Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Peugeot stelt zich bescheiden op bij debuut 9X8: "Zoveel mogelijk leren in een competitieve omgeving"

Uitgegeven door Wim Boekel • 9 juli 2022 08:58

Peugeot keert dit weekend tijdens de 6 uur van Monza terug in het endurance racen. Nadat Peugeot zich in 2011 terugtrok uit het endurance racen, is het Franse merk nu weer terug met als doel om het FIA World Endurance Championship en de 24 uur van Le Mans te winnen, waarin volgend jaar ook de merken Cadillac, Ferrari en Porsche gaan rijden. Peugeot is echter het eerste merk dat de strijd al aangaat met Toyota. Hoewel men voor de debuut race van de Peugeot 9X8 nog bescheiden is.

Peugeot 9x8

“Na een uitgebreide en noodzakelijke periode van testen en ontwikkeling, afgedekt door duizenden kilometers op verschillende circuits, is de Peugeot 9X8, haar coureurs en het team klaar om de volgende uitdaging aan te gaan”, zegt Jansonnie tegenover Sportscar365. “Het omgaan met de veeleisende eisen van een volledig raceweekend in directe concurrentie met onze rivalen, terwijl we over het gedrag van onze auto in het verkeer leren en hoe we moeten omgaan met de verschillende veiligheidsprocedures. Onze strategie voor Monza is heel eenvoudig: altijd het beste van onszelf geven, met een bescheiden maar zelfverzekerde aanpak. Ons doel is duidelijk om zo veel mogelijk te leren over elk aspect van de 9X8 in een competitieve omgeving. Het spreekt voor zich dat we graag willen zien hoe we ons verhouden tot de andere teams en auto's, maar we kijken er vooral naar uit om het soort gegevens en informatie te verzamelen dat alleen kan worden verzameld door te gaan racen."

De auto begon eind 2021 aan haar eerste test en deed verschillende circuits in Europa aan. De 24 uur van Le Mans kwam echter nog te vroeg voor het Franse automerk en Peugeot richtte zich bij voorkeur op het verder testen en ontwikkelen van de auto, voordat deze de finale homologatie ging krijgen. Na deze homologatie staat deze voor de komende vijf jaar vast. Jean-Marc Finot, directeur van Stellantis Motorsport, zegt dat hij toch nog voorzichtig is in uitspraken over hoe competitief men in Monza gaat zijn.

"Het competitiedebuut van de Peugeot 9X8 is het hoogtepunt van de eerste fase van onze missie", vertelt Finot. "We hebben een team en een LMH Hypercar gebouwd, volledig gebaseerd op de geavanceerde technologie en expertise van Team Peugeot TotalEnergies, om zowel het FIA World Endurance Championship als de 24 uur van Le Mans aan te kunnen. Monza vertegenwoordigt het begin van een nieuw tijdperk in endurance racen voor Peugeot Sport en ons doel is om te strijden voor overwinningen terwijl we de uitmuntendheid van Peugeot's elektrificatie technologie demonstreren. In Italië nemen we het dit weekend op tegen een veld van concurrenten die veel ervaring hebben in de categorie, dus we blijven realistisch over de uitdaging waar we voor staan, maar we worden gedreven door echte vastberadenheid, enthousiasme en ambitie.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS