Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Porsche over haar LMDh-concurrenten en over de sleutel tot succes

Uitgegeven door Wim Boekel • 20 januari 2023 09:01

Porsche zet dit jaar voor het eerst haar Porsche 963 in. De nieuwe LMDh-bolide waarmee het Duitse automerk op zoek gaat naar nieuwe successen in Le Mans. Volgens de manager van het motorsport programma, Thomas Laudenbach is het doel niet om een auto te hebben die snel is over een ronde, maar een goede stabiele auto die dat 24 uur lang is. De Duitser gelooft dat de auto’s van de concurrenten over een ronde net zo snel zullen zijn als de Porsche, maar dat het verschil gemaakt wordt door het merk dat de beste balans in de raceauto heeft gevonden, waardoor het mogelijk is om die snelle ronden stabiel te kunnen rijden over de lengte van een race.

Porsche 963 LMDh


"De individuele prestatie over een ronde zal uitgebalanceerd zijn," zegt Laudenbach over de Balance of Performance tegen het Amerikaanse Sportscar365. "Als je probeert te winnen alleen door een 'piekerige', zeer snelle auto, denk ik niet dat dit de sleutel tot succes is. Zeker niet een auto waarmee je kunt pieken. We weten allemaal dat de grootste winst in rondetijd over de lange afstand is als de coureur vertrouwen heeft en een goed gevoel heeft bij de auto. Dat is een van de belangrijkste dingen. Dit zullen in ieder geval enkele van de factoren zijn die we beschouwen als sleutels tot succes."

Volgens de Duitser is het heel makkelijk een auto te ontwikkelen die enorme pieken kent, maar daardoor wispelturig is voor de coureur. De doelen die dan ook gesteld worden aan de auto zijn door de manager lastig te meten. "Het is veel gemakkelijker om te zeggen dat ik 10 pk meer ontwikkel, omdat dat een duidelijk doel is dat je kunt meten en bereikbaar is”, vervolgt Laudenbach. "Ik denk dat het veel moeilijker is om doelen te stellen voor een auto die goed moet sturen en goed moet aanvoelen in een breed werkgebied. De uitdaging waar we alle vier voor staan is een zeer hoge vraag."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS