Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Porsche vreest geen financiële oorlog in Le Mans: "Geen bestedingswedstrijd is war de enigen die winnen..."

Uitgegeven door Wim Boekel • 8 januari 2023 21:00

Porsche vreest niet voor een bestedingsoorlog in de LMh-klasse van de FIA World Endurance Championship. Het Duitse merk rijdt in de klasse met de goedkopere LMDh en neemt het op tegen LMh’s van onder andere Ferrari, Peugeot en Toyota. Porsche Motorsport-directeur Thomas Laudenbach denkt dat de Balance of Performance er voor gaat zorgen.

Le Mans Hypercar

“Ik maak me geen zorgen over een technologische oorlog vanuit dat oogpunt gezien, omdat ze vechten tegen de LMDh. Dus zou het vanuit hun kant niet logisch zijn om het budget te laten exploderen”, aldus Laudenbach tegenover het Amerikaanse Motorsport. “Ik zie het... laat ik zeggen het probleem niet, ik zou zeggen dat het een uitdaging voor de goedkeurende organen zijn om iedereen een eerlijke kans te geven. Het is een lastige tak voor de ACO en FIA. Ik hoop dat ze het goed voor elkaar krijgen, omdat we dan echt een nieuw tijdperk van het endurance racen gaan zien.” Porsche Penske Motorsport-directeur Jonathan Diguid voegt daar aan toe dat ook de stabiliteit van het platform er voor zorgt dat grote fabrikanten ingestapt zijn en er grote bedragen in geïnvesteerd hebben.

“De fabrikanten die ingestapt zijn, moeten grote investeringen doen en nu hebben we een stabiel platform om dat terug te verdienen”, aldus Diuguid. "De mensen aan tafel die dit over de eindstreep hebben getrokken, IMSA, de FIA en ACO, zijn uiteindelijk allemaal bij elkaar gekomen en hebben besloten dat dit de weg was voor de toekomst van de autosport."

"Ik denk dat we de vruchten gaan zien van al die arbeid, compromissen en discussies die iedereen heeft gevoerd. In de komende jaren denk ik dat we in beide kampioenschappen een hele sterke klasse van topfabrikanten in prototypes zullen hebben. Bovendien is er vanuit budgettair oogpunt een efficiënt model om die legendarische races in Daytona, Le Mans en Sebring te kunnen rijden. LMDh levert vanuit dat oogpunt geweldig werk. Van het aerodynamische ontwerp tot de branding en welke vorm van motor je ook wilt meenemen, en de serie neemt veel tijd om enige garanties te geven over gelijkwaardigheid van budget en prestaties, zodat het geen bestedingswedstrijd is waar de enigen die winnen degenen zijn die het meeste uitgeven."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS