn daar ook nog eens heel goed in. Afgelopen zondag werd Dries in Kerpen tweede in de Rotax Max Micromax-klasse tijdens de eerste ronde van de Chrono Winter Cup. Zijn broertje Tom was in dezelfde klasse ook heel snel, maar had motorpech en viel daardoor jammerlijk uit.

Tom en Dries Van Langendonck in de voetsporen van hun vader Frank Van Langendonck

Dat de twee zo snel zijn, was opvallend omdat de twee pas iets meer dan een jaar karten. Bovendien was de eerste ronde van de Winter Cup de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen. Dat Dries tweede werd, was dan ook een fraaie bevestiging dat het met de snelheid wel goed zit.

Voor Dries was het overigens al zijn tweede deelname aan de Winter Cup, voor Tom pas zijn eerste omdat hij vorig jaar nog geblesseerd was van een heel zware crash in oktober 2018. Maar dat wil dat niet zeggen dat de broers het rustig aan doen. Dries: “Ik probeer om winterkampioen te worden!”

Om zo goed en zo snel mogelijk stappen te zetten, worden de twee bij het topteam GKS Lemmens Power getraind door toprijder Rick Dreezen en hun vader Frank, een voormalig karter. “Papa reed vroeger KZ”, zei Tom over de klasse die internationaal nog altijd zeer hoog aangeschreven staat. “Hij leert ons welke lijnen we moeten rijden en waar je moet remmen.” Dries: “Zo zegt hij: probeer eens vier meter later te remmen en kijk eens wat dat doet.”

Dries Van Langendonck met nummer 15 op eerste rij

Met een vader die aan karten deed, is het dus niet zo gek dat de broertjes Van Langendonck met karten zijn begonnen. Bovendien wonen ze zo ongeveer aan het grote circuit van Zolder. Wat ze er zo leuk is aan racen? Dries: “De snelheid, de racelijnen die je moet volgen en leren waar je de meeste grip hebt.” Tom: “Ik vind het hard gaan leuk. En in de regen rijden.”

Wat dat laatste betreft, kon hij zondag zijn hart ophalen. Na de prefinale, die op een droge baan werd verreden, was de baan nat tijdens de finale. Een flinke uitdaging natuurlijk voor de twee jongelingen. Tom: “Regen maakt het juist extra leuk! Je slipt dan wat meer. Je moet in de regen ook meer nadenken tijdens het racen.”

Komend jaar gaan de twee uitkomen in de Mini 60-klasse tijdens het Nederlands kampioenschap. De doelstelling is duidelijk. Tom: “Ik wil kampioen worden.” Dries: “Ik ook.” Dat wordt dus nog wat. Twee broertjes die tegen elkaar strijden om de titel. Dat beseffen ze overigens maar al te goed. “Toch vind ik het niet lastig om tegen mijn broer te moeten rijden. Maar we gaan elkaar natuurlijk niet van de baan rijden. Dat mogen we niet en dat durven we ook niet.” Tom grapt: “We zullen wel zien wie van ons twee de snelste is!”

Dries en Tom Van Langendonck bedanken hun sponsoren:
Edco Jobs Hasselt
Paesen Trucks Peer/Zolder
Vandersmissen Automotive Kermt
Truckstop 26bis Zolder
Brandstoffen Kerfs Zolder
Axor Industriebouw
Clauwers Betonwerken

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS