Rally

Ondanks WRC-wereldtitel nog nooit in zijn thuisland gewonnen: Kalle Rovanpera wil nu winnen!

Uitgegeven door Peter Vader • 3 augustus 2023 12:01

Met één wereldtitel al op zijn naam en een tweede FIA World Rally Championship-kroon die steeds dichterbij komt, is het leven goed voor Kalle Rovanperä. Maar ondanks het herschrijven van de geschiedenisboeken van de rallysport bij verschillende gelegenheden, is de 22-jarige er nooit in geslaagd om op eigen bodem te winnen. Dat is precies wat Rovanperä deze week van plan is te doen wanneer de achtbaanwegen van Secto Rally Finland (3 - 6 augustus) gastheer zijn voor de negende ronde van de 13-evenementen tellende wereldwijd verreden rallyserie.

FIA World Rally Championship Secto Rally Finland Foto 1 Kalle Rovanpera

De Toyota-ster arriveert in zijn geboorteplaats Jyväskylä met 55 punten voorsprong aan de top van het klassement. "Er is altijd meer opwinding en enorme steun van alle fans en ik wil mijn best doen om het te winnen als we kunnen," zei hij. "Tegelijkertijd moeten we slim zijn met het kampioenschap in gedachten, om de voorsprong die we hebben opgebouwd niet te verspillen."

Auto's halen vaak snelheden van 200 km/u op golvende grindwegen te midden van de bossen en meren van centraal Finland. De snelheid, grote sprongen en blinde hoeken die de bochten maskeren, betekenen dat de pace notes perfect moeten zijn en met uiterste nauwkeurigheid moeten worden afgeleverd door de hardwerkende navigators.

FIA World Rally Championship Secto Rally Finland Foto 2 groen vergezicht

Het evenement markeert een thuiskomst, niet alleen voor Rovanperä, maar voor zijn hele Toyota Gazoo Racing-team. Net buiten de gaststad zet het Japanse merk een extra GR Yaris-auto in voor teambaas Jari-Matti Latvala. Latvala, de meest ervaren coureur in het WRC, komt even terug uit zijn pensioen om aan zijn 210e WRC-rally te beginnen. Toyota-voorzitter Akio Toyoda zal toezicht houden op de deelname van het team met vier auto's, waaronder ook Elfyn Evans en Takamoto Katsuta. "De Rally Finland is altijd een speciale gelegenheid voor ons team", zei Latvala, “…en vooral om van die ervaring te genieten.”

FIA World Rally Championship Secto Rally Finland Foto 3 Jari Hattunen

Esapekka Lappi, de laatste Fin die in 2017 op eigen bodem zegevierde, bestuurt een i20 N voor Hyundai Motorsport. Hij wordt vergezeld door landgenoot Teemu Suninen en de Belg Thierry Neuville, tweede in de vorige ronde.

Ott Tänak stond in 2022 op het Finse podium en zal er alles aan doen om dat resultaat te evenaren, nadat een tijdstraf zijn kansen op glorie de laatste keer vernielde. De Est rijdt samen met teamgenoot Pierre-Louis Loubet in een Puma voor M-Sport Ford.

De rally gaat donderdagavond van start in Jyväskylä en eindigt op zondagmiddag na 22 snelheidsproeven over 320,56 km.

FIA World Rally Championship Secto Rally Finland Foto 4 Gus Greensmith jump

FIA World Rally Championship Secto Rally Finland Foto 5

FIA World Rally Championship Secto Rally Finland Foto 6

FIA World Rally Championship Secto Rally Finland Foto 7

FIA World Rally Championship Secto Rally Finland Foto 8

FIA World Rally Championship Secto Rally Finland Foto 9

FIA World Rally Championship Secto Rally Finland Foto 10

FIA World Rally Championship Secto Rally Finland Foto 11 ShakedownFIA World Rally Championship Secto Rally Finland event poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS